Почетна » Корупција + криминал = СНС: Суморни подаци који откривају колико је Вучићева странка уназадила Србију

Корупција + криминал = СНС: Суморни подаци који откривају колико је Вучићева странка уназадила Србију

од Други Пишу
0 коментар

Нови извештај Фридом хауса каже да се Србија налази на 16. месту земаља којима је у последњих 10 година забележен драматичан пад слобода, а на тој неславној табели налазимо се између Авганистана и Мјанмара. Зашто је тако говори и део извештаја у којем се спомиње ниво корупције у Србији, али и везе представника власти у многим аферама. Професор Факултета политичких наука у пензији Чедомир Чупић за Нову каже да се овде корупција одржава као коруптивно стање. “А кад приде имате спој криминалаца и људи на положајима добијате криминализовану државу”, оцењује он.

“Србија је парламентарна демократија са вишестраначким изборима, али је Српска напредна странка константно еродирала политичка права и грађанске слободе, притискала независне медије, политичку опозицију и организације грађанског друштва”, наводи се у извештају Фридом хауса, а затим је посебан део посвећен криминалу и корупцији у самом врху власти.

Тако се наводи да критичари Вућића и СНС оптужују да имају везе са организованим криминалом и кронизмом – када се послови дају само сарадницима председника и владајуће странке.

“Истраге о корупцији води неколико тужилаца који најчешће окриве полицију да нема довољно доказа против министара”, пише Фридом хаус.

Како наводи ова невладина организација, познати су случајеви Ненада Поповића за сумњиву приватизацију, министра финансија Синише Малог за наводно прање новца, бившег министра здравља Златибора Лончара који је наводно имао везе са организованом кримималном групом. У извештају Фридом хауса помиње се и случај узбуњивача Александра Обрадовића који је указивао на учешће оца бившег министра Небојше Стефановића у трговању оружјем.

Влада је под критикама због мањка транспарентности када су у питању велики инфраструктурни пројекти и за тајне које прате јавне тендере.

„На пример, детаљи изградње Београда на води, који је држава финансирала, нису доступни јавности“, наводи се у извештају.

Професор ФПН у пензији Чедомир Чупић сматра да је овај извештај професионално урађен, са врло тачним подацима и аргументима.

“Вучић и СНС својим популизмом уништавају демократију у Србији. Колико је све уништено и криминализовано показују и афере које се везују за људе у извршној власти. Вучић је извршну власт узурпирао и њих држи као свој сервис, слуге који обављају за њега послове. И без обзира на њихове афере и неморалне радње, они остају на својим местима. Иако би требало да буду смењени, а неки и да кривично одговарају за своја непочинства”, каже Чупић и додаје:

“Из овог извештаја се јасно види да се СНС везује за многе афере коруптивног карактера, а то показује да овде корупција одржава као коруптивно стање. А кад приде имате спој криминалаца и људи на положајима добијате криминализовану државу”.

Посебан акценат у извештају је и на “заробљеним медијима”.

Према оцени Фридом хауса, медијске слободе угрожене су претњама, тужбама или кривичним пријавама против новинара, нејасним медијским власништвом, притиском политичара на уреднике, директним притиском на новинаре и високим нивоом аутоцензуре. Додаје се да владајуће странке имају велику медијску заступљеност на јавним сервисима. Пета национална фреквенција на крају није додељена, због чега су два ТВ канала која нису добила лиценцу, Н1 и Нова С одржали привремени протест гашењем програма.

Фридом хаус наводи да неки емитери у приватном власништву и таблоиди учествују у кампањама блаћења опозиције или супарника власти.

“Новинари се суочавају са физичким нападима, клеветама, малтретирањем на интернету и пореским инспекцијама”, наводи се у извештају.

Тим поводом Чупић каже да извештај показује да су Вучић и СНС узели целу медијску сцену у руке.

“Националне фреквенције, таблоиде… Они на тај начин пласирају у јавност само оно што је важно за њихов опстанак на власти”, закључује Чупић.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC, Shutterstock

Јелена Јеловац   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар