Почетна » Милош Павловић први пут за медије после хапшења

Милош Павловић први пут за медије после хапшења

од Други Пишу
0 коментар

У интервјуу за портал Нова.рс Милош Павловић, потпредседник Народног покрета Србије и шеф одборничке групе ове странке у Скупштини града Београда, рекао је да му је необично што је његово привођење уследио два месеца након што је стигла наредба да се то уради, те да верује да све има везе са предстојећом седницом Скупштине града Београда.

У разговору за наш портал, Павловић је описао како је изгледало његово хапшење и открива да ли ће се у понедељак појавити у полицијског станици на саслушању или ће ипак доћи на седницу градског парламента где би требало да се одлучује о судбини власти у главном граду Србије.

Како је дошло до вашег хапшења?

Кренуо сам на Златибор, а пред улазак ме је зауставила саобраћајна полиција са објашњењем да сам користио мобилни телефон, али да нису то они видели, већ да им је то јавио неко ко се налазио на пумпи, типа 1 километар пре мене. Затим су ушли у возило са немером да ми пишу казну, а онда, после отприлике 15 минута, изашли и саопштили ми да за мном постоји потрага. Кад сам их питао о каквој потрази је реч, они су само поновили да нека потрага постоји и да сачекам. Онда су они, што је мени било веома сумњиво, оставили мене да седим у колима око 20 минута, а они стајали напољу, пушили цигаре и нешто причали између себе. Као адвокат знам да, ако постоји потрага, одмах ме хапсиш и водиш у станицу, не стојиш напољу и пушиш цигаре и чекаш. Затим су ме извели из кола, ставили ми лисице, нису ми дозволили да обучем јакну, гурнули у своје возило. Рекли ми да не причам ништа, да их не интересује с ким сам и шта сам, нити шта ће бити са мојим возилом, а потом су ме одвезли у полицијску станицу у Ужице. Тамо су ми рекли да је Виши суд у Београду расписао потрагу за мном зато што постоји захтев за мојим саслушањем од стране Одељења за јавни ред и мир СУП Београд. Онда сам им ја објаснио зашто је то све мени чудно.

Због чега вам је било чудно то што је расписана потрага?

Видите, био сам на тим протестима, као и на протестима који су уследили после тог од 24. децембра. Гостовао сам на Н1 телевизији, био сам на конференцијама за медије, био сам недавно на протесту због ослобађања осуђених за убиство Славка Ћурувије… Био сам на свим тим протестима где су људи из јавног реда и мира долазили. Нису ми тада ништа рекли, нису ми дошли на кућну адресу, у канцеларију, пошто знају где радим. Они имају мој број телефона, али мени нико ништа није рекао, али сад се десило ово. И то баш је захтев да се јавим у понедељак кад је седница Скупштине града Београда.

МУП је саопштио да сте заустављени због разговора телефоном током вожње, а да су онда утврдили да је расписана потернице.

Јесте, али онда то иде даље, иде јавни ред и мир. Одакле се они јављају, кад сам месец и по дана био у Београду, слободно се шетао, радио, појављивао се по телевизијама, никад ме нико није позвао и рекао да ме тражи. Одакле се појављује сад та наредба за привођење кад ја два месеца најнормалније обитавам по Београду.

А шта претпостављате да је у питању?

Не видим да би могло бити било шта друго, изузев притиска због одржавања Скупштине града Београда. Наредба за моје привођење је од 28.12.2023. године, од тад су могли више пута да ме приведу.

Како ви тумачите овај чин у контексту свега што се догађало? После приче о крађи избора, резолуцији ЕП која говори да су избори били спорни, имамо и хапшење опозиционара.

Ми смо тоталну ауторитарност прошли веома давно. Ми имамо ситуацију да тужилаштво није реаговало и по много битнијим стварима, а хапси политичаре због неког стајања испред Скупштине града Београда. Ја ту ништа нисам урадио. Шта ћу ја њима да кажем? Ми немамо поделу на законодавну, судску и извршну власт, већ како неко каже. Овде су институције престале да постоје јако давно, а кад се то деси, онда наступа тотална ауторитарност.

Шта ви радите у понедељак? Идете ли на седницу Скупштине града Београда или у полицију?

Ја идем на седницу Скупштине града Београда, а кад то завршим, ја ћу се јавити, као и увек. Ја сам адвокат, а не криминалац и јавићу се полицији као што то закон налаже. Нисам бежао од њих и опет понављам да ме два месца нису нигде зауставили ти исти из јавног реда и мира. Могли су да ме нађу барем 200 пута до сад, али ето, занимљиво да су то учинили баш сад пред ову седницу.

Очекујете ли да се полиција појави на седници и да вас одведе?

Очекујем да полиција дође као што је дошла на седницу Скупштине Србије. Што се тиче саме седнице као такве, очекујем да се не формира градски парламент, имајући у виду да је несумњиво да су избори, на првом месту у Београду, покрадени. Очекујем да опозиција то прогласи као победу у односу на режим Српске напредне странке и да ћемо имати нове изборе у Београду на које би требало изађу сви Београђани како бисмо задали коначан ударац СНС у престоници Србије.

Шта мислите, ко стоји иза вашег хапшења?

Једино што могу да вам кажем јесте да сматрам да је политички мотивисано и да има везе са Скупштином града Београда која се одржава у понедељак.

Miloš Pavlović Foto:Narodna stranka

Војислав Милованчевић    Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар