Почетна » Бивши народни посланик СНС-а: Председник општине Гроцка је само чиновник, директор водовода се не може сменити у странци

Бивши народни посланик СНС-а: Председник општине Гроцка је само чиновник, директор водовода се не може сменити у странци

Горан Пекарски о најновијим дешавањима у Гроцкој

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Бивши народни посланик напредњака и бивши председник Скупштине ГО Гроцка, Горан Пекарски из Калуђерице, коментарисао је садашње стање у највећој странци у Србији на територији његове матичне општине. Повод за овај интервју била је оставка директора ЈП „Водовод и канализација“ Гроцка, Мирка Добријевића, а која је поднета у усменој форми на једном од састанака ОО СНС-а Гроцка.

Интересује ме ко поставља директоре и ко их смењује. Коме они полажу рачуне и коме , евентуално , подносе оставку?

  • Није то ни мало компликовано. Скупштина општине је законодавни орган и она је та која доноси све важне одлуке. Председник општине је особа коју Скупштина бира и он је само „чиновник“ који има одређена овлашћења и обавезу да спроводи одлуке. Он је одговоран пред Законом за извршење буџета и поштовање свих правних процедура у пословању општине. Једно од најважнијих процедура је поштовање плана и програма које је усвојила Скупштина и поштовање законских одредби у процесу спровођења јавних набавки, као једним од начина у правилном пословању општине. Као што је Скупштини одговоран председник општине, тако су одговорни и директори општинских јавних предузећа. Процедуре избора директора предузећа исто иду преко Скупштине општине. Скупштина усваја план и програм јавних предузећа и одређује буџет за њих и њихово пословање. Скупштина усваја и завршни рачун и извештај пословања својих предузећа. Председник општине и директори су директно везани за одлуке и контролу од стране Скупштине. Њих бира Скупштина својим одлукама и актима, с тим што директори могу проћи селекцију преко конкурса. То је уведено да би се дала шанса и људима ван странака, ако имају квалитет , да могу да добију своју прилику.

Хоћете да кажете да директор подноси оставку Скупштини општине?

  • Да. Оставку подноси у писменој форми на шалтеру. Оставку може најавити усмено, али писана форма је обавезна. Може је поднети и председнику општине али коначна процедура се мора затворити у скупштинској сали пред одборницима, гласањем или само констатацијом. Зависи од образложења које стоји у оставци.

Дакле на шалтеру, а не на страначком састанку?

  • Оставка се не подноси на страначким састанцима. Она може бити затражена или најављена али ту се сигурно не подноси. Подноси се, као што сам рекао, на шалтеру насловљену на Скупштину или председнику. Другачије не може ући у процедуру. Г.Чупковић може то примити к знању, можда може у дискусији скренути пажњу директору на некакве пропусте, па га другарски позвати да преиспита своју позицију, али свакако није особа а ни институција која доноси одлуку или усваја оставку.

Да ли знате у ком својству је господин Чупковић водио тај састанак?

  • Г.Чупковић је био повереник за општински одбор СНС Гроцка. Избором Драгана Пантелића на место председника ОО СНС Гроцка његова улога повереника је престала да постоји. То је страначка ствар. Састанак може да води било ко, ако се они договоре и тако одлуче. Било ко од њих или могу да доведу неког са стране. Њихова одлука.

Али да ли се важи оставка ако се да некоме ко је „било ко“ или „неко са стране“?

  • Оставка је лични чин и битно је да ли је особа која је то изрекла тако и мисли, или је то било у афекту. Битно је да ли ће ту своју изјаву поткрепити предајом оставке у писаној форми на шалтеру СГО.

Конкректно, значи само тако, на тај начин?

  • Да, само тако. Овако , у процедуралном смислу, оставка има тежину као да сте је дали и контролору у аутобусу.

То значи да господин Чупковић не може да смени директора?

  • Правно посматрајући, не може. Страначки, он може да изнесе свој предлог као пријатељ општинског одбора. Не знам која је сада његова улога у Гроцкој, али која год да је, он није ни председник Скупштине а ни одборник. Значи он може преко председника општинског одбора да анимира одбор који би донео одлуку да странка сматра да директор не испуњава своје обавезе и не ради у интересу предузећа општине или грађана, и да преко своје одборничке групе покрену питање и процедуру опозива, тј. смене директора. Наравно ако је директор дошао на ту позицију преко конкурса, онда ту мора постојати јако образложење да је прекршио радну обавезу или прекршио неки Закон. То што он, можда страначки не задовољава, није разлог који се може навести. У колико не постоји добро поткрепљен и образложен захтев велика је вероватноћа да се деси тужба па да то све крене другим током.

Да потврдимо, господин Чупковић није особа којој се подноси оставка?

  • Апсолутно није. Он може да дискутује, ако му председник општинског одбора да реч, а може и да председава ако му председник општинског одбора дозволи, али дефинитивно није особа којој се подноси оставка. Имали смо већ један случај, сличан, само што је Г. Чупковић тада био повереник..

Мислите на случај са замеником председника?

  • Да. Обављен је разговор. Претпостављам да је дат „пријатељски“ савет, а оставка је у писаној форми поднета два дана касније, само што то треба посматрати са тотално друге тачке.

Мислите да није исто?

  • Да. Није исто. То је чиста политичка одлука. Заменика бира Скупштина и она га и разрешава. У овом случају је само констатована оставка. Позиција учесника у разговору је била политички поткрепљена и регуларна. Претпостављам да је повереник јасно ставио до знања који су разлози такве, политичке одлуке, а претпостављам да је постојало утемељење у наведеним разлозима чим је и друга страна то прихватила. Видим да није остало зле крви, и ако сви знамо какви су односи били, и да се наставило у пријатељском тону. И даље су присутни осмеси при међусобним сусретима, а видим и да су присутни и колачи као и торте на неке значајне датуме. Све је то лепо видети.

Иду избори врло брзо. Шта мислите о СНС у Гроцка?

  • Не знам шта да кажем. Има много ствари које су остале нерешене. Многе ствари које су се десиле нису наишле на подршку, шта више, наишле су на негодовање. Многи потези који су повучени били су контра продуктивни. Активизам се истопио. Они који треба да воде и осмишљавају кампању немају политичко искуство. Ако се будемо ослањали на појединце који су своје прве политичке кораке правили у странкама или групацијама које су се само шлепале уз оне који су побеђивали, мислим да ће резултат бити нешто слабији. Ако се будемо ослањали само на поделе пакета, мислим , да нећемо постићи очекивани резултат. Ако се не поврати страначки активизам, мислим да ћемо имати проблем.
    Ако неко очекује , у Калуђерици, Лештанима, Винчи , случан број гласова на следећим изборима, мислим да је оптимиста. Ако неко мисли да два паркинг места за такси возила иза киоска брзе хране могу донети побољшање, а не подсмех, мислим да он верује у чуда. Ако се неко нада да ће људи ,у истом броју , подржати оне које нису подржали ни на предходним изборима, ја му се дивим. Мислим да много људи и подршке са предходнох избора, на предстојећим изборима, неће постојати.
    Знам да влада уверење да је Председник Вучић довољно популаран и да има подршку у народу , и да је само то довољно. Да ли је?
    Немојте сметнути с ума да је председник под великим притиском и да се бави високом политиком и питањима државе и да су удари на њега све јачи. Председника неће само поткопавати опозиција него и мангупи у сопственим редовима.
    Већа опасност по СНС прети од оних који не чине довољно да прате план и програм. Најопаснији су они који не раде у интересу грађана. Они који зарад мало власти и опстајања на истој газе пријатеље и растурају организацију. Они који се лишавају страначког активизма. Једном речју недорасли позицији и тренутку.

Мислите да таквих има у Гроцкој?

  • Причам вам оно чега треба да се чувамо. То су болести свих великих организација. Није битно шта ја мислим, него шта ће грађани мислити када дође тренутак а до тада, надам се, да ће неко размислити и о овоме што сам рекао. Можда ја грешим али не смеју се ове ствари одбацити олако. Може мене неко сматрати недораслим и неодговорним али било би добро да та „глава“ размисли јер се то , ако се схвати као и све до сада, може највише олупати баш о ту главу и главице около. Избори су чудо. Имам у окружењу неке „пријатеље“ који сада кажу „ех да сам те онда послушао“.

Хтео сам да Вам кажем да сте у редовима својих сабораца често били осумњичени да дајете информације Жиг инфу.

  • Да знам. Тако им је најлакше. Пребациш то на Горана јер Горан је и онако био непријатељ.То су увек пласирали слаби карактери. Они који су се плашили да се неким случајем Горан не појави на некој позицији која може да утиче на њихове позиције, намештења или запослења. Знам ко су и који су али се на њих не љутим Они нису битни. Они су само точкићи у машини која се зове странка. Не треба да се брину. Бар не сви.
    Ето био сам ја осумњичен. Био је и Влашковић под истом оптужбом. Нема Пекарског , нема пекара. Како сада цуре информације. Цуре више него икада. Колико видим, и пратим , ви све и свашта сазнајете. Одакле сада то?
    Мислим да са Жиг инфо сарађују многи из странке. Који им је циљ и разлог, не знам. Могу да претпоставим али сугурно их покреће неко незадовољство. Колико имам информације са вама је у контакту било и само чело општине. Било је ту разних захтева, молби и понуда али све тајно. Нико не жели јавно. Нико сем мене. Ето и у томе се разликујемо јер ја Жиг инфо не доживљавам као претњу по општински поредак. Ја вас доживљавам као корективни фактор. Преко вас ја сазнам све што се уради у општини. То сам увек говорио. И код бивших повереника, Миличковића и Јокића. То сам говорио и у Скупштини. Овом новом , сада већ бившем поверенику, нисам има прилике јер он није силазио на земљу, а ја се нисам пео на Олимп. Сви су то знали и прихватили.

На крају, шта очекујете?

  • За сада ништа. Гледам, слушам и пратим. Ово што сада видим , чујем и откривам не чини ме претераним оптимистом. Ја важим за реалну особу. Реалну и објективну. Наравно код људи који ме познају и нису злонамерни, а када кажем да нисам оптимиста неки би требали да се запитају јер следећи сазив, бар како сада стоје ствари, неће ни приближно бити исти.

 

Разговор водио:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар