Почетна » Лазовић: Поднећемо жалбе Вишем суду

Лазовић: Поднећемо жалбе Вишем суду

од Други Пишу
0 коментар

Копредседник Зелено-левог фронта (ЗЛФ) и народни посланик Радомир Лазовић изјавио је да сви кандидати на листама коалиције „Бирамо“ у свим општинама и градовима у којима се та коалиција кандидовала, имају право да буду бирани на листама на којима су се кандидовали.

У изјави за агенцију Бета он је најавио да ће коалиција „Бирамо“ поднети жалбе Вишем суду у Београду јер тврде да су све листе у реду, без обзира што поједине општинске изборне комисије тврде супротно.

„Коалиција Бирамо суочена је са опструкцијама на сваком кораку изборног процеса до сада, а кулминација је одбијање изборних листа на Новом Београду и Вождовцу“, рекао је Лазовић.

Он је истакао да су све предате листе кандидата ваљане.

„Према члану 3. став 1. Закона о локалним изборима кандидат на изборној листи у моменту предаје мора имати пребивалиште на истој општини на којој је уписан у бирачки списак и на којој остварује бирачко право. Ово је случај са свим нашим кандидатима што је лако и једноставно провериво“, навео је он.

Додао је да је циљ недавно усвојеног Закона о јединственом бирачким списку био да се онемогући гласање лицима која су мењала пребивалиште у претходних 11 месеци на новом месту пребивалишта и на тај начин смањи могућност миграције бирача ради прекрајања изборне воље грађана.

„Тумачење због ког су одбијене поједине листе коалиције Бирамо, поред тога што није законски основано, ускраћује уставно право људима да се кандидују на изборима, јер у тренутку предаје листе, не постоји други основ за њихово кандидовање осим уписа у бирачки списак. Промене пребивалишта морају пратити измене у бирачком списку, а ово је и услов како би се зауставиле миграције бирача које су обележиле децембарске изборе“, рекао је Лазовић.

Напоменуо је и да је процес прикупљања потписа обележио изузетно мали број нотара и општинских оверитеља који су били спремни да изађу на терен, упркос законској обавези да се одазову на позив учесника избора.

„Договорени термини су мењани, скраћивани и отказивани, па су наши активисти у више наврата морали протестима и блокадама општина да натерају оверитеље да испуне своју законску обавезу. Са истим проблемом суочиле су се и друге опозиционе изборне листе. Упркос томе, због велике подршке грађана прикупљен је огроман број потписа, преко 13.000“, изјавио је Лазовић.

Radomir Lazović Foto: Vesna Lalić/Radar

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар