Почетна » РЕРИ поднео кривичну пријаву против Милорада Грчића

РЕРИ поднео кривичну пријаву против Милорада Грчића

од admin
0 коментар

 

Како наводе у саопштењу, пријава је поднета због постојања основане сумње да је Грчић извршио кривично дело тешка дела против опште сигурности, пише Данас.

РЕРИ истичу да је услед непоштовања одредаба Закона о енергетици од стране ЈП ЕПС, које се односе на обавезе произвођача електричне енергије да производне капацитете одржава у исправном стању, обезбеди њихову сталну погонску спремност и безбедно коришћење, од 12. децембра до 27. децембра 2021. године дошло до низа догађаја и хаварија у термоелектрани Никола Тесла, а услед чега је дошло до извршења кривичног дела тешка дела против опште сигурности, у вези са кривичним делом Изазивање опште опасности од стране в.д. директора и законског заступника ЕПС-а.

„Његовим непоступањем, односно пропуштањем да производне капацитете термоелектране Никола Тесла одржава исправним, дошло је до неколико узастопних пожара, а за шта му може бити изречена казна затвора од једне до осам година, у складу са Кривичним закоником Србије. Иако, како се у саопштењима наводи, у хаваријама у термоелектрани Никола Тесла није било повређених, дошло је до изазивања опасности по животе запослених у ЕПС-у, који су у моменту избијања пожара били присутни, као и до наступања имовинске штете великих размера“, наводи РЕРИ у саопштењу.

Како наводе, њихова сазнања потврђују и наводи министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић и лица запослених у овом министарству који су, између осталог навели да се нису поштовали планови и пројекти и да су потпуно занемарени сви технолошки процеси и процедуре, као и да систем није одржаван већ дуже време, а због чега је РЕРИ у својим пријавама предложио да иста буду испитана у овим поступцима.

„Оно што се, чини се, заборавља јесте улога инспектора у надлежном Министарству рударства и енергетике који има обавезу да проверава да ли енергетски објекти, уређаји и инсталације испуњавају прописане услове за производњу електричне енергије, а уколико открије незаконитости у раду произвођача електричне енергије он је дужан да наложи мере за њихово отклањање и да покрене одговарајуће кривичне поступке и поступке за привредни преступ. Министарство рударства и енергетике није и не може бити само неми посматрач којег је ЕПС обмануо достављањем извештаја који не одговарају ситуацији на терену“, наглашава се у саопштењу.

РЕРИ указује да ће ЕПС бити „држава у држави“ докле год надлежна министарства и Влада Србије буду одбијала да надзиру његов рад и остављају широку аутономију у погледу поштовања законских прописа.

РЕРИ очекује да надлежна јавна тужилаштва спроведу доказне радње у складу са поднетим пријавама.

Законом о одговорности правних лица за кривична дела је искључена кривична одговорност правних лица којима је поверено вршење јавних овлашћења, због чега је РЕРИ поднео и пријаву за привредни преступ против ЕПС-а зато што, супротно законској обавези, није одржавао производне капацитете у исправном стању, нити је обезбедио њихову сталну погонску спремност и безбедно коришћење у складу са техничким и другим прописима. За наведени преступ је прописана новчана казна у износу од 1.500.000 до 3.000.000 динара.

Данас/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар