Почетна » Математика РИК: СНС, СПС и СПАС освојили 102 одсто гласова

Математика РИК: СНС, СПС и СПАС освојили 102 одсто гласова

од admin
0 коментар

 Недавно одржане парламентарне изборе обележиле су бројне неправилности, почев од сликања гласачких листића, јавног гласања, бугарског воза…, па до значајно већег броја листића у кутијама него броја гласача наведених у записницима, због којих су између осталог поништени избори на 234 бирачка места.

Да све то падне у други план побринуо се РИК, који је у саопштењу, објављеном на сајту тог тела, након утврђивања оначних резултата направио низ озбиљних грешака.

Када је реч о листи “Александар Вучић – За нашу децу” РИК је “потрефио” проценат освојих гласова (60,65 одсто) и број освојених мандата у Скупштини (188), али је у првом саопштењу навео да је коалиција око СНС-а освојила 953.998 гласова, уместо 1.953.998.

 

И док је напредњацима Републичка изборна комисија “одузела” милион гласова, коалицији СПС-ЈС увећала је резултат за 27,62 процента. Социјалисти су освојили 10,38 одсто гласова, а у објави на сајту РИК-а писало је да су добили подршку 38 процената изашлих на изборе.

 

Из прве две направљена је потом и трећа грешка. Наиме, кад се сабере СНС-ових 60,68 одсто гласова, СПС-ових непостојећих 38 одсто и Шапићевих 3,83 процената добије се 102,48 одсто, што је, наравно, математички немогуће.

Бојан Клачар, програмски директор Цесида, наводи за Нова.рс да је очигледно неко погрешно унео податке на сајт.

“Није аутоматизован процес и не постоји никаква апликација која би повезала базу података са сајтом, већ се они ручно убацују. И ту је очигледно дошло до грешке приликом уноса тих података”, каже Клачар.

Наташа Латковић  Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар