Почетна » Макалистер: Односи Београда и Приштине веома комплексни

Макалистер: Односи Београда и Приштине веома комплексни

од admin
0 коментар

Дејвид Макалистер је, током дводневне посете Београду, за Радио Слободну Европу рекао да је током три године на позицији известиоца ЕП за Србију научио да су односи Београда и Приштине „врло комплексни и компликовани“.

Макалистер је изјавио да Брисел жели да подржи напредак како би се ти односи коначно нормализовали, али је приметио да се дијалог тренутно не одвија због проблама у формирању нове владе у Приштини.

Изразивши наду да ће се то ускоро догодити, известилац ЕП за Србију каже да разуме жељу Приштине да постане члан међународних организација, попут Интерпола и Унеска, и да разуме зашто су српски политичари са којима, како каже често разговара о томе, скептични или против.

„То је спор између Косова и Србије који, по мом мишљењу, може бити решен само кроз перманентни дијалог. Зато ми је веома драго да је председник Вучић покренуо нову иницијативу за започињање дискусије у Србији како би будући однос између Београда и Приштине, Србије и Косова, могао бити дефинисан“, рекао је Макалистер.

На опаску да та врста дијалога касни 20 и више година, известилац ЕП за Србију каже да то није временски оквир за који је он чуо, али да је, наравно, за овај дијалог потребно време.

Сматра да би то морала да буде фер дебата због тога што ће на крају резултат бити у томе како ће Србија у овом веома компликованом питању саму себе политички позиционирати.

„Дијалог треба да траје онолико времена, колико је потребно“, рекао је он.

Макалистер каже да му је председник Вучић рекао да његова идеја и визија да у дијалог укључи спектар представника – цивилни сектор, цркву.

„Он (Вучић) жели да покрене широку дебату о томе у ком правцу Србија по овом питању иде“, рекао је Макалистер.

Упитан не мисли ли да то звучи као хипокризија, уколико се, према тумачењу РСЕ, зна какав је однос председника Вучића према опозицији, коју такође позива на дијалог, Макалистер каже да, посматрајући српску политику са новоевропске тачке гледишта воде се изразито конфронтирајуће политичке дебате, али да он мисли да су све стране врло активне у презентовању њихових политичких погледа.

„Мислим да је важно да на крају политичке дебате такође буде резултата. То је оно о чему се у демократији ради. Ја не знам, ви не знате, нико не зна где ће заправо дијалог у Србији одвести, да ли ће бити успешан или не, али мислим да је потез председника Вучића да иницира овај дијалог поздрављен од стране међународне заједнице и да је он охрабрен да га настави“, рекао је Макалистер.

За јучерашњи сусрет са неким лидерима српске опозиције, Макалистер је рекао да их је пажљиво слушао и да је чуо нека критичка мишљења, као и она која се тичу председникове иницијативе за дијалог о Косову.

„На другој страни, без обзира да ли опозиција учествује у дијалогу или не Косово остаје једно од кључних питања српске политике. Али дозволите ми да додам, Косово јесте веома важно питање, али није једино битно питање српске политике“, рекао је Макалистер.

Иначе, јучерашњи разговор са делом опозиционих лидера, Макалистер је оценио да је са, како је рекао, његове тачке гледишта то „веома интересантан разговор и од велике користи“.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар