Почетна » Космет, у току избор судија и помоћног кадра

Космет, у току избор судија и помоћног кадра

од admin
0 коментар

Седамнаести октобар је датум до којег Споразум о правосуђу Београда и Приштине треба да буде у потпуности примењен. Односи се на функционисање тужилаштва и Основног суда на северу Косова.

„Што се тиче судског и стручног кадра овог суда ми смо предузели све радње, усмено смо разговарали са свим кандидатима и они су изабрани, и само се чека именовање од стране председника Косова, а остаје још да се спроведу неке додатне тачке овог споразума“, каже извршни директор Судског савета Косова Шкељзен Малићи.

Оно што се за сада зна је да ће на основу споразума, укупно бити 163 судије и помоћног кадра.

Већина њих је српске националности. За функционалан рад правосуђа на северу Косова и Метохије, кажу да је потребно уходавање судија и тужилаца, јер постоји разлика између законских аката, по којима су до сада и по којима ће убудуће радити.

„Ми имамо, предмете у којима се може брже поступати, али, нажалост, то су предмети, кривични, прекршајни, где је наступила застарелост. У тим предметима ће судије и тужиоци моћи да поступају без посебне обуке, без заказивања суђења. Предмети су лаки за решавање, али су врло обимни и тим ће завршити један велики део посла, јер ће након тога моћи да се посвете предметима где су испуњени процесни услови да може да се поступа“, објашњава судија Јелена Кривокапић.

Нема тачне евиденције колико предмета чека на извршење. Процене су од неколико хиљада до неколико десетина хиљада.

У Судском савету кажу да ће Суд у северном делу имати два департмана. Један, општи – за грађанске парнице, биће у јужном делу Митровице, док ће департман за кривична дела бити у северном делу града. Суд у северном делу имаће и одељење Апелационог суда са седиштем у Приштини.

„Ово Одељење биће надлежно да решава по жалбама које долазе од странака са севера, али из других делова Косова, уколико то захтевају. У овом одељењу биће и Албанаца и Срба, а њихово ангажовање зависиће од надлежности са предметом“, указује Малићи.

У Судском савету наводе да упоредо теку припреме и у тужилаштву, како би и оно кренуло да ради по договору из Брисела. Седамнаести октобар је рок до када све припреме треба да буду обављене, а да седам дана касније суд и тужилаштво почну да функционишу.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар