Почетна » Лопандић за словеначко Дело: Режимска офанзива шарма у Љубљани

Лопандић за словеначко Дело: Режимска офанзива шарма у Љубљани

од Жиг Инфо
0 коментар

Потпредседник Србија центра проф. др Душко Лопандић изјавио је, поводом посете Марка Ђурића Љубљани, да је у питању “офанзива шарма, путем које власт, под контролом Александра Вучића, покушава да испегла односе са Словенијом и неким другим чланицама Европске уније”.

“Поред побољшања односа са Словенијом, Ђурић има сличне задатке и у другим деловима Европе. Као што је власт Александра Вучића нарушила односе са Словенијом због дешавања у УН-у, мораће уложити много више енергије у јачање односа са балтичким и скандинавским државама, са којима односи такође нису добри јер Београд одбија захтеве Европске уније да Србија уведе санкције Русији због напада на Украјину”, рекао је Лопанић за словеначки лист Дело и подсетио на Вучићеву изјаву о “одвратним Словенцима”.

Према његовим речима, Вучићев аутократски режим много више занима европски новац из програма План за раст него само добри односи са Словенијом и другим европским државама.

“Познато је да су аутократски режими са тоталитарним тежњама веома осетљиви на новац. Због тога такви режими често немају проблема с привлачењем страних инвестиција, а наклоност према привреди користе и као политичко оружје”.

У том контексту, према његовом мишљењу, треба разумети и недавни договор Вучића са француским председником Макроном о куповини француских Рафала, договор с ЕУ о критичним сировинама, споразум о испоруци литијума са Немачком, као и енергетски споразум са Сједињеним Америчким Државама.

“Све наведено, уз пад вредности трговинске размене с Русијом, може бити аргумент Београда којим ће уверавати саговорнике у ЕУ о својој посвећености европској идеји”.

Лопандић је истакао да је политика Словеније према Србији, и целом региону Западног Балкана, посвећена интеграцији целог региона у Европску унију.

“Сви се сећамо врло оштрих напада медија из Србије на садашњу министарку спољних послова Словеније Тању Фајон, која је тада деловала као представница ЕУ у региону, што није било и није у интересу Србије. Ипак сам уверен да такви напади нису утицали на политику Словеније према Србији или региону,“ закључио је Лопандић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар