Почетна » Министар Мартиновић намерава да оснује Пољопривредну комору Србије као спону режима са подобним удружењима и произвођачима

Министар Мартиновић намерава да оснује Пољопривредну комору Србије као спону режима са подобним удружењима и произвођачима

од Жиг Инфо
0 коментар

Поводом информације да је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић разговарао са председником Привредне коморе Србије Марком Чадежом о потреби да се оснује Пољопривредна комора, која би „омогућила произвођачима да на једном месту искажу идеје, добију информације, али и да, између осталог, прикупља и сортира захтеве пољопривредника и да тако представља спону са надлежним институцијама“, дужни смо да јавност упознамо са следећим чињеницама:

Идеја о оснивању Пољопривредно шумарске коморе стара је више од 20 година, урађен је и модел по узору на сличну институцију у Словенији, па није у реду да се хвалите туђим трудом. Циљ Пољопривредно шумарске коморе Србије (ПШКС) није да омогућава да пољопривредни произвођачи искажу идеје, добију информације и упутства, као што каже министар Мартиновић, већ да учествује у сваком сегменту рада Министарства, укаже на проблеме и понуди решење, а не да повлађује министру. Као пример наводимо словеначке уредбе, које налажу да министар не сме да потпише увоз меса евентуално сумњивог порекла или заштитних средстава без претходне консултације са Пољопривредном комором те земље. Подсећамо да је један од највећих проблема произвођача дуг Пензионог фонда за пољопривреду, који је премашио износ од 1,5 милијарди евра.

Затим, чланови Пољопривредно шумарске коморе Србије требало би да буду сва регистрована пољопривредна газдинства. Представници би се бирали на нивоу округа, а у оквиру округа под коморе би се организовале на нивоу општине. Напомињемо да ПКС већ има Одељење за пољопривреду, али, с обзиром да они раде само у интересу велетрговаца, великих произвођача и прерађивача, не би било добро да њихови представници учествују у раду ПКШС.

Министарство чини све да стави под контролу било какво позитивно деловање пољопривредника који указују на низ пропуста, корупцију, нерад и недисциплину у сваком сегменту рада министарства. Србија центар јесте за оснивање Пољопривредне коморе, али ће се супротставити сваком покушају да она буде спона владајуће клике са подобним удружењима и појединачним пољопривредним произвођачима, са подобним СНС послушницима без знања, звања и интересовања на њеном челу.

Можда ти се свиди

Оставите коментар