Почетна » Кривокапић: У припреми нове владе споразум који ће обухватити и укидање Закона о слободи вероисповести

Кривокапић: У припреми нове владе споразум који ће обухватити и укидање Закона о слободи вероисповести

од admin
0 коментар

 

Упитан због чега први коалициони споразум у победничком блоку не говори ништа о Закону о слободи вероисповести, Кривокапић је рекао да је у припреми други споразум.

Подсетимо, спорни закон предвиђа подржављење имовине за коју цркве немају доказ да су је имале у власништву пре 1918. године, а СПЦ сматра да је закон дискриминаторски и тражи његово повлачење.

Наиме, према Закону питање ко је власник имовине која се у Црној Гори сматра имовином Српске православне цркве мораће да се доказује. Реч је имовини која је стицана до 1918. до када су у Црној Гори световни и духовни вођа били једна особа, попут владике и владара Петра Петровића Његоша. Доношење Закона изазвало је најмасовније простете у Црној Гори у којој је велика већина верника Српске православне цркве, а најспорнији је члан 62.

„Верски објекти и земљиште који су изграђени, односно прибављени из прихода државе или су били у државној својини до 1. децембра 1918, и за које не постоје докази о праву својине верских заједница, као културна баштина Црне Горе, државна су својина. Верски објекти који су изграђени заједничким улагањима грађана до 1. децембра 1918, а за које не постоје докази о праву својине, као културна баштина Црне Горе, државна су својина“, гласи спорни члан 62.

Због тог Закона десетине хиљада грађана протестовало је на улицама седам месеци.

„Програмом законодавних реформи ту ће на првом месту бити укидање такозваног Закона о слободи вероисповести“, навео је Кривокапић.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије Мићовић рекао је у интервјуу за боградску Телевизију Храм да од нове власти у Црној Гори очекује да повуче Закон о слободи вероисповести и предложио да нацрт новог закона ураде правници Српске православне цркве.

„Од нове власти очекујемо да актуелни Закон о слободи вероисповести повуче и да донесе један савремен закон који ће испоштовати Устав Црне Горе, испоштовати верске слободе и права свих верника, да ће обезбедити равноправност међу свим верама. С обзиром колико је СПЦ радила на тој теми и колико смо научних скупова одржали, имамо наших правника који би могли да предложе нацрт тог закон“, рекао је Јоаникије.

У споразуму који су потписали лидери нове парламентране већине „За будућност Црне Горе“ Здравко Кривокапић, лидер коалиције „Мир је наша нација“ Алекса Бечић и лидер коалиције „Црно на бијело“ Дритан Абазовић, не помиње се Закон о слободи вероисповести, већ само да ће нова демократска власт све законе доносити и ревидирати у складу са европским стандардима.

Одговарајући на питање руског медија Њезагај да ли је могуц́е да ц́е након промене власти Црна Гора укинути „антируске санкције“, Кривокапић је рекао да су „односи увек били такви да су се Руси пре 30 година доживљавали као најближи људи“.

„Али, Ђукановић је водио политику у духу Тита и наши односи су почели да се погоршавају. Због тога ћу рећи најважније: успоставићемо добре односе са свим земљама света, укључујући, наравно, и Русију“, навео је Кривокапић, а преноси РТЦГ.

 

Инсајдер

Можда ти се свиди

Оставите коментар