Почетна » Лопандић: Копање литијума носи ризике по животну средину

Лопандић: Копање литијума носи ризике по животну средину

од Жиг Инфо
0 коментар

Потпредседник Србија центра проф. др Душко Лопандић изјавио је да копање литијума отвара питање опасности од загађења земље и воде како у долини Јадра, тако и шире.

„Основни проблем је питање поверења. Грађани немају ни минимум поверења како у власт тако у компанију која је позната по угрожавању животне средине. Власт је више пута давала лажна обећања грађанима, а најбољи пример је управо пројекат Јадар. Уставни суд је овде искоришћен као институција која се може активирати на дугме“, рекао је Лопандић у емисији Н1 Студио Ливе.

Он је истакао да, по питању литијума, недостаје стручни дијалог као и да је питањи који стручњаци су укључени у ову тему.

“Немачка индустрија има интерес за експлоатацију литијума, иако сама Немачка има вероватно највеће капацитете за коришћење литијума, а тамо се литијум не копа. Ово је тема која је горућа у целом свету, посебно у контексту климатских промена”.

Лопандић је напоменуо да је долазак немачког канцелара Олафа Шолца у Србију повезан с потписивањем меморандума о одрживим сировинама са Европском комисијом, али верује да литијум неће бити једина тема разговора.

„Немачка има шире интересе у Србији и региону. Теме ће вероватно бити и привредна сарадња и питање Косова, односно проблем третмана Срба на Косову. Видећемо да ли ће и одржани избори бити тема“.

Говорећи о Самиту Европске политичке заједнице који се одржава у Лондону, Лопандић је истакао да не очекује конкретну политичку сарадњу, али сматра да су такви скупови битни због порука које се тамо изрекну.

„Србија има специфичну позицију јер није увела санкције Русији. Ипак, последњих месеци видимо померање Србије у конкретним потезима, попут сусрета са Зеленским, посете његове супруге Србији, или министра спољних послова. Такође, ту је и извоз наоружања и енергетска помоћ, тако да је Србија цео један пакет усмерила ка Украјини“.

Лопандић је спољну политику Србије окарактерисао као „седење на више столица“.

„Имамо потпредседника Владе који је отворено проруски и антизападни, и који је на листи санкција САД-а. Зависно од ситуације, власт упућује и различите поруке“, закључио је Лопандић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар