Почетна » Курти о РКС таблицама: Одговорићемо чим Србија докаже да спроводи одлуку у потпуности

Курти о РКС таблицама: Одговорићемо чим Србија докаже да спроводи одлуку у потпуности

Верујемо да је овај приступ праведан и разуман

од Други Пишу
0 коментар

Премијер Косова Аљбин Курти изјавио је да ће Приштина одговорити на одлуку Владе Србије о слободном кретању возила са РКС таблицама „чим гранична полиција документује и докаже да Србија своју одлуку спроводи у потпуности и без препрека“.

Курти је оценио да је Влада Србије донела ту одлуку „у покушају да умањи критике међународне заједнице након неправилности и превара“ на недавним изборима.

„Одлука о слободном кретању кроз Србију са РКС регистарским таблицама долази након више од 10 година неспровођења претходних споразума. Србија је питање таблица две године користила за заоштравање безбедносне ситуације на северу Косова, од летова борбених авиона око границе септембра 2021. до постављања 16 барикада у четири општине на северу децембра прошле године“, навео је Курти на седници Владе Косова.

Курти је додао да је званични Београд донео одлуку о РКС таблицама и да „покрије званично одбацивање Основног споразума из Брисела о путу стабилизације односа кроз писмо председнице Владе Србије Ане Брнабиц́ Савету ЕУ 13. децембра“ и да „замаскира неуспех у Бањској 24. септембра“.

„Тако треба читати ову акцију Србије, да је више од конструктивности и корака ка нормализацији по слову и духу Основног споразума. То још један маневар, не зарад српске државе, свакако не за и око Косова, али зарад власти у Београду“, оценио је Курти.

Казао је да ће еквивалентну одлуку о регистарским таблицама, као питање „међудржавних односа“ донети „чим косовска гранична полиција документује и докаже да Србија своју одлуку спроводи у потпуности и без препрека“.

„Верујемо да је овај приступ праведан и разуман“, рекао је Курти.

„Вулин није био у Бањској током напада, ко то тврди да понуди доказе“

Премијер Косова Аљбин Курти каже да бивши шеф Безбедносно информативне агенције Србије (БИА) Александрав Вулин није био у Бањској у време када је извршен напад на припаднике Косовске полиције. У медијима на Косову се спекулише да је Вулин оставку поднео након боравка на северу Косова, у данима када се догодио „терористички напад“.

Тврдња да је Вулин био на Косову на дан напада у Бањској могла би да промени ситуацију, али је Курти, одговарајући на новинарско питање, ;рекао да му није познато да је Вулин био на северу Косова пре 24. септембра.

„Не могу да потврдим тако нешто, данас то први пут чујем“, казао је Курти и додао да „колико знам, то није тачно, али с друге стране, они који то тврде треба да дају доказе за те информације“, рекао је Курти.

 

Бета

Можда ти се свиди

Оставите коментар