Почетна » Лопандић: Имамо потпуни пораз Вучићеве косовске политике

Лопандић: Имамо потпуни пораз Вучићеве косовске политике

од Други Пишу
0 коментар

Потпредседник странке СРЦЕ проф. др. Душко Лопандић гостујући на телевизији Н1 рекао је да је Вучић прихватио Охридски споразум а да се сада наводно буни што он постаје део поглавља 35. То је нека врста „вербалног жонглирања“. Лопандић је подсетио на изјаву Бореља који је након преговора у Охриду рекао да је Приштини био споран садржај текста а Београду форма. „Кад је преговарао није му био споран садржај а сада наводно јесте“- каже Лопандић и додаје да му се чини да током преговора наша страна „није ни прочитала текст а камоли преговарала о њему“ јер ни једна реч није измењена у односу на предлог.

Лопандић је појаснио да у поглављу 35 постоје прелазна мерила која су везана за Бриселски споразум са око 40 тачака где су енергетика, телекомуникације и остало а сада у та мерила треба да уђе и Охридски споразум. То значи прихватање докумената, симбола, заставе, печата алли и оно најважније а то је „да се Србија неће противити уласку Косова у било коју међународну организацију“- каже Лопандић.

И ако нигде не пише УН то се подразумева кроз форму међународних организација. Овај споразум је усмено прихваћен од обе стране “ УН се неће помињати у тексту јер би то било спорно и за 5 држава чланица које не признају Косово“ – појашњава Лопандић.

Није добро што неће бити могуће да Срби на Косову макар на Северу гласају на предстојећим изборима – каже Лопандић. Да би се то догодило Приштина је тражила да им Србија упути формални захтев директно. А то би могло да се тумачи као признање, међутим Лопандић подсећа да је за нас и питање таблица некада значило признање а сада Срби мењају таблице и нико ништа не коментарише.

„Многе црвене линије су одједном нестале“ – примећује Лопандић.

Усвајање мерила у оквиру поглавља 35 биће процес који ће трајати док се прође кроз целу процедуруи и све институције. Најважнија одлука на Европском самиту биће одлука о „плану раста за Балкан“ где цео регион треба да добије нова средства и подстицаје за даље интеграције. „На жалост наши преговори су стали још пре 2 године и ту нема помака“ – закључује Лопандић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар