Почетна » МАЂАРСКИ ЗИД Побеснели Орбан хоће да подигне ограду према Србији

МАЂАРСКИ ЗИД Побеснели Орбан хоће да подигне ограду према Србији

од admin
0 коментар

Мађарска хоће да уради нешто што Европа још од Берлинског зида није видела – да подигне ограду високу четири метра на граници са Србијом.

Разлог – бес премијера Виктора Орбана због имиграната који са Блиског истока, преко југа Европа и Србије, хрле у његову земљу како би се домогли ЕУ.
Шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто јуче је поручио да ЕУ трага за решењем проблема, али да Будимпешта “не може да чека”.
– Министар унутрашњих послова већ је добио инструкције да припреми физичко затварање границе према Србији дужине 175 километара, са оградом високом четири метра. Припреме треба да буду завршене до наредне среде – рекао је Сијатро.
Све је претходно најавио лично Орбан.

– Није у реду да нам шаљу избеглице, оне морају бити заустављене на територији Србије. Ако треба, физички ћемо затворити границу – поручио је Орбан.

У Влади Србије за “Блиц” незванично кажу да је одлука Мађарске “неправедна” јер имигранти нису држављани Србије, која им је само транзитна земља. О свему ће бити речи на заједничкој седници влада две земље, 1. јула у Будимпешти.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић за “Блиц” није конкретно одговорио шта мисли о огради.

– Позивам ЕУ да помогне Србији да заштити своје границе са земљама из којих мигранти долазе, а то су, пре свега, Грчка и Бугарска, чланице ЕУ. Србија већ прихвата велики терет обавеза на своја леђа иако нисмо у Унији – каже Стефановић

Пастор: Ограда у зеленом појасу

Колико сам обавештен, ограда коју Мађарска намерава да подигне према Србији неће бити на граничним прелазима, већ у зеленом појасу, каже председник Скупштине Војводине и СВМ Иштван Пастор.

Он истиче да се “у нормалном саобраћају грађана ништа неће променити”, а да ће бити отежан прелаз само мигрантима.

– Људи из правца југа Европе у огромном броју прелазе у Србију, а даље у Мађарску. Неопходно је да се на југу ојачају контроле. Србија је под огромним притиском – каже Пастор.

Б. Јеловац  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар