Почетна » НОВИ ЉУДИ – БОЉА ДЕЛА Разговор са Гораном Марковићем председником демократа у Гроцкој

НОВИ ЉУДИ – БОЉА ДЕЛА Разговор са Гораном Марковићем председником демократа у Гроцкој

од admin
0 коментар

Горан Марковић, привредник из Винче, изабран је у октобру 2014.године за председника Демократске странке у Гроцкој.

Након тог избора, демократе у Гроцкој су практично кренуле у прављењу свог одбора „од нуле“. Ново руководство кренуло је у интезиван рад и представљање свог грочанског одбора са новим слоганом „Нови људи-Боља дела“. Стим поводом, разговарамо са председником ОО ДС-а Гроцка Гораном Марковићем.

На каквој политичкој позицији су данас демократе у гроцкој?

– Формирањем новог одбора,затекли смо ситуацију да је претходно руководство активно подржавало скупштинску већину, односно, да су учествовали у општинској власти. Због тога смо донели одлуку о изласку из те општинске већине. Да појасним, сви наши чланови и представници добили су налог да напусте места у јавним предузећима или функције на којима су били. Аутоматски, они који нису то учинили избачени су из странке. Тај потез је допринео да данас слика ДС-а у Гроцкој је много јаснија. Људи који нису у странци због личног интереса, са искуством, знањем.. Људи који ће искључиво због потребе да заједничким радом и трудом, пробају да ствари промене на боље. У таквој позиији је Демократска странка у Гроцкој данас. И зато слоган „Нови људи- Боља дела“.

С обзиром да је ДС Гроцка имао највише, такозваних , прелетача после прошлих избора какво је ваше мишљење о њима?

-Највећу одговорност за „прелетаче“ сноси бивша председница ОО Оливера Кнежевић. Сматрам да је избор кандидата на листи ДС-а био погрешан јер су на њој били људи који нису кредибилни да се на њој нађу. Преседан је што је и бивша председница напустила своју странку , а притом није оставила мандат странци. Знам да она то не мора, по закону, али где је ту морал. Неки од тих прелетача су директно прешли у СНС, док су други прешли у неке виртуелне групације. Међутим, јако интересантно у свему томе је што су сви прелетели у владајућу коалицију а не супротно. Гласачи који су дали свој допринос да ДС освоји одређени резултат на прошлим изборима су сада преварени. Јер ти прелетачи су те освојене мандате Демократксе странке практично украли, однели и поклонили другој странци. Све то оправдавају неким немуштим изговорима, као што је ‘’неслагање са политиком’’, или „ јер мисле да ће бољи допринос дати друштву у некој другој странци“. Могу они да то називају разним изговорима али то није ништа друго осим лични интерес! То само показује какви су то људи, са каквим кредибилитетом и са каквом дозом одговорности. Мислим да гласачи треба то да знају, препознају и наравно да казне на следећим изборима.

Како ви данас да убедите гласаче да се то неће поновити?

-На почетку разговора сам навео да се сада у Демократској странци Гроцка налазе људи који нису ту због личног интереса. Јер да јесу, сигурно се не би придружили демократама већ би одмах отишли у СНС или било коју другу владајућу странку. Ако на изборној листи буду квалитетни људи са знањима и искуством, активизмом, верујем да се то неће десити. Моја идеја, а и идеја ОО, је то да представимо грађанима сваког нашег кандидата именом и презименом . Да правимо непосредна виђања и комуникацију где ће они са тим људима, које ми кандидујемо, моћи да разговарају, да размењују сугестије. Ако се направи та жива интеракција између људи, верујем да ће се прелетачи искоренити.
Најкасније следеће године нас очекују локални избори.

На чему ће се заснивати кампања Демократске стрнаке у Гроцкој?

ДС је велика странка. То је странка са традицијом и то је један бренд. Ми смо вршили градску власт а и републичку. Наравно, на локалу бавићемо се проблемима грочана. Демократска странка је представљала градске структуре у протеклом периоду. Искрено, могу бити поносан на све оно што смо урадили ,иако нас актуелна власт оптужује за разне малверзације, проневерја… Данашња власт стално тврди како су „прошли“ криви за ситуацију коју имамо данас. Тако је ваљда најлакше. Нажалост они данас држе све медије и наша реч се не може чути. Да није тако видело би се да за ту констатацију апсолутно нису у праву. Наравно, нисмо ни ми били идеални. Било је ту пропуста, било је ту људи који су били из користи, можда нису радили по закону.. Али све то ,наравно ,треба да докажу институције које се тиме баве. До сада нико није окривљен, али ето опет је за све крив ДС. Мислим да то више не пролази код народа. Народ види ко је шта урадио у његовом месту и како му је било, а како је данас.

Које су то заслуге, ако тако можемо да назовемо, ДС-а У Гроцкој?

-У Калуђерици је урађен нови Дом здравља, велика Основна школа, огромно обданиште. Практично данас је Калуђерица потпуно асфалтирана. Осим ње, асфалтирана су и друга места широм општине. Акценат нам је био на Калуђерици пошто је то било дивље, неуређено насеље. Данас Калуђерица делује као једна варошица и има све елементе које треба да има једно модерно насеље. Имали смо и капиталну инвестицију на југу општине у пољопривреди. Дуги низ година тамо нико није ништа радио, а стално говоримо о пољопривреди као нашем највећем потенцијалу. Ми смо урадили то наводњавање кап по кап, била је то идеја градоначелника ДС-а коју је он спровео. Направљена је црпна станица која избацује воду из Дунава у висину Пудараца. Ту је огроман базен и остало је да се уради секундарна мрежа. Да је пројекат завршен, данас би пољопривредници користили ту благодет наводњавања како би поспешили своју производњу.

То је финансирала Демократска странка..?

-Добро, да будемо прецизни, то није урадио ДС већ тадашња управа града, а то су иницирали људи који су наши чланови. Таква је и данас политика Демократске странке. Политика великих инвестиција, градња обданишта….Данас се стало са свим тим инвестицијама. Демократска странка представља концепт који је већ примењивала. То није концепт – „ми бисмо волели, желели „… Ми само представљамо оно што смо већ радили и сматрамо да у том тренду треба да се наставе наше активности. Политика треба на тај начин да се доживљава.

Трпите ли критике?

-Наравно, ми немамо уопште проблем с тим. Нико није савршен и добронамерне критике су увек добродошле. Кроз те критике постајемо бољи.

Имате ли слободу у спровођењу својих идеја на локалу Гроцке од врха ДС-а?

-Ми стварно јесмо демократска странка јер код нас није заступљен апсолутизам као у неким другим странкама. Сви одбори имају слободу да сами креирају своју политику према потребама локалне самоуправе. Не може директно да се утиче из неког центра јер нису све потребе градских општина исте. Општина Гроцка је врло специфична, врло разуђена. Имамо јужни део где гравитира пољопривреда као главни извор прихода и имамо северни део где су углавном мала и средња предузећа. Општинска управа није добро организована по том питању и не придаје довољно значаја и пажње људима који се баве тим делатностима како би им побољшала пословање.

Имате ли формиране Месне одборе?

-Формирање тих одбора је још у знаку повереника. Надам се да ћемо ускоро формирати што више Месних одбора. Не журимо толико јер желимо да пронађемо квалитетне људе. Сматрам да је квалитет бољи од квантитета.

Како вас онда људи могу пронаћи?

-За сада, имамо канцеларију у Гроцкој и Калуђерици. У Гроцкој је канцеларија на главном шеталишту у згради где су и све остале странке, док је канцеларија у Калуђерици на главном путу преко пута цркве. Ми ћемо се још промовисати кроз неке штандове, скупове. Тим начином ћемо се приближити непосредно нашим грађанима и бирачима.

Сматрате ли да има неко питање које вам нисмо поставили, а можда смо требали?

-Једино што могу да поручим за крај, да је ДС сада организована странка, да активно ради и да грађани озбиљно узму у разматрање, да дају подршку нама на следећим локалним изборима..

Можда ти се свиди

Оставите коментар