Почетна » КОНСТИТУИСАН ПАРЛАМЕНТ Предложено седам потпредседника скупштине (ФОТО И ВИДЕО)

КОНСТИТУИСАН ПАРЛАМЕНТ Предложено седам потпредседника скупштине (ФОТО И ВИДЕО)

од admin
0 коментар

У наставку конститутивне седнице Скупштине Србије данас је формирано 16 посланичких група, од којих је најбројнија Српске напредне странке, на лијем челу је Александар Мартиновић, а заменик му је Владимир Орлић. Данас је предложено и седам кандидата за потпредседнике парламента, а највише их је, три, из коалиције око Српске напредне странке (СНС).

Са листе СНС предложени су напредњак Верољу Арсић, Константин Арсеновић из Партије уједињених пензионера Србије и Владимир Маринковић из Социјалдемократске партије Србије.

На ту функцију Демократска странка предложила је Гордану Чомић, Социјалистичка партија Србије Ђорђа Милићевића, Покрет Доста је било Јасмину Николић, а радикали Вјерицу Радету.

Шеф посланичког клуба Социјалистичке партије Србије је Ивица Дачић, а његов заменик је Александар Антић, док су на тим функцијама у клубу Српске радикалне странке Војислав Шешељ и Немања Шаровић.

У посланичкој групи покрета Доста је било на челу је Саша Радуловић, а заменик је Александар Стевановић, док посланичку групу Демократске странке предводи Бојан Пајтић, а заменик му је Наташа Вучковић.

Шеф посланичке групе Социјалдемократске странке Србије је Милорад Мијатовић, а заменик је Милена Бићанин.

На челу посланичке групе Партије уједињених пензионера Србије је Милан Кркобабић, а његов заменик није именован.

Групу покрета Двери предводи Бошко Обрадовић, заменик му је Срђан Ного, док је на челу посланичког клуба Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић, са замеником Миланом Лапчевићем.

Посланичку групу Јединствене Србије, као и до сада, предводи Драган Марковић, а заменик је Петар Петровић.

Заједничку посланичку групу формирали су Либерално демократска партија и Странка демократске акције Санџака, а на њеном челу је Чедомир Јовановић, док је заменик Енис Имамовић.

Шеф посланичке групе Нове Србије је Велимир Станојевић, а заменик је Дубравка Филиповски.

Савез војвођанских Мађара и Партија за демократско деловање такође имају заједнички посланички клуб, чији шеф је Балинт Пастор, а заменик је Фатмир Хасани.

Заједнички клуб формирали су и Покрет социјалиста, Народна сељачка странка и Уједињена сељачка странка, на челу му је Ђорђе Комлески, а заменик је Маријан Ристичевић.

Шеф заједничког посланичког клуба Лиге социјалдемократа и Зелене странке је Ненад Чанак, а заменик је Горан Чабради.

Клуб посланика Социјадемократске партије Србије предводи Марко Ђуришић, а заменик је Мирослав Алексић.

Скупштина Србије конституисана је данас потврђивањем мандата посланика, који су затим положили заклетву.

Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди, наводи се у заклетви коју су посланици прочитали.

Конститутивној седници председава најстарији посланик Драгољуб Мићуновић из Демократске странке, а помажу му четири најмлађа посланика – Ивана Николић (СНС), Стефана Миладиновић (СПС), Александра Белачић (СРС) и Милош Бошковић (Доста је било).

Мићуновић је на почетку рада рекао да је он не само по годинама најстарији већ и по посланичком стажу јер је у парламенту од 1990. године. Он је позвао посланике, а како је навео нарочито оне који су први пут ушли у Скупштину, да чувају достојанство парламента, пре свега од себе самих, а онда и од свих других делова власти, који би можда хтели на разне начине да га узурпирају.

„Чувајмо достојанство у свим видовима, ми смо носиоци законодавне власти и никаква власт не може бити изнад“, рекао је Мићуновић.

Сматра се да је Скупштина Србије конституисана потврђивањем мандата две трећине народних посланика, чиме уједно престаје мандат претходног сазива.

СНС са коалиционим партнерима у новом скупштинском сазиву има 131 од 250 посланика, коалиција СПС-ЈС 29 посланика, Српска радикална странка 22, Покрет Доста је било и Демократска странка по 16, СДС-ЛДП-ЛСВ 13 и ДСС-Двери по 13 мандата.

Савез војвођанских Мађара има четири посланика, Бошњачка демократска заједница Санџака и Странка демократске акције Санџака по два посланика, а Партија за демократско деловање и Зелени Србије по један мандат.

ПАЈТИЋ: ДС НЕЋЕ ПОДРЖАТИ ПРЕДЛОГ ДА ГОЈКОВИЋ БУДЕ ПРЕДСЕДНИЦА СКУПШТИНЕ

Председник Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић изјавио је данас да та партија неће подржати избор Маје Гојковић за председницу Скупштине Србије, као и да је за ДС неприхватљиво што је Српска напредна странка (СНС) најавила формирање анкетног одбора због неправилности на изборима.

„Нећемо подржати избор, јер је она својим понашањем обесмислила контролну улогу парламента. Она је спајала неспојиве тачке дневног реда и потчинила законодавну власт извршној власти, чега нема ни у једној модерној земљи“, рекао је Пајтић, који је шеф посланичке групе ДС-а.

Он је рекао и да за ДС неприхватљиво то што је СНС најавила формирање анкетног одбора јер је, како је навео, изборна крађа организована из врха власти.

„Ми смо раније најавили формирање анкетног одбора који ће бити организован за све радње пре, током и после 24. априла“, додао је Пајтић.

Он је најавио и да ће заменица председника ДС Гордана Чомић бити кандидат за потпредседницу парламента, а да ће Наташа Вучковић бити заменица шефа посланичке групе ДС-а.

 

РАШКОВИЋ ИВИЋ: ДСС НЕЋЕ ПОДРЖАТИ ИЗБОР МАЈЕ ГОЈКОВИЋ

Председница Демократске странке Србије (ДСС) Санда Рашковић Ивић изјавила је данас да та странка неће подржати избор Маје Гојковић за председницу Народне скупштине.

„Ми смо се у кампањи залагали и сад се залажемо за промену политике која је урушила земљу, као и за промену кадрова који ту политику спроводе. Зато нећемо гласати за избор Маје Гојковић“, казала је Рашковић Ивић новинарима у паузи конститутивне седнице Скупштине Србије.

Она је оценила да је Дом Народне скупштине претворен у „сервис власти“ као и да се „у последњем тренутку заказују седнице, што је био случај и са конститутивном седницом“.

„Очигледно је да се ствари неће променити, да ће остати исте и зато нећемо гласати за избор Маје Гојковић“, казала је председница ДСС-а.

 

ШЕШЕЉ: СРС ЋЕ ПОДРЖАТИ МАЈУ ГОЈКОВИЋ

Председник и посланик Српске радикалне странке (СРС) Војислав Шешељ изјавио је данас да ће та странка подржати избор Маје Гојковић за председницу Скупштине Србије, уколико буде постигнут договор да потпредседник парламента буде и представник СРС.

„Имамо интерес да имамо једног потпредседника Скупштине. Ако се договор постигне и ако буде направљен ‘пакет аранжман’ за председника и потпредседника истовремено, онда ћемо гласати, а ако буде само за председника а некад после за потпредседника бићемо против“, рекао је Шешељ новинарима у паузи конститутивне седнице Скупштине Србије.

Он је подсетио да је кандидат СРС за потпредседника парламента Вјерица Радета.

На питање да ли би радикали ушли у владу Александра Вучића, он је рекао да би могли само под условом да се Вучић одрекне Европске уније и да се оријентише на интеграције са Русијом и Евроазијском унијом.

„То је основни услов. Око свега другог бисмо се могли договорити“, рекао је Шешељ.

Он је истакао да ће радикали бити „љута опозиција“ и да ће критиковати све што не ваља а подржати оно што је у интересу грађана и државе.

ПОЛЕМИКА МАРТИНОВИЋА И ШЕШЕЉА О БРОЗУ

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Александар Мартиновић и шеф посланичке групе Српске радикалне странке Војислав Шешељ повели су данас полемику у Скупштини јер је предлог да потпредседница Скупштине Србије из СРС-а буде Вјерица Радета, потписао Јосип Броз.

„Ја се сећам да је Шешељ 1991. године носио глогов колац пред Кућу цвећа, а сад је предлог за њиховог потпредседника потписао Броз“, рекао је Мартиновић на конститутивној седници на којој се расправља о избору председнице Скупштине.

На то му је Шешељ одговорио да је он за време Броза био затваран, а да Мартиновић тада „није смео да писне, а могао је дато ради у неким пионирским или омладинским организацијама“.

„Ја бих се сигурно успротивио, али тада сам имао осам година“, узврато је Мартиновић Шешељу.

Јосип Броз је унук Јосипа Броза Тита који је за посланика изабран на изборној листи Социјалистичке партије Србије.

На састанку шефова посланичких група договорено је ко ће бити кандидати за потпредседнике Скупштине.

За потредседнике су до сада предложени Ђорђе Милићевић (СПС), Гордана Чомић (ДС), Верољуб Арсић (СНС), Константин Арсеновић (ПУПС), Владимир Маринковић (СДПС), Вјерица Радета (СРС).

На питање како се осећа у парламенту после 13 година, рекао је да има осећај као да је „јуче био у Скупштини“.

Шешељ је подсетио да је на последњој седници којој је присуствовао поручио „досманлијама“ да ће се из Хага вратити, али да не зна кога ће све од њих затећи.

„Ево вратио сам се, а они су нетрагом нестали. Ту су можда двојица-тројица“, рекао је Шешељ.

МАЈУ ГОЈКОВИЋ ЗА ПРЕДСЕДНИКА

Листа коју предводи Српска напредна странка (СНС) предложиће за председника Скупштине Мају Гојковић, а за потпредседнике Верољуба Арсића, Константина Арсеновића и Владимира Маринковића, најавио је данас будући шеф посланичке групе те партије Александар Мартиновић.

Он је, на конференцији за новинаре уочи почетка конститутивне седнице парламента, рекао да ће СНС данас предати предлог за формирање анкетног одбора који би требало да испита све чињенице и догађаје након затварања бирачких места 24. априла.

Да испита ко је упадао, по чијем налогу, бандитски и разбојнички у Републичку изборну комисију, ко је против воље грађана угурао насилно најмање једну изборну листу у Скупштину Србије, објаснио је Мартиновић.

Он је констатовао да су се у тим догађањима „сви ујединили, од левичара до љотићеваца“.

Образлажући предлог да Гојковић буде поново на челу Скупштине, Мартиновић је истакао да је она у претходном сазиву добро радила тај посао и допринела да се парламент „упристоји и да се сачува достојанство тог високог дома“.

(агeнције)

Можда ти се свиди

Оставите коментар