Почетна » Белоцркванске новости: Професорице у гимназији добиле отказ јер нису желеле да буду ботови

Белоцркванске новости: Професорице у гимназији добиле отказ јер нису желеле да буду ботови

од admin
0 коментар

 

Професорици математике Мирјани Митровић, која је трудна, пошто је пред почетак школске године остала без посла, од стреса је завршила у болници у Вршцу, где је лежала 12 дана.

„Тражили су од мене да мало куцам поподне – мало идем на митинге. То је нешто што не желим да прихватим. Да сам на то пристала, и данас би била запослена. Јер, онда чак није ни битно да ли имате диплому или не. Верујем да ово није крај, вероватно ћу још неке ствари преживљавати. Циљ је да остану само они који не размишљају својом главом. Ако се тортура настави, не желим да одгајам своје дете у оваквој средини. С друге стране, драго ми је што су суграђани и ученици организовали протесте и показали солидарност са нама“, казала је Мирјана Митровић за Белоцркванске новости (хттпс://бцновости.блогспот.цом/).

Професорица енглеског језика Марија Петровић Станковић, која је од 2014., године била запослена у Гимназији у Белој Цркви, казала је да су и од ње тражили да буде „бот“, да куца и пише коментаре.

„Добила сам упутства од директорице да се обратим особи која води ову општину, председнику Скупштине општине Марјану Алексићу. Тражили су од мене да будем бот, да куцам коментаре, пишем коментаре. Ја такве ствари не могу да прихватим и да урадим, мене политика не интересује. И пошто нисам пристала на то, остала сам без посла“, навела је Марија Петровић Станковић.

Према њеним речима, сада у гимназији енглески језик предаје делом професор енглеског, а делом професор немачког, професор холандског и професор историје.

„Они који су пристали на њихове услове, остали су запослени. Осећам се поприлично сломљено, јер сам се у овај град након завршеног факултета вратила са неком другом визијом. И сада ми се десило то да останем без посла, само због тога што нисам пристала на политичке уцене. Значи, мој рад се апсолутно не вреднује, моја диплома се не вреднује, и мени је врло тешко да то прихватим. Кад овако нешто доживите, размишљате о томе да започнете да живите негде другде, где средина није затрована“, казала је Марија Петровић Станковић.

Професорица српског језика и књижевности Мирјана Панчић Бужек, која је била директорица Гимназије у Белој Цркви, казала је да је раније поднела оставку на то место, јер није желела да трпи притиске.

„Нисам хтела да пристанем да запошљавам људе по партијској линији. Док сам могла да штитим колеге и децу, ја сам била ту. Председник општине Дарко Богосављевић је вршио притисак на мене, он посебно. Он је био задужен да ме малтретира. Њима није битна стручност нити образовање, већ само послушност. Сви они који желе да раде свој посао и да се не петљају у политику – нису пожељни. Али, неке истине морају да се знају и да се чују. Јер ми се пре свега бавимо васпитањем младих људи“, казала је Мирјана Панчић Бужек.

Због ових догађаја, у Белој Цркви је јуче одржан градјански протест под паролом „Пуцајте, ја и сада држим час!“, у којем су учествовали и ученици Гимназије.

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар