Почетна » „Ми смо таоци Вучићеве политике“: Срби са севера Косова заказали протест, револтирани и због Српске листе

„Ми смо таоци Вучићеве политике“: Срби са севера Косова заказали протест, револтирани и због Српске листе

од Други Пишу
0 коментар

За трећи дан Божића, односно 9. јануар, у северном делу Косовске Митровице заказан је протест Срба незадовољних косовском политиком председника Србије Александра Вучића чији су, како каже за Данас организатор Иван Милетић, Срби с Косова “таоци”.

Протест је заказан за 12 часова и 1 минут код споменика цару Лазару у центру северног дела Косовске Митровице.

Упитан ко је организатор протеста Милетић одговора – “незадовољни народ са Севера Косова”.

Каже да су грађани видели с уклањањем барикадама у ком правцу иде ситуација, те да су се договорили да неће да прихвате “играрије ни Куртија ни Вучића”.

Напомиње да им се формалне организације нису прикључиле, те да не знају колико ће људи доћи с обзиром на, како каже, страх који код грађана постоји.

На исти протест је на Јутјуб каналу СРБИН.инфо грађане позвао и Небојша Јовић, повереник Покрета за одбрану Косова и Метохије.

– Раније смо покушавали да организујемо неке протесте за добробит грађана, али је то било безуспешно јер су позивани људи у задњи час да не долазе јер протести немају подршку власти. Али надамо се да ће народ да се ослободи након ове последње ситуације у којој смо сви изманипулисани, наводи Милетић.

Наш саговорник поручује да су грађани, иако су раније сумњали у “искрене намере Вучића и једног дела Српске листе”, први пут поверовали да ће бити “заједничког отпора” и да их “Вучић неће продати Куртију”.

Иван Милетић; фото: Приватна архива

Прецизира да и у Српској листи постоји, како сматра, већи број људи који ништа не може да промени, али су део ове странке.

– Било је велико јединство. И ја који никада нисам веровао Вучићу овај пут сам поверовао да ће иступити заиста по оном слогану “Нема назад”. Очекивали смо да стане на страну народа, то јест људи који живе на целом Косову. Сада јесте ситуација била са севером, али сав народ жели да живи безбедно. Веровали смо да Вучић може преговорима да доведе до безбеднијег живота, али сваким лошим преговарањем и тензијама ми живимо све теже и горе. Не знам из ког разлога се онда договора и преговора ако се ништа не добија и ако само Албанци добијају кроз те преговоре – све што је могло им је дато, каже Милетић.

Овај Митровчанин, који напомиње да никада није био члан ниједне организације, каже да на састанку у Рашки Срба са севера КиМ и председника Вучића прошле седмице након кога је најављено уклањање барикада, али каже да је Вучић једини “де фацто кривац Вучић”.

– Ми смо таоци Вучићеве политике. Чуо сам са више страна да је било велико незадовољство на том састанку, да су сви “пукли” након тога. Народ је доста разочаран и због Вучићевог обраћања честитом полицајцу Филиповићу. А он му је само изнео наше проблеме до којих ће доћи након уклањања барикада као вида отпора, у шта смо веровали да јесте, каже Милетић.

Каже да се ниједно возило косовских специјалаца није отишло са севера Косова, што је био један од захтева за уклањање барикада.

– Такође речено је интерно на састанку да неће бити провокација Албанаца. Али ни то није тачно, јер се са провокацијама наставило, додаје Милетић.

Провокације су, сматра, долазак председнице, како истиче, такозваног Косова Вјосе Османи и министра унутрашњих послова Џељаља Свећље да славе Нову годину на Јарињу са припадницима КП.

– Вучићеву причу да се дошло до договора најбоље руши синоћни инцидент када је један аутомобил у близини Три солитера каменован и у њега пуцано док се њиме возио један бивши полицајац Србин. Напад је етнички мотивисан, а данас је преко два-три сата задржан на Јарињу наш суграђанин професор физичког. Наставља се репресија Куртија, он се неће зауставити. То јесте стало с барикадама јер нису знали како ћемо да одговоримо. Свако попуштање Србије нама чини штету, категоричан је Милетић.

Случај о коме наш саговорник говори, односно задржавање професора физичког из Митровице иницијала И. М. потврдила је и Косовска полиција и његов адвокат Небојша Влајић који је рекао да је И. М. задржан како би дао изјаву око напада на новинаре албанске националности из редакције Инсајдерија који се у Митровици одиграо пре око месец дана. Влајић је додао да И. М. нема везе са тим случајем, док КоССев тврди да је управо овај Митровчанин прискочио у помоћ нападнутом новинару. Из КП потврде о томе поводом ког случаја је И. М. саслушан нема.

Такође, каже да нису испуњени ни захтеви око пуштања Слободана Трајковића и Миљана Аџића, нити онај о повлачењу косовских специјалаца са севера Косова. Напомиње да су званичници Београда рекли како су добили гаранције да Косовске безбедносне снаге (КБС) неће долази на Север, али да су Срби с барикада тражи да не долазе специјалци Косовске полиције.

Говорећи о захтевима протеста Милетић каже да траже да “ако држава Србија не може да им боље помогне” Србе, уз логистичку помоћ која је, каже, добродошла, пусти да се сами боре за себе и да им преговоре не воде људи “из Београда, круга двојке, Андрићевог венца”. Тачније траже да им се не намећу решења и одлуке јер, сматра, локални Срби најбоље знају шта је добро за њихов живот.

– Желимо да ми сами одлучујемо шта је најбоље за нас и нашу децу. А Србије се нико никада неће одрећи, то је једина држава за коју смо везани. Косово је и даље Србија, објашњава Милетић.

Упитан за понашање Српске листе након повлачења с барикада одговора да их у јавности нема зато што ипак “можда имају бар мало стама”.

– Надали смо се да ће нам се неко обратити у Рудару, али нису смели због незадовољства грађана, сматра он.

Војин Радовановић     Данас

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар