Почетна » Мере безбедности за Вучића као за папу Фрању

Мере безбедности за Вучића као за папу Фрању

од admin
0 коментар

За безбедност премијера Александра Вучића и министара из Владе Србије, током дводневне посете Сарајеву, босанске власти ангажовале су скоро 2.000 полицајаца.

Како “Блиц” незванично сазнаје, посета је оцењена као високо ризична, због чега ће ниво безбедности бити подигнут на највећи могући ниво, а мере које ће овог пута применити, босанске обавештајне службе користиле су приликом доласка папе Фрања у јуну.

Наиме, у Сарајеву је формирана и нека врста специјалног штаба, названог Координациони тим за организацијску, протоколарну, сигурносну и медијску припрему, у који је именовано пет министара, затим Дирекција за координацију полицијских тела, Агенција за истраге и заштиту (СИПА), Обавештајно – сигурносна агенција (ОСА) и Гранична полиција.
Полиције свих кантона имаће задатак да овом главном штабу достављају информације „о евентуалним претњама по сигурност премијера“, док је надзор одређених особа које су “сигурносно занимљиве” разрађен до у детаље.

Под лупом служби ће, како незванично сазнајемо, бити припадници групе „Антидејтон“, „Црни лабудови“, затим ратни ветерани и екстремне навијачке групе.

Режим саобраћају у главном граду БиХ биће измењен, а траса којом ће се премијер кретати биће под потпуном полицијском контролом.

Велики број полицајаца у униформи и цивили обезбеђиваће и хотел „Европа“ у којој ће Вучић и министри бити смештени.

У српским безбедносним службама кажу да су свесни да је ппосета високо ризична, али да се надају да ће се домаћини овог пута потрудити да све протекне без проблема.

Да подсетимо, Вучић је у јулу нападнут на комеморацији у Сребреници, а упркос снимцима и привођењима, до данас нико није ухапшен.

Чланови Владе Србије на челу са премијером иначе слетеће на сарајевски аеродром данас око 18 сати, а у вечерњим сатима требало би да се прошетају центром Сарајева.

За сутра у 9 сати планиран је свечани дочек Владе Србије на платоу испред зграде заједничких институција БиХ.

Почетак заједничке сједнице Савета министара БиХ и Владе Србије заказан је за 10 сати, док ће по њему завршетку бити потписивани споразуми.

Како је најављено, представници две држава потписаће четири споразума из различитих области, нестале особе, обнова моста Мехмед-паше Соколовића, сарадња у области околине и одрживог развоја, као и у области телекомуникација.

У агенди ће се наћи и пројекат изградње жељезничке пруге Сарајево – Београд, изградња аутопутта БиХ – Шабац – Нови Сад и други пројекти.

Б.Јеловац – Б. Лакић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар