Почетна » Да ли се преко кума враћа на политичку сцену у Гроцкој?

Да ли се преко кума враћа на политичку сцену у Гроцкој?

Интервју са Гораном Пекарским

од Жељко Маторчевић
0 коментар

Бивши председник Скупштине ГО Гроцка, рођен је 1965. године. У Демократску странку се укључио 1996. године, са којом је деловао на локалном нивоу у Скупштини општине Гроцка.

Децембра 2000. године напушта Демократску странку и годину дана касније се прикључује Демократској алтернативи у којој је остао све до 2004. године када се Демократска алтернатива утопила у СДП, а Пекарски се прикључио Групи грађана „Снага грађана“ која је на локалним изборима 2004. године освојила 3 мандата. Касније Пекарски прелази у Нову Србију. По први пут постаје народни посланик 09. децембра 2016. године.
Након што се посланичка група Нова Србија расформирала јануара 2017. године, постаје самостални посланик, али 3. фебруара 2017. године се прикључио новоформираном посланичком клубу „За спас Србије“.

Октобра 2017. године прелази у Српску напредну странку.

Други пут постаје народни посланик на изборима одржаним 21. јуна 2020. године. Изабран је са изборне листе “Александар Вучић – за нашу децу”.

На овогодишњим изборима није се нашао на листи за народне посланике испред СНС-а.  Да ли због тога планира да се врати и своје политичко деловање настави тамо где је и започео у ГО Гроцка, и хоће ли му кумовска веза помоћи у тој намери, ако постоји? На ова, као и на многа друга питања Жиг инфа, стиже одговор од Горана Пекарског.

 

  • Где је данас Горан Пекарски, након што му је престао мандат народног посланика и чиме се  бави?

-Горан Пекарски се вратио са мора пре пар дана и још увек одмарам. Нисам пратио детаљно ситуацију, али чини ми се да се , бар из оног што сам чуо од како сам се вратио, није се много променила.  Да не кажем “побољшала”.

 

  • Хоће ли Вас странка „ухлебити“ негде?

-Кад тако кажете то “ухлебити”, то делује доста народски, фолклорно. Не знам шта ће бити. Не знам стварно.

 

  • Шта је погрешно урађено у претходном периоду што се тиче странке СНС у Гроцкој, односно шта је пропуштено да се уради, а требало је?

-Питање је тако једноставно срочено али одговор не може бити једноставан. Не заборавите да смо до сад , закључно са овим, имали три повереништва, а да је ова општинска гарнитура ту од првог повереништва. Сада можемо хвалити или критиковати све из предходног периода, али то нам је што нам је.

 

  • Значи кажете  да је ова гарнитура данас добар избор?

-Нисам то рекао. Не, мислим да је могло много боље али у том тренутку се то чинило као идеално. Резултат на изборима је показао да су то гласачи прихватили и да су поклонили поверење тој идеји и представницима, носиоцима те идеје на локалу.

 

  • Две и по године касније се дешава шта?

-У међувремену смо имали изборе на којима смо добили још веће поверење грађана.

 

  • Мислите да су то гласови добијени на основу поверења грађана према локалној власти, или због Вучића?

-Ту дилеме нема. Не могу да кажем да је сваки добијени глас само због председника Вучића, али генерално узевши резултат је био овако добар само због њега.

 

  • Прича се да се очекују избори у марту следеће године. Градски и општински. Ту неће бити председничких избора. Шта онда очекујете?

-Да , иду такве приче али то се никада не зна. Далеко је март и можда се догоде неке ствари које оповргну потребу за изборима.

 

  • Али ако их буде? Шта очекујете?

-Имамо новог, трећег повереника који је добио задатак да изврши припреме општинске организације за те изборе. Ако се они догоде. Фудбалском терминологијом он је нови селектор и он ће одредити, тактику и тим који ће играти.

 

  • Јесте ли део првог тима или сте на клупи? Резерва?

-Немам сазнања да сам предвиђен за било шта од то двоје. Резерва сигурно нећу бити. Тако нешто би било непристојно да ми се понуди, јер на то не бих пристао. Можда ћу бити на трибинама са пиштаљком, члегртаљком или вувузелом.

 

  • Какав резултат очекујете?

-Видећемо шта ће се предузети у следећих месец , месец и по дана. Видећемо која је гарнитура у игри. Ко су људи који ће бити представљени као носиоци игре. Тек када се сазна све то, онда можемо да вршимо прогнозу.

 

  • Које је би, по Вама, било најбоље решење коју би СНС требао да уради, односно како би требало да се делује да би странка на локалу, не рачунајући председника Вучића, поново стекла поверење народа?

-Могу само да кажем оно што лично сматрам да је странка требало да уради. Требало је увести принудну управу оног тренутка када се схватило да овако не иде. То сам и предлагао. Требали смо да покажемо да имамо жељу и моћ да почистимо прво своје редове. Да грађани виде да је странка одлучна и да оне који су обећавали а нису испунили, оне који се нису снашли, да их помери мало у страну. Да покажемо да странка жели да се ствари развијају у добром правцу. Нисмо то урадили пред предходне изборе али смо такви какви јесмо , захваљујући председнику Вучићу, направили одличан, никада бољи резултат. Ни тај резултат није променио мишљење о Гроцкој. По неким анализама Гроцка је на 6. месту по резултату. Шесто место није Гроцкој обезбедило ни једну позицију у граду. 26 секретаријата, а Гроцкој ни једно. 2 кабинета, градоначелника и председника Скупштине. Имали смо члана већа, додуше из СПС-а , али сада СНС као 6. нема ни то. Имали смо 3 посланика, а сад немамо ни једног. Ни једног директора јавног предузећа у Београду од 13 Јавно комуналних, 9 предузећа и 1. организација. Ни једног директора неке градске агенције. По политичкој линији немамо свог представника у градској управи.

 

  • Шта Вам то говори?

-Речено нам је , сервирано, да је резултат катастрофа. Замислите Калуђерица донела без мало 7400 гласова и то је катастрофа. Интересантна је та констатација. Констатација која шаље јасну поруку, али плашим се да је нису многи схватили. Да се разумемо, није Гроцка радила ову кампању за себе. Ми смо радили ову кампању да би Александар Вучић добио још један мандат. Гроцка и Калуђерица су радили да би Александар Шапић постао градоначелник. Да би СНС добио већину и да би оформио и градску и републичку власт. Да премијер буде из СНС. Да директори јавних предузећа остану на својим функцијама. И успели смо. Вучић је председник. Шапић је градоначелник. СНС формира владу. Градске функције и директорска места су припала СНС, већином.

 

  • Да ли је Гроцка заслужила уопште поштовање?

-Вероватно јесмо заслужили, али када ми у општини радимо ово што радимо и показујемо да смо овакви какви смо, онда тако и добијамо. Добили смо колико нас вреднују.

 

-Зашто се ради на такав начин у Гроцкој, па нас тако вреднују?

-Знам, али боље је да не знам.

 

  • Да ли је ГО Гроцка поново Ваша политичка сфера интересовања?

-Гроцка јесте била и биће моја сфера политичког интересовања. Овде живим. Како и у којој мери, видећемо. Нисам ја на потезу. Оставићемо то да други одлуче. Имамо селектора са којим још нисам имао прилику да поразговарам. Да ли ћу је имати, не знам.

 

-Ваш кум, Дејан Влашковић је заменик председника ГО Гроцка, да ли Ви у Гроцкој политички утичете преко њега?

-Не, никако. Господин Влашковић је свој човек и сам доноси одлуке. Додуше, није ни могао да донесе неке одлуке јер је концепција општинске власти таква да заменик нема никакву извршну власт или моћ. Моћ заменика је само у кавалитетном тимском раду врха општинске власти, а Гроцка није имала такав тим. Још једна грешка која је направљена је у томе што смо хтели да се представимо у другачијем светлу па смо у политику увукли привреднике. На кључна места смо ставили људе који су се , како су нам објаснили, “доказали” као успешни. Није политика и привреда исто. Надам се да се то схватило у међувремену. Политика је нешто савим друго. Политику треба препустити онима који се баве политиком. Не треба на локалном нивоу бркати лончиће. Имали смо до сад 3 слична покушаја у задњих 15 година и сва три су се завршили неславно. Сваки покушај је био гори од предходног.

 

Разговор водио:

Жељко Маторчевић

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар