Почетна » Милан Антонијевић кандидат за Заштитника грађана

Милан Антонијевић кандидат за Заштитника грађана

од Други Пишу
0 коментар

Правник Милан Антонијевић кандидат је за место Заштитника грађана, сазнаје Нова.рс у Одбору за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Народне скупштине.

Како Нова сазнаје, осим Антонијевића конкурисали су и досадашњи Заштитник грађана Зоран Пашалић, али и заменик некадашњег Заштитника грађана Шаше Јанковића, Милош Јанковић.

Наш портал контактирао је Милана Антонијевића, али он није био расположен да потврди или демантује наше информације.

“О томе ће се расправљати у Народној скупштини, не бих о томе желео у медијима да говорим”, кратко је рекао за Нову Антонијевић.

Уочи формирања нове Владе, Антонијевић је у делу јавности био виђен као будући министар. „Шушкало“ се да ће уместо министарке Јадранке Јоксимовић управо Антонијевић сести у фотељу министра за евроинтеграције, што ни сам Антонијевић није демантовао.

„“Видите и сами да је изазовна политичка ситуација, нарочито међународна, те је потребно добро извагати ко би најбоље могао да допринесе томе да се процесу европске интеграције унесе нова енергија и да се даље ради на популаризацији идеје европског јединства и месту Србије унутар ЕУ”, рекао је јулу 2022. године Антонијевић Нову.

На крају, Антонијевић није добио ресор, нити место у извршној власти.

Он је иначе од 2001. био ангажован у Комитету за људска права – YУКОМ, а 2010. изабран је за директора те организације. У децембру 2018. прешао је на позицију извршног директора Фондације за отворено друштво, која је део глобалне Мреже Фондација за отворено друштво, чији је оснивач Џорџ Сорош.

Био је посредник у дијалогу власти и опозиције, који је вођен на Факултету политичких наука.

Подсетимо, након што је више од пола године прошло како је Пашалићу истекао мандат на месту омбудсаман, председник Скупштине Владимир Орлић расписао је конкурс у фебруару.

На конкурсу је могао свако да је завршио факултет, десет година искуства на пословима “који су од значаја за обављање послова из надлежности” Заштитника, поседује високе моралне и стручне квалитете и има запажено искуство у заштити права грађана.

Мандат омбудсмана траје 8 година. Када је реч о претходном Заштитнику, представници цивилног сектора који се баве заштитом људских права претходних година имали су веома критичан однос према начину на који је Пашалић обављао функцију обудсмана.

У извештају “Анализа рада Заштитника грађана у периоду 2015-2019” који је објављен за Комитет правника за људска права ЈУКОМ констатовано је да у наведеном периоду “значајно смањен интегритет институције, да њен рад није усклађен са међународним стандардима и да је њена ефикасност и видљивост смањена”.

Milan Antonijević gost u emisiji Utisak nedelje na televiziji Nova S Foto:Ivan Dinić/Nova.rs

Данило Савић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар