Почетна » МИЛОРАД ДОДИК: Фолклорни феномен неприкладног речника

МИЛОРАД ДОДИК: Фолклорни феномен неприкладног речника

од Други Пишу
0 коментар

Неко ће рећи да је Милорад Додик пре свега фолклорни феномен, слика човека из народа, која ситним ћилимарским везом покрива једну шарену политичку каријеру. Уколико би се за све увреде и клевете изречене на рачун неистомишљеника судило председнику РС по закону чије доношење он потенцира, кажу политиколози, морао би да плати милионе евра.

На друштвеним мрежама објављен је видео снимак који је настао уочи снимања емисије на РТС и није емитован на телевизији. Милорад Додик је, како се може чути, рекао да су Ђоковићи „тешки“ и изнео бројне увреде. Срамно понашање председника Републике Српске, остало је, барем за сада, без реакције породице Ђоковић, а Срђан Ђоковић није желео да коментарише Додикову изјаву.

– Мада су, могу ти рећи, мало ови Ђоковићи тешки у пи..у материну, уф… Наши људи то доживљавају на емоцију, а када уђеш у посао, аууу. Циганија поприлична, могу ти рећи… Они сарадници његови, још изгуби… – рекао је он у разговору са новинаром Гориславом Папићем пред почетак емисије „Око“.

 

И то долази само неколико дана након што је Додик чекао Ђоковића пре првог тренинга у Бањалуци и након што је на сва звона славио турнир.

У последњим годинама бројни су примери где је управо Додик износио увреде, па чак и претње на рачун других. Обрачунавао се са медијима и новинарима. На сличан начин Додик је говорио и о невладиним организацијама. Поред вређања износио је и детаље из приватног и породичног живота. Додик је вређао и међународне и политичаре из региона, а није се суздржавао ни током расправа са опозицијом.

Тако је Додик изјавио је да је високи представник у БиХ Кристијан Шмит „лажов и преварант“.

– Рећи да је 9. јануар настао на жртвама може само преварант и лажов какав је Кристијан Шмит. Али 1. март, који са муслиманима слави готово сав дипломатски кор, дан је када је у име исламске државе убијен недужни сват, Србин у срцу Сарајева, то је, господине Шмит, празник злочина и почетка крвопролића – написао је Додик на Твитеру.

Иначе, у Републици Српској се 9. јануара прославља као Дан Републике упркос одлуци Уставног суда БиХ који је оспорио обележавање тог датума као Дана РС.

Милорад Додик наставио је праксу неумесног опхођења и вређања новинара. Један од последњих инцидената догодио се у згради Владе Републике Српске, после потписивања уговора представника Владе и кинеских инвеститора, о изградњи деонице ауто-пута Брчко – Бијељина.

На конференцији за медије уследила су питања новинара о злоупотребама јавних функција и односу Милорада Додика и Радована Вишковића, а Додик је новинарку БН телевизије назвао „подвалом“. Новинару портала Герила казао да је „исфрустриран“, обраћао му се на ти и понављао: „Шта ти хоћеш?“. А док је још био премијер РС-а, Додик је гостујући на телевизији К3 без устезања гледаоцу рекао: „Ај, не с…“.

Неко ће рећи, ето, Миле је пре свега фолклорни феномен, слика човека из народа, која ситним ћилимарским везом покрива једну шарену политичку каријеру. На размеђи Србије и Републике Српске, његов успон текао је са многим падовима, уз градњу нове политичке логике опстанка. Опозицију у Српској која се све жустрије опире његовом облику владавине, смиривао је оптужбама да се она не залаже за српску ствар. Шта је то српска ствар, најбоље зна Миле.

Додик је недавно рекао да ће бити организована јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Кривичног законика Републике Српске којим се предвиђа увођење новог кривичног дела против части и угледа. Уколико би се за све увреде и клевете изречене на рачун неистомишљеника судило Додику по закону чије доношење он потенцира, кажу политиколози, њега би то скупо коштало. Тако би председник РС на основу оних претходних увреда које је упутио, како опозицији тако и новинарима, морао да плати милионске износе.

О случају Ђоковић одлучио је да се огласи на Твитеру и сопственом сајту.

– Гостујући у синоћњој емисији „Око“ РТС-а изнео сам свој став о свим постављеним питањима, отворено, јасно, прецизно као и увек. Мој однос према водитељу емисије Папићу остаје пун поштовања и уважавања. Породица Ђоковић је часна, али изложена разним непријатностима и подметањима од оног дела Србије која не може да им опрости успех – истакао је Додик.

Е, а о „оној Циганији“…

Milorad Dodik Foto: Printscreen / Youtube

Д. Љутић   Директно.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар