Почетна » Косову додатних 50 милиона евра из буџета, део новца и за већ отплаћене пројекте

Косову додатних 50 милиона евра из буџета, део новца и за већ отплаћене пројекте

од admin
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас након што је присуствовао седници Владе Србије с представницима Срба са Косова да ће у наредних 18 месеци бити уложено више од шест милијарди динара, односно око 50 милиона евра додатних инвестиција у српске средине на Косову. Иако није познато колика су досадашња издвајања за Косово, Вучић је раније рекао да је по различитим основама годишње из буџета издвајано између 520 и 530 милиона евра. Сва та средства, како су показала истраживања Инсајдера, издвајају се без икакве контроле и најчешће не стижу до оних којима су неопходна.

Нови, додатни пакет је, како је јуче рекао Марко Ђурић, „најсвеобухватнији пакет помоћи за Косово досад“. Вучић је данас прецизирао да ће додатне инвестиције бити искоришћене за подстицање почетка рада појединих фабрика на северу Косова, изградњу „велелепног Клиничког центра“ у Косовској Митровици и болнице у Грачаници, да ће бити улагано и у хладњаче и помоћ пољопривредницима и јужно и северно од Ибра, прављење туристичких центара као што је Бањска, завршетак улагања у инфраструктуру и путеве, водовод и универзитет.

Иако је Вучић најавио нова издвајања по овом основу, истраживање Инсајдера показује да је за изградњу водовода у три општине на северу Косова из буџета Републике Србије већ исплаћено девет милиона евра на име отплате кредита. Новац је исплаћен, сви рокови давно пробијени, а водовода још нема.

Посао изградње регионалног водовода на северу Косова, процењен је на око 11 милиона евра што је, према истраживању Инсајдера, за 1,3 милиона већа цена од оне по којој је јужно од Ибра изграђен водовод три пута већег капацитета. Радови на изградњи водовода, поверени су једином понуђачу – конзорцијуму у ком учествују фирме Динамик Трејд и ПГП Колашин, које се по спорним пословима, спомињу на више места у извештају Анкетног одбора о злоупотребама средстава из буџета Србије намењених најугроженијима на Косову. Исте ове фирме спомињане су и у серијалу Инсајдера „Патриотска пљачка“, о злоупотребама у трошењу новца државе Србије на територији Косова.

И док садашњи и бивши представници ових општина одговорност за насталу ситуацију пребацују једни на друге, Србија издваја додатна средства за изградњу водовода за који је новац из буџета већ исплаћен.

Додатна улагања у српске средине на Косову Вучић је најавио и приликом септембарске посете. Тада је рекао да ће Србија субвенционисати привреднике који желе да инвестирају на Косову, а да ће само у општину Лепосавић бити уложено 13 милиона евра за рудник Трепча, фабрику пелета и батерија. Косовска Митровица, како је тада речено, би требало да постане нови ИТ центар, у Звечану се планира изградња сушаре, у Грачаници се планира фарма за узгој кока носиља и подстицаји за етно туризам…

Представник Српске листе Далибор Јевтић изјавио је данас уочи седнице да се наредне године очекује имплементација свих пројеката у оквиру помоћи коју држава пружа Косову додајући да се константним помагањем шаље порука тамошњим Србима да нису и неће бити заборављени.

„Очекује се отварање радних места. Један кинески инвеститор је заинтересован да отвори фабрику акумулатора на северу Косова и Метохије. И неки други су заинтересовани“, рекао је Јевтић, који је министар у оставци у Влади Косова за заједнице и повратак, гостујући јутрос на РТС.

После формирања Владе 2012, а након емитовања Инсајдеровог серијала Патриотска пљачка, тадашњи премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић обећавали су како ће увести строгу контролу трошења средстава намењених Косову.

Десило се само то да је формиран Анкетни одбор у Скупштини Србије, који је још у априлу 2014. године завршио извештај о злоупотребама средстава из буџета Србије намењених најугроженијима на Косову за период од 2000. до 2012. године, којим је потврђено истраживање Инсајдера.

Извештај, међутим, Скупштина до данас није усвојила, нити је објашњено зашто се извештај никада није нашао на дневном реду. Више пута поновљена питања Инсајдера када ће се Извештај наћи на дневном реду Скупштине остала су без одговора.

Новинари Инсајдера су у септембру покушали од председника Србије Александра Вучића да добију одговор на питање, на који начин тачно планира да економски оснажи Србе на Косову, имајући у виду да је истраживање Инсајдера показало да се за помоћ Србима на Косову више од деценију и по из буџета издвајају огромна средства која не стижу до оних којима је помоћ најпотребнија. Председник је, између осталог, рекао да “не може све бити апсолутно транспарентно” када је реч о Косову.

Председник Србије одговорио је, између осталог, да је тешко је израчунати тачан новац који се издваја за помоћ Србима на Косову. Нека улагања су практично тајна јер је то, према његовом објашњењу, једини начин.

“Не може све да буде апсолутно транспарентно. Да вам кажем зашто не може, да би сте то ви знали. Ако хоћете да помоћ дође до свих људи, до свих Срба на Косову и Метохији, део тог новца не може да иде таквим каналима, да све видите у буџету јер би и Албанци, а и међународна заједница били против тога”, рекао је Александар Вучић.

Брнабић: До 2020. на Косову 76 пројеката

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће до 2020. године бити реализовано 76 пројеката који се односе на Србе са Косова, у вредности од 6,1 милијарде динара.

Она је додала да ће ове године за те пројекте бити издвојено 444 милиона динара, наредне године нешто више од пет милијарди динара, а у 2020. години – 583 милиона динара.

Брнабић је додала да су данас усвојени закључци о издвајању 300 милиона динара из буџетске резерве за почетак финансирања пројеката који су данас усвојени, о формирању радне групе како би био донет закон о финансијској помоћи српском становништву и на веће присуство Србије у српским срединама.

Она је навела да се пројекти односе на отварање фабрика, стварање радних места и изградњу и обнову здравствених и образовних објеката.

 

Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар