Почетна » Горан Пекарски: Председник Гроцке- одсуство политичког искуства помешаних са личним пословним проблемима

Горан Пекарски: Председник Гроцке- одсуство политичког искуства помешаних са личним пословним проблемима

од admin
0 коментар

 

За понашање председника Гроцке, Пекарски каже да је то одсуство политичког искуства помешаних са личним искуством. Не плаши се, како каже, да због интервјуа Жиг инфу не почни да га зову и Француски обавештајац. Каже Пекарски  да је другачији од осталих, као и да је политика СНС прогресивна и то на свим пољима. Следи интервју:

 

Зашто не присуствујете и зашто Вас не позивају на ОО СНС Гроцка?

 

-Нисам био присутан на задњем и предзадњем Општинском одбору јер је очигледно дошло до неке забуне. Нисам позван, а колико знам није позван ни посланик Терзић. Госпођа Огњановић је вероватно била, али као председник МО Гроцка. Нисам склон теоријама завере па ћу то приписати забуни јер мислим да , ако је то била нечија намера, то би било кршење наредбе председника странке Александра Вучића. Ако се то буде понављало и даље,  мислим,  да то неће бити добро, видећемо.

 

Према нашим сазнањима било је иницијативе од појединих чланова да се не позивају посланици на ОО. Знате ли Ви нешто о томе?

 

-Чуо сам да је било иницијативе да се посланици не позивају на ОО јер је тумачено да ми као функционери , односно посланици СНС у НСРС по функцији постајемо чланови Гл.одбора странке и да нема потребе да учествујемо у раду Општинског одбора, али мислим да је председник Вучић разрешио ту дилему. Његова одлука или наредба није испоштована али приписаћемо то грешци или пропусту.

 

Како тумачите предлог Дилберовића да се раскине коалиција са СПС и Самосталним ДСС?

 

-Као што рекох, нисам био присутан на одбору када је такав став усвојен и ако је у опште било такве одлуке. По мени не верујем да би ико, ко се и мало разуме у политику, покренуо такву иницијативу.

 

СПС је напустио скупштину па је предлог дошао као казна?

 

-Како сам већ рекао, не знам јер нисам био на ОО, али знам да је СПС напустио седницу. Знам и да је седница имала кворум захваљујући неким другим одборницима што је поражавајуће. Морамо поставити питање где су одборници СНС-а.

 

Можда нису дошли из истог разлога због кога су Социјалисти напустили седницу. Због изјаве председника?

 

-Чуо сам ту изјаву и не бих то коментарисао. Социјалисти су напустили седницу образложивши тај поступак тиме што није било правог објашњења за ту изјаву.

 

Да ли је добро покренути такву иницијативу баш сада пред изборе? Сведоци смо да је било разних изјава и које су стално указивале да много тога не штима у Општини, а поготово у међуљудским односима? Као да постоје кланови?

 

-Нема никаквих кланова. Постоји само једна ствар која мора да окупља све функционере, руководиоце , чланове и активисте. То је Српска Напредна Странка и председник Александар Вучић. Што се тиче иницијативе о раскиду коалиције, ако је она уопште и покренута, у овом тренутку, мислим да она не би, или неће наићи на одобравање у странци. Бар ја тако размишљам. СНС је добио подршку од СПС,  односно Александар Вучић је добио обећање да ће СПС гласачи гласати за њега на председничким изборима. Замислите сада да ми на локалу , или у неким другим локалним срединама, својим неодговорним изјавама или иницијативама почнемо да рушимо , да крњимо. Оно што Вучић ради је много велико да би ми уништили , али можемо да реметимо. Да правимо проблеме. Наравно да би се све то нама  на локалу разбило о главу,  јер све остало је много веће од нас.

 

Да ли је неко приметио да СНС на последњој седници СГО Гроцка није имао трећину одборника у сали? Да ли је странка свесна да Општинско руководство тога дана није имало подршку своје странке? Да није било Блаже Стојановића не би било кворума. Од 25 одборника СНС у сали је било 17. Недовољно за кворум. Опозиција је спасила власт?

 

-Хвала Стојановићу на кворуму. Познајући њега мислим да је он знао зашто то ради, а ово је истина. Општинска власт би пала без подршке са стране. Да ли је неко свестан тога, не знам. Мислим да је то одраз тренутног стања.

 

Да ли одобравате напуштање седнице од стране СПС.

 

-Немам ја шта да оправдавам њихове поступке и одлуке. Они су странка за себе, наши коалициони партнери и они добро знају шта раде. Реакција је у складу са политичким правилима. Мислим да са њима треба обавити разговор. Извинити се свим посланицима за неодмерене изјаве без обзира да ли су они коалиција, опозиција или су из СНС.

 

То би сте Ви урадили? Извинили би сте се?

 

-На првом месту водио бих рачуна шта и где причам.

 

Шта би сте урадили да сте одборник у општинској Скупштини и да сте и Ви онако названи?

 

-Срећом па нисам одборник. Неко је проценио да не треба да будем одборник.

 

Али да сте одборник?

 

-Е то би већ било интересантно.

 

Неки кажу да сте Ви нови у СНС и да не треба да се много мешате?

 

-У односу на неке који су ту од почетка, јесам нов. Ја сам у СНС од 2017. Добро знамо да то и није тако битно јер странка је жива ствар. Она ствара и одбацује. Она усисава и обликује свакога ко може да јој допринесе. Многи су у странку ушли после мене. Неки су ту мало више од године. Прво су постали функционери, а тек онда чланови тако да нема места таквом начину размишљања.

 

Још поједини не могу да Вас прихвате. Зашто? Страх од губитка сопствених позиција или страх од бољих од себе?

 

-Нисам ја бољи ни од кога. Ја сам само другачији. Другачије посматрам ствари и приступам решавању проблема на свој начин.

 

Има оних који Вас и даље сматрају непријатељем. Непожељним?

 

-Има једна ствар, једна основа у политичком приступу и размишљању, а то је да у политици не постоје трајни пријатељи нити трајни непријатељи. Политика је вештина склапања интереса. Интерес  СНС је да Србија буде боље место за живот. Не сме да постоји у тој борби никакав лични анимозитет према било коме. Сви морамо бити на истом задатку јер само тако можемо постићи успех. Морамо одбацити личне нетрпељивости и поставити опште добро испред личног.

 

Можемо ли неки коментар о јучерашњој свађи са Пантелићем око не позивања посланика на ОО.

 

-Ја то не бих коментарисао или категорисао као свађу. Више као разговор на ту тему.

 

И? Да ли сте задовољни објашњењем?

 

-Не, нисам али то је нешто о чему ћемо још причати, али у оквиру странке.

 

А претња да Вам неће бити добро ако се мешате у рад одбора и општине?

 

-Интересантно је то што је речено, али мислим да је председник општине много интересантних ствари рекао у последње време. Окарактерисао би то као одсуство политичког искуства помешаних са личним пословним проблемима.

 

Посланика Терзића је, по његовим речима, пријавио у БИА због „сарадње“ са Жиг Инфо. Шта ви очекујете?

 

-Много изјава је Пантелић имао до сада. Надам се да ће се стабилизовати и да ће пронаћи себе.

 

Да ли ћете сада и Ви бити „Француски обавештајац “  после овог интервјуа за Жиг инфо?

 

-Опет мала провокација. Ја сам човек који размишља својом главом. Радим оно што сматрам да је исправно, а да то не наноси штету било коме. Ни мени, а посебно не странци којој припадам. Ја вама замерам на појединим текстовима који превазилазе локални ниво, а сматрам да нису реални и да немају утемељење у стварности. Често су ти текстови зачињени политиком и вашим политичким опредељењем, а то не би смело да се дешава. Ви треба да пишете оно што је истина, што није обојено и да што мање утичете на јавност. Само да информишете. Што се тиче  етикета и етикетирања, све је могуће!

 

Желите ли нешто за крај да кажете?

 

-Да, желим да људи раздвоје локалну и државну политику. Политика СНС је у овом тренутку једина политика која је прогресивна и то на свим пољима. Видите напоре председника Вучића да се Србија ојача и економски и безбедносно. Градилишта су на све стране. Ничу болнице, ауто путеви, школе. Плате и пензије полако скачу, али из реалних прихода. Обезбеђена је енергетска стабилност, а то је добро и за нашу привреду, за грађане али и за нове стране инвеститоре. То је битно, а непромишљене изјаве, вређања,  тај Данинг-Кругеров ефекат, то је само нешто што није добро. Дугорочно може нанети штету свему добром за шта се председник Вучић залаже. С обзиром да сви који у било ком тренутку имају било какав контакт са Жиг инфо од председника Гроцке добију етикету.

 

За Жиг инфо, разговор водио:
Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар