Почетна » МАРШ УЛТРАДЕСНИЧАРА БЕОГРАДОМ За ‘Велику Србију’, против миграната

МАРШ УЛТРАДЕСНИЧАРА БЕОГРАДОМ За ‘Велику Србију’, против миграната

од admin
0 коментар

„Велика Србија“, антимигрантска политика, савез са Русијом и лустрација „еунијата“ – неки су од циљева ултрадесничарске организације Национални српски фронт (НСФ) која је за почетак октобра најавила јавни скуп у центру Београда.

Ова група, која се у медијима повезује са неформалним вођом неонациста Гораном Давидовићем Фирером, потврдила нам је да стоји иза позива на „Српски марш 2016“, на којем ће тражити хитан прекид европских интеграција.

Истовремено, Српски народни покрет Збор, који се ослања на лик и дело квислинга и фашистичког идеолога Димитрија Љотића, најављује трибину на којој ће гостовати екстремни десничари из Немачке. Док полиција тврди да још није стигао захтев за тај јавни скуп, у јеврејској заједници не крију забринутост због могуће шетње екстремиста и надају се да ће надлежне институције реаговати.

Имена им се донекле разликују, али их иста особа повезује. Горан Давидовић звани Фирер, вођа забрањене неонацистичке групе Национални строј, сада се у јавности води као идеолог Националног српског фронта. На сајту ове организације могу се прочитати текстови које је писао Давидовић, коме се тренутно суди због напада на учеснике антифашистичке шетње у Новом Саду 2007. године.

Поборници идеологије крви и тла

„То је наш начин да се ми њему одужимо пошто нас је он спојио са другим организацијама из иностранства. Што се тиче њега, ми смо само у контакту преко Вибера“, објашњава Марко Гајиновић из Националног српског фронта и негира да је Давидовић идеолог ове организације.

За разлику од Давидовићевог Националног строја, Национални српски фронт је од марта ове године регистрована организација. Међу циљевима које пропагира ова група су „спречавање најезде илегалних миграната“ и идеологија крви и тла. Марко Гајиновић у томе не види ништа спорно.

„Данас је изузетно глупо називати неке људе фашистима ако су антимигрантски настројени. Да ли је Виктор Орбан фашиста? Не бих рекао. Не чини некога фашистом то што је против имиграната. Идеологија крви и тла уопште није спорна тачка, користе је многе политичке партије у Европи и кроз векове уназад. Ми сматрамо да треба да ујединимо све српске земље и не видим зашто би то било фашистички“, каже Гајиновић.

Неки од циљева и начела НСФ

Неки од циљева и начела НСФ

Нескривени нацизам

Национални српски фронт настао је спајањем неонацистичких и ултрадесничарских група попут Србске акције и Националног строја, а неки од њихових чланова учествовали су у сукобима у Украјини и нападима на антифашисте, као и на учеснике студентских протеста и мигранте у Београду – каже Матија Меденица, активиста левичарске организације Маркс 21, кога су неколико пута нападали неонацисти.

Ти људи су недавно упали у Друштвени центар Октобар, једну од ретких оаза антифашизма у Београду, подсећа Меденица.

„Њих неколико је упало са моткама у тренутку док је у простору било само неколико људи и кренули су да руше све унутра. На крају су завршили на суду“, каже Меденица, те додаје да је идеологија ове групе јасна:

„Они апсолутно не крију ни тетоважама које носе на својим телима, ни стварима које пропагирају, нити порукама које исписују на фасадама, да су неонацисти. То су неонацистичке организације које су се скупиле у једну кровну организацију – НСФ.“

Та организација сада најављује да ће 1. октобра марширати улицама Београда. За Рубена Фукса, председника Савеза јеврејских општина Србије, ово је разлог за забринутост.

„Наравно да забрињава и наравно да би по службеној дужности надлежни требало да реагују. Та крајња десница увек има и антисемитске ставове“, сматра Фукс.

У Министарству унутрашњих послова кажу да до сада нису добили никакав захтев за одржавање скупа првог октобра.

Под знамењем ратних злочинаца

У међувремену, такозвани Српски народни покрет Збор, који се именом и идеологијом ослања на покрет чији је вођа био квислинг Димитрије Љотић, најавила је за крај септембра трибину на којој ће учествовати потпредседник ултрадесничарске Национал-демократске партије Немачке (НДП). Иако се у позиву на друштвеним мрежама као место скупа наводе просторије Удружења ратних и мирнодопских инвалида Србије, у овом удружењу кажу да скупа неће бити.

„Они су се интересовали код управнице Дома ратних војних инвалида Београда, да им омогући да одрже трибину, што она није одобрила. Не знам зашто, али оно што знам, према њеним речима, трибине неће бити на том месту“, истиче Владимир Лакићевић, стручни сарадник Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида Србије.

Попут Националног српског фронта који се ослања на симболе који су били у употреби, између осталог, и у време квислиншке владе Милана Недића, СНП Збор без зазора користи грб Љотићевог покрета. Под овим знамењима фашистичке квислиншке формације су током Другог светског рата са немачким окупатором починиле бројне злочине, подећа историчар Милан Радановић.

„Реч је о припадницима Српских добровољачких одреда који се формирају 1941. године првенствено за борбу против партизана, али они такође врше репресалије и над цивилним становништвом. Најпознатији пример је учествовање у хапшењу становника Крагујевца, заједно са немачким окупатором, након чега су ухапшени стрељани. У Крагујевцу и у локална три села стрељано је преко 2.800 људи током два дана“, објашњава Радановић.

Горан Давидовић, чији је Национални строј забрањен 2011. године, је пред новосадским судом правоснажно осуђен, због тога што крајем 2005. са својом групом упао на антифашистичку трибину Филозофског факултета у Новом Саду, где су вербално и физички напали учеснике.

Једно време се скривао у Италији, па у Немачкој одакле је 2010. изручен Србији. Давидовић тренутно живи у Италији, одакле редовно коментарише збивања у Србији на друштвеним мрежама.

Подсетимо, Давидовић и његове присталице су 2008. године планирали да одрже марш у Београду, након чега је полиција, под притиском антифашиста и дела јавности, забранила то окупљање.

Уместо црнокошуљаша, Београдом су прошетали грађани са транспарентом „Неће проћи“. Осам година касније, овдашњи антифашисти имају исту поруку.

 

Душан Комарчевић, РСЕ

Можда ти се свиди

Оставите коментар