Почетна » Михаило Бркић: Пријем Косова у УН је на дугом штапу, брине могућност да уђу у НАТО

Михаило Бркић: Пријем Косова у УН је на дугом штапу, брине могућност да уђу у НАТО

од Други Пишу
0 коментар

Михаило Бркић, бивши амбасадор и члан покрета Србија Центар – СРЦЕ, оценио је да је пријем Косова у Уједињене нације на дугом штапу и да су таква деликатна питања, која утичу на међународно парво, увек била ствар договора највећих сила. Бркић је за лист “Нова” указао да је косовски проблем, као и нпр. кипарски, настао интергенерацијски и да ће се тако и решавати.

“ Таква деликатна питања, која утичу на међународно право, јер представљају преседан, увек су била ствар договора највећих сила”, истакао је Бркић додајући да брине могућност да администрацији у Приштини у перспективи буде понуђена могућност приступања НАТО, где би за разлику од УН постојао консензус о пријему.

Према његовој оцени предлог Немачке и Француске о КиМ нема амбицију да буде коначни споразум али да сигурно враћа нову снагу улози ЕУ као посреднику у преговорима о КиМ.

“Он је сигурно пажљиво ишчитаван и у земљама чланицама ЕУ које нису признале државност самопроглашеног Косова. Управо ту лежи највећи изазов за нашу преговарачку позицију и зато елементе тог предлога треба имати у виду дугорочније, а посебно у вези са нашим претприступним преговорима са ЕУ”, истакао је Бркић.

Коментаришући компромиса Београда и Пристине око регистарских таблица Бркић је рекао да ту нема победника јер се ситуација на КиМ-у креће од кризе до кризе.

“ Данас су то таблице сутра нешто друго. Увек постоји могућност већих изазова, наша преговарачка страна би зато морала да неке кораке повуче и белим фигурама, да иде у сусрет неким од проблема и то онима које је могуће раније сагледати, а који су лакше решиви. У основном интересу наших сународника на КиМ јесте смиривање тензија. Зато у преговорима морамо да покажемо иницијативу, да понудимо креативнија решења за свакодневне животне проблеме Срба и не само њих, и не само у северној Митровици и околним општинама него и на целом КиМ, уз то да свакако избегавамо непотребна вербална заоштравања у режимским таблоидима”, навео је Бркић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар