Почетна » „Лако је бити јунак на Врачару“: Саговорници Данаса о томе шта је намера документарца руске телевизије „Србија – знаци рата“

„Лако је бити јунак на Врачару“: Саговорници Данаса о томе шта је намера документарца руске телевизије „Србија – знаци рата“

од Други Пишу
0 коментар

Руска државна телевизија „Раша тудеј” која програм емитује на енглеском језику, приказала је ових дана документарну емисију о Косову и Метохији под називом „Србија: Знаци рата “у којој је конфликт представљен као једино право решење.

Емисија у којој доминирају саговоници, попут десничара Мише Вацића, Дамјана Кнежевића из Народних патола, али и руског амбасадора Александра Боцана Харченка, како оцењују саговорници Данаса, прављена је као привид објективног извештавања и анализирања теме, али је у ствари, по њима, типична ратно-хушкачка пропаганда попут оне из Милошевићевог времена.

Емисија почиње кадровима из три руска телевизијска информативна програма о барикадама на административној граници између Србије и Косова на Мердару 31. јула и разговором са грађанима који на граничном прелазу лепе стикере на аутомобилским таблицама, уз тврдњу да ће са тим престати тек када се на Косово буде вратила војска и полиција.

У емисији је наведено и да Марко Јакшић из Патриотског покрета са КиМ, наслућује да ће пуцњи, у смислу рата, почети за „месец, три, или годину дана“.

Обучен у мајицу са великим словом З, десничар Миша Вацић поручио је да је време да се питање Косова реши онако како је Русија урадила с Кримом и да Србија има право, кроз специјалне операције, да створи српски свет који ће живети у миру и слободи.

*Кнежевић: Много ратних ветерана је са нама

И парамилицијској формацији, такозваним Народним патролама, дат је велики простор, описани су као патриоте које ће одбранити српски народ од сваког ко га по њиховом мишљењу угрожава, па и од миграната.

“Нећемо оставити ни једно дете, макар оно живело у Црној Гори, Босни и Херцеговини, на Косову. Дужност наше генерације је да осигурамо да нико не буде остављен, нико заборављен. Много ратних ветерана је са нама, много људи који су прошли Сирију, Украјину, бомбардирање 1999”, каже за РТ у разговору оснивач формације Народна патрола Дамјан Кнежевић , који је критиковао и власти Србије, јер међу њима има оних који су наклоњени Западу.

Један од саговорника у емисији био је и руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко, који је говорио о потреби да се у Србији отвори руска војна база, како би се направила „противтежа америчкој, односно НАТО бази Бондстил на Косову“. Он је навео и три разлога за конфликт, а то је да Запад гура Србију ка увођењу антируских санкција, да је Србија принуђена да призна Косово и да Србији прети прекид снабдевања јефтиним гасом.

*Поређења са хрватском ратном операцијом Олуја

Раша тудеј у емисији је живот Срба на Косову упоредила са животом Срба у Хрватској у време Олује и тај део приче илустрован је снимцима српских избеглица деведесетих година. Показани су и снимци НАТО бомбардовања Југославије и српских светиња на Косову које су уништили албански екстремисти. У емисији су коришћени делови из говора патријарха Порфирија и Александра Вучића.

Бојан Костреш, функционер Лиге социјалдемократа Војводине, каже да је та емисија “Србија: Знаци рата” типична ратно хушкачка пропаганда.

“Уосталом, Раша тудеј је пропагандистички алат Путиновог режима и зато ме таква емисија не чуди. Чуди ме што нису забрањени као у целој ЕУ. Александар Вучић, ако до сада није знао, а сумњам да није, мора разумети да му путиновска Русија није пријатељ, а да ће се свако звецкање оружјем најпре и највише обити о главу Србији”, каже Костреш и додаје да Србија и Косово треба да сагледају реалност, а да је једина шанса за све нас одустајање од замрзнутог конфликта, уз убрзање ЕУ интеграција.

Драган Шормаз, функционер Српске напредне странке подсећа да годинама говори да Русија води хибридни рат против Србије, а да је центар тих активности њихова амбасада, али ту су и (хуманитарни) центар у Нишу, неке странке (минорне), многи новинари (чак целе редакције), невладине организације, појединци…

*Појачава се притисак због нове владе

“За Ваше новине сам пре неколико месеци рекао и да су насилни протести у лето 2020. њихово дело, а разлог је био Вашингтонски споразу. Тада су се многи медији, па и опозициони упињали да кажу како нема доказа за моје изјаве, свако из својих разлога. Сада је ситуација много гора, баш зато што тада непријатеље држави нисмо размонтирали и зато што нисмо увели санкције Русији и тако показали да јесмо Европа, а не део њиховог каганата”, наводи Шормаз.

Он оцењује и да су емисије попут ове на Раша тудеј, текстови у штампи, емисије на националним фреквенцијама у којима гостују ратни злочинци и дилетанти из 90-тих, појачаног интензитета, јер следи формирање владе и Русија врши притиске на Србију како не би била изабрана влада која би им увела санкције

“Русија се меша у избор нове владе. Обзиром да губе рат у Украјини, желе да изазиву нове потресе у Европи како би себе растеретили барем мало од савезницког притиска. То је Русија увек радила, ради и радиће ако јој у будућности будемо дозвољавали. Зато треба изабрати одмах проевропску владу, увести санкције Русији, затварити центар у Нишу, слање њиховог амбасадора назад у Москву”, примећује Шормаз.

Амбасадор Харченко, каже саговорник Данаса, јасно показује да Русија не поштује политику војне неутралности. Он жели да изазове несигурност у региону и да Србију постави на место дестабилизатора. На тај начин Русија би добила нестабилост на Балкану, а штету би претрпела Србија.

Коментаришући изјаву десничара Мише Вацића да Србија би Србија проблем са Косовом требало да реши као Русија са Креимом, Шормаз каже да “није новост да Вацић не зна шта је ни шта је држава, нити шта је рат.

“Лако је бити јунак на Врачару и говорити о Криму и Косову. На Криму је Русија агресор и ускоро ће бити истерана са истог. На Косову је међународни протекторат и наша би војска практично напала УН, а безбедност је поверена НАТО. Тај би сукоб кратко трајао и био би погубан по Србију”, напомиње Шормаз.

*Руска пропаганда забрањена широм Европе

Балша Божовић, председник извршног одбора Регионалне академије за развој демократије каже да Русији није потребна војна база у Србији, јер имају већи утицај на Вучића и Србију, него на неке своје губерније у својој држави.

Напомиње да су руска пропагандна гласила забрањена широм Европе.

“ Србија је под дубоким утицајем режима у Москви, а Вучићев режим им представља само логистику. Та емисија на Раша тудеј ни по чему се не разликује од већине политичких емисија које су свакодневно на националним фреквенцијама у Србији. Према томе, разлика између те емисије и Вучићевих политичких емисија је у томе што је она званично емисија руске државне телевизије. Ове у Србији су опасније, јер су незванично руске, па грађани дођу лакше у забуну”, напомиње Божовић.

Александар Оленик, посланик коалиције Војвођани, сматра да је емисија “Србија: Знаци рата”, пример гебелсовке ратнохушкачке пропаганде која покушава злочиначки наратив Милошевића из деведесетих година наметне млађим генерацијама од којих се упорно крије да је баш Србија најодговорнија за те ратове и за стотине хиљада жртава.

Оленик каже да је циљ припремити јавно мнење за нове сукобе у којима би ми били топовско месо ратног злочинца Путина.

*Оленик: Циљ је припрема јавног мњења

“Русија покушава да пропагандом и агентурном мрежом увуче Србију у нове сукобе, док Вучићу ове десничарске групе служе као пример да код нас може и горе и да он сам и није тако лош, као и да делимично оправда одуговлачење са увођењем санкција. То су разлози за одабир баш ових гостију, али су ово такође разлози зашто су земље ЕУ забраниле РТ а ми не само да то нисмо учинили већ им и помажемо у ширењу пропаганде Кремља. Доказа за овакво деловање РТ има пуно, али је можда најочигледније позивање на ’’денацификацију’’ по угледу на руску варварску агресију на Украјину. И ти докази не долазе само од десничарских организације, већ и од високих представника СНС, последњи је био члан председништва СНС”, наводи Оленик.

Према његовим речима Боцан Харченко својим изјавама о потреби отварања руских база код нас покушава да сакрије чињеницу да ми већ имао руску базу у Нишу, која се у наслову бави спасилачким мисијама, али није реаговала ни у једној кризној ситуацији. “На овај начин врши се даљи притисак на Александра Вучића, јер је руска страна увидела да он нема ни личне а ни државничке храбрости да спроведе одлучне мере, као и да није у стању да сагледа све последице даље подршке Путину”, закључује Оленик.

М. Р. М.   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар