Почетна » Лекари бесни због Хипократове медаље за Вучића: „Срамотан фијаско, циркус“

Лекари бесни због Хипократове медаље за Вучића: „Срамотан фијаско, циркус“

од Други Пишу
0 коментар

У Србији је 50.000 људи на листама чекања за интервенције у здравственим установама, 2.000 оболелих чека на трансплантацију, у болницама и породилиштима цветају мито и корупција, до лекара се стиже преко “дебеле” везе или новчаника, клинике вапе за здравственим радницима који свакодневно напуштају земљу или беже у приватан сектор, подижемо монтажне болнице у којима нема ко да ради, медицинска апаратура је застарела, иновативни лекови касне, а за сав “напредак” здравственог система, председник државе Александар Вучић добио је Хипократову медаљу, за коју до ове доделе ниједан лекар, па чак ни чланови Друштва које му је доделило, нису знали да постоји.

Наиме, председник Србије Александар Вучић примио је од Друштва лекара Војводине „Хипократову медаљу“ за заслуге у унапређењу здравства, као и за посебан лични ангажман на побољшању услова рада у здравственим установама широм земље и тиме разбеснео већи део медицинског кадра, који и даље верују да је у питању шала.

“За ову Хипократову медаљу нико никада није чуо јер је очигледно измишљена у општој размени ордења, која је омиљена нашој политици. А ова награда је знана само онима који су је доделили. Шта год да је у питању, председник Вучић није заслужио ништа што у себи носи име Хипократ. Лекари који доносе овакве одлуке треба да се стиде, да их буде срам њихових диплома!” љутито за Нова.рс каже епидемиолог др Верица Лела Илић, коментаришући доделу медаље председнику.

Ако је било потребно установити такву медаљу онда је она морала бити додељена лекарима који су ризиковали своје животе и жртвовали своје здравље током пандемије.

“Сви они који учествују у овом фијаску треба да се стиде од медицине, од Медицинског факултета, од својих колега лекара. Такву медаљу требало је да добије сваки онај здравствени радник који је радио у црвеној зони, а не онај који је набављао респираторе који не могу ни да се укључе и ничему не служе. Награду су оправдали речима да је додељена ‘некоме ко је подигао здравство’, али како се то догодило, тако што су подигли Батајницу у којој није имао ко да ради и растерали све колеге, а у постојећим болницама нема више кадрова и ако је подигао здравство, у чему онда лежи објашњење да смо други у свету по броју умрлих? Нормалном човеку је несхватљиво то што њима пада на памет, а немају границе” наглашава др Илић.

Разлози за доделу медаље, за коју нико никада у медицинској струци није чуо, су потпуна глупост.

“Колеге лекари су у шоку после ове објаве о додели медаље. Никада нисмо чули за Хипократову медаљу до сада, а сви се питају зашто и којим поводом је ово урађено. Претпостављам да неко враћа услугу председнику или ова политичка структура тражи лажну потврду свог рада преко здравства. Српско лекарско друштво не ради свој посао како треба и нису се чули током пандемије, а сад су колеге из Војводине одликовале медаљом Вучића, а разлози су тотална глупост. Он је подигао монтажне зграде у којима нема ко да ради, па су бесмислено развозили пацијенте кроз Србију како би стигли до тих болница, опремили су КЦС, а велико је питање каква је то опрема” каже за Нова.рс др Раде Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута Србије.

Подсетимо, представници Друштва лекара Војводине захвалили су Вучићу на томе што је много учинио на задржавању кадрова, који се сада враћају у Србију како би својим знањем на најбољи начин помагали људима у својој земљи.

“Циркус! Наводе да је ова здравствена политика било кога вратила у Србију су лаж и обмана, а истина је да колеге широм земље дају отказе, одлазе у иностранство, прелазе у приватнике. Ова власт гура здравствене раднике да иду из земље, а покушава да приватизује здравство. Та награда долази у тренутку када се у здравственом систему јављају недостаци лекова, кадарова, игнорише се пораст новоболелих од ковида, кроз више година ћемо на ову ‘медаљу’ гледати као на највећу бесмислицу” наглашава др Панић.

Поводом доделе медаље огласио се и пулмолог Дејан Жујовић, који је на председника апеловао да заврши медицину, јер је, сматра он, велики потенцијал.

„Жао ми је што није уписао медицину, имао је бољу перспективу него као кошаркашки тренер. Упишите факултет, помоћи ћемо. Видите по својим кадровима да није тешко. Грехота би било да такви дудуци завршавају медицину, а та такав потенцијал то не уради. Председниче, буди ми колега“, апелује Жујовић у изјави за Нова.рс.

Наш саговорник, у њему препознатљивом ироничном маниру, Вучићу предочава све предности докторског посла.

„Врло је профитабилно, видите по својим кадровима. Могао би да специјализује епидемиологију, може добро да се заради“, саветује Жујовић.

Међутим, чланови Српског лекарског друштва, иако ни они нису знали за постојање ове медаље, не мисле да је Вучић незаслужено ‘освојио’.

“Председник је са свих аспеката заслужио медаљу, за коју искрено ни ја нисам раније чуо. Он невероватно спретно управља тренутном ситуацијом у земљи, а то што је урадио са здравством је импресивно. Ипак, велики број младих људи иде ван земље, а то су све квалитетни лекари. Морамо да се трудимо да задржимо најбоље, јер ми много улажемо у школовање лекара, а онда их пустимо да оду” каже за Нова.рс проф. др Недељко Радловић, генерални секретар Српског лекарског друштва (СЛД).

Од председнице Друштва лекара Војводине (у оквиру СЛД) сазнајемо да ипак Вучић није први којем је додељена ова медаља.

“Владета Јеротић је први и досад једини добио Хипократову медаљу, коју додељује наша Секција за хуманост, уметност и културу. У оквиру секције наши медицински академици једном у 10 година одлучују коме ће доделити ову медаљу. Ова друга медаља додељена је за заслуге и унапређење здравства, председнику Александру Вучићу, као човеку који је изузетно заслужан за унапређење здравља становништва. Академици Владимир Јокановић и Милорад Жикић, донели су ову одлуку, а као председник Друштва лекара Војводине, било је логично да ћу подржати такву једну акцију” каже за Нова.рс проф. др Ксенија Бошковић, председница Друштва лекара Војводине.

Поносни смо што смо све муке око ковида изнели уз подршку председника, истиче она.

“Председник нам је много помогао током пандемије и изградио је болнице. Зато не могу да се сложим са колегама које га нападају и сматрају да му је медаља незаслужено додељена” наглашава проф. др Бошковић.

УПК: О времену без стида

„У времену без самилости, у нашем друштву безосећајности, потпуно разбијеном у парампарчад, постаје сасвим нормално да једно струковно удружење додељује медаљу једном политичару.

С обзиром на епидемиолошку ситуацију, а ради избегавања нових конфронтација у нашем дубоко подељеном друштву, УПК се већ дуго не оглашава, али овакав чин је стављање соли на рану нашег еснафа, и може указати на то да има колега огрезлих у полтронству које живе опортунизам. Можда је управо ту негде тајна зашто су нам листе чекања тако дуге, зашто се пацијенти шетају од једне до друге установе, често без адекватне услуге, зашто је код нас за све потребна веза, и зашто о свему ћути Лекарска комора Србије, која користећи новац својих колега, а успут штитећи нереаговањем разне ‘’несторовиће’’ у здравству, и даље не формира Фонд за помоћ деци преминулих лекара. Требало би да имате макар мало стида, колеге из Друштва лекара Војводине.

Наредни лауреат би требало да вам буде неки банкомат. Доделите му медаљу зато што вам је дао ваше паре. Он вас бар неће учити како да радите свој посао“ стоји у оштрој реакцији лекара, чланова Уједињени против ковида, на доделу Хипократове медаље Александру Вучићу.

Ана Марковић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

sixteen − twelve =