Почетна » ТРЕНЕР „ГРО БАСКЕТА“ НИКОЛА СТОЈКОВИЋ: Однос према спорту на нашој Општини није на задовољавајућем нивоу

ТРЕНЕР „ГРО БАСКЕТА“ НИКОЛА СТОЈКОВИЋ: Однос према спорту на нашој Општини није на задовољавајућем нивоу

од admin
0 коментар

 

-Када је Гро баскет основан?

 

Никола: Гро баскет је основан 2010. године и покренут. Од тада до данас, успешно ради са свим узрастима до 19 година. Ове године нам је у плану да покренемо и сениорски састав који ће да се такмичи, надамо се, од следеће јесени у другој Српској лиги, региона Београд.

-Успеси Гро баскета у предходном периоду су?

Никола: Па  ми смо учестовали на неколико турнира међународних, како у земљи тако и у иностранству.  Наши кадети су прошле године били у Италији на „Монтекатињу“ на турниру и остварили су солидан резултат.  Ми тренутно као мало место и као клуб који црпи искључиво играче и децу из ОШ  „Илија Гарашанин“ немамо довољно квалитетних играча пошто за кошарку, као што знате је висина јако важна. Ми немамо толико високе деце да би смо могли да парирамо и на државном нивоу, а поготово на међународном осталим клубовима, али наша идеја јесте да покушамо да стварамо што већи број добрих кошаркаша и да покушамо, да ако је то икако могуће, произведемо неког играча за неки врхунски домет. Кроз тај рад, а пре свега циљ нам је да се деца кроз тај рад окупирају , инфицирају кошарком, спортом да би се сколонили са улице и да покушамо да на тај начин учинимо један добробит нашем друштву које ,нажалост, данас у тим неким сегментима и не иде у баш добром правцу.

 

-Финансирање је један од проблема многих клубова, како се ви финансирате тј. „Гро баскет“?

 

Никола: „Гро баскет“ се финансира од донација и од чланарина. То је исто јако занимљиво питање зато што и те чланарине, прво ми имамо двоје деце које стално осцилира долази – не долази, да кажем не можемо да се ускладимо . Са тим Општина нам је помогла неколико пута у задњих неколико година издвајајући одређена средства из буџета, где смо ми успели да неке ствари завршимо, покрпимо неке рупе. Али надамо се да ће имати мало слуха и код приватника да нам неко помогне да можемо клуб да уздигнемо на виши ниво.

 

-Вероватно сте пратили дешавања, пошто сте активни у њему, како сте задовољни радом Спортског савеза Гроцке, да ли мислите да то може боље да функционише , да ли је буџет правилно распоређен или пак мислите да то није на баш завидном нивоу?

 

Никола: Ми смо имали сарадњу задњих четири године са Спортским савезом, могу да кажем у једну руку коректну . Господин Радовановић кад је био председник Спортског савеза је имао једну улогу која је била  тако каква јесте. Ми смо спроводили тај план и програм који су они од нас тражили и они су нам средства уплаћивали. Линеарно је то ишло како је Спортски савез повећавао буџет, тако смо ми добијали већа средства за кошарку и мислим да то може да функционише много боље. Не  мислим да је то утицај само Спортског савеза, већ да то мора да буде једна целокупна политичка клима много другачија, боља да би смо промовисали спорт на један много бољи начин на територији наше Општине. Сматрам да у наредном периоду би требали да се позабавимо озбиљно тиме како да обезбедимо још већа средства, али и боље услове да направимо. Јасну категоризацију, како која средства коме припадају, и да видимо ко озбиљно ради а ко мало труда улаже у бављењу спортом и то би требало да буде неки репер за даље ангажовање свих нас спортиста са територије општине Гроцка.

 

-Садашње руководство Спортског савеза је недавно изабрано . У каквим сте односима са њима, да ли мислите да је то одрађено на правилан начин или је било нерегуларности у самом избору руководства?

 

Никола: Не могу да причам о нерегуларности, нисам био физички присутан али смо имали нашег представника на Скупштини . За мене је зачуђујуће како су се неке ствари одиграле зато што , прво седница је требала да буде одржана много раније, по статуту она није била. Онда је заказана за 6. новембар, ако се не варам , и та седница је почела онда је прекинута нагло зато што један од кандидата за председника није имао све папире који су потребни за кандидатуру. Та седница је прекинута. Оно што је тада био сигнал јесте да неки људи су јавно изразили подршку једном кандидату а не другом и све је одложено за 7 дана , да би се вероватно договорили још чвршће и  направили да се изгласа онај који је био потребан већини . Већина је у овом случају победила и оно што је за мене изненађујуће то је избор Управног одбора новог председника. Нови председник треба да зна да то што је он изабран на место председника је у реду и ми ћемо подржати тај избор, али исто тако мора да зна да сви остали клубови неће бити неми у раду Скупштине и да ће пратити сва дешавања која се ту одвијају управо из  разлога да би могли да учествујемо равноправно у томе. Он је већ при избору клубова у Управном одбору показао једну нелогичност где су клубови који су тотално неактивни, а има постоји аудио и видео запис са те Скупштине, он је те клубове ставио у Управни одбор. Ако је то сигнал свима нама да људи и клубови који су неактивни са наше територије добијају као награду да буду у Управном одбору Спортског савеза, а они који вредно раде, они који су по цео дан подређени раду са децом и спорту не добијају никакву награду, онда  је тим начином послата погрешна порука.

Сматрам да ћемо морати да поразговарамо. Нека буде и да је грешка његова била, можда, пошто чујем да  човек пре тога никада није такву функцију обављао, нека буде и грешка. Надам се да ћемо је временом исправити и направити неки концензус, договорити се да неке ствари ту морају да се промене и исправе , али сам за то да му се да шанса, да покаже како мисли да ради и да ли  ће то бити исправно и у интересу свих нас спортиста  са територије општине Гроцка.

 

-Када се каже дати некоме шансу, колико дуго му дати?

 

Никола: Па мислим да је 6 месеци сасвим довољан период да видимо у ком се правцу и смеру они крећу. Кад кажем они,мислим на председника и Управни одбор. Дакле да се да шанса да се види како и ком правцу ће то ићи. До лета има сасвим довољно времена да се види да ли су, или нису на добром путу.

 

-Има ли можда нешто што Вас нисам питао а сматрате да би требали да кажете?

 

Никола:  Мислим да је однос спорта и према спорту на нашој Општини, гледано са стране људи коју руководе Општином, није на задовољавајућем нивоу.  Ту мора да се постави једна другачија перцепција како спорт и спортисти требају, односно клубови требају да раде и да изгледају у наредном периоду . Ја бих то заокружио на један Олимпијски циклус, а они који се баве спортом знају шта то значи . Дакле у Олимпијском циклусу да покушамо да подигнемо у сваком месту на територији општине Гроцка , све клубове који раде, који хоће да раде. Таленти се обично рађају. Кад неко каже направио сам играча , не он се родио такав ти си  морао да га брусиш и сад ми у Гроцкој не можемо да измислимо човека од 2,15 метара кад га нема, али можемо да урадимо много тога да свој тој деци обезбедимо квалитетније услове за рад. Такође, на препознавање талената кроз ово утиче пре свега стручни рад.  Дакле морају стручњаци да буду заступљени у спорту и да они имају интерес да се тиме баве на прави начин. То је једна ствар, а друга Општина и Спортски савез морају да имају уску сарадњу и да се програмски то веже на 4 године. Ја имам план који ћу изнети на Скупштини како тачно треба развити све спортове на територији Општине по категоризацији. Идемо прво од фудбала до кошарке, одбојке , рукомета па даље индивидуалне спортове,борилачке , да се то подигне на један виши ниво него што сада јесте , али да то буде у интересу свих нас пре свега Општине. Мислим да Општина кроз спорт и културу може много да добије на својој афирмацији.

 

-Кад смо код тих талената , уколико неко сматра да има талента , неко дете које мисли да може да се бави кошарком , где може да се јави, пријави?

 

Никола: На територији Општине  има два активна клуба то су“ Гро баскет“ и у Калуђерици кошаркашки клуб „Вук“. У зависности  како ко гравитира према неком месту, може да се јави на та два клуба. Моја идеја је да ми направимо у овом сениорском саставу, сада када се оформи, да направимо успехе и са сениорима и да би сва та деца из  млађих категорија која  буду долазила, да имају интерес да им прва следећа станица буде играње за неки од првих  тимова са територије општине Гроцка , а за даље им се води каријера како буде ишло. То је сад нека друга тема. Конкретно, представништво је у ОШ „Илија Гарашанин“ у  Гроцкој као и у  Калуђерици у ОШ „Милоје Васић“.

 

 

За Жиг инфо:
разговор водио Жељко Маторчевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар