Почетна » Министри, стидите се

Министри, стидите се

од admin
0 коментар

Војска Србије за последњих 20 година није купила ниједан хеликоптер.

Актуелни министар и његови претходници сагласни су у једном – сви за себе кажу да су невини, то јест да је неко други крив. Изгубљени људски животи, поручују они, нису њихова одговорност.

Братислав Гашић: Криви су други

– Разлог зашто није купљен ниједан хеликоптер лежи у мојим претходницима, који су деценијама чинили све како би уништили Војску. Зато то питање треба поставити њима – каже министар одбране Братислав Гашић за “Блиц”.

Питали смо јуче министра Гашића да ли осећа одговорност за трагедију која је задесила Војску, али и читаву Србију, и да ли је спреман да сноси политичке последице.

– За шта да осећам одговорност? Урађено је све по прописима и протоколу и не могу се осећати одговорним – рекао је Гашић за “Блиц”.

А шта кажу „други“?

Првослав Давинић (министар 2004 – 2005): Приоритет били авиони

– Није било пара. Једноставно то је то. У то време смо имали задовољавајући број хеликоптера, а приоритет је био ремонт авиона. Питање је зашто није било пара. Имали смо вишак војне имовине која није била продата на време, а и дошло је до проблема око утврђивања ко има право на њено коришћење. Куповина хеликоптера је свакако инвестиција ширих размера, која захтева доста новца.

Зоран Станковић (министар 2006 – 2007):Без коментара

– Немам коментар. Све што сам имао да каже на ту тему, рекао док је био министар.

Драган Шутановац (министар 2007-2012): Имали смо план, али…

Одогвор је једноставан. За тако нешто је потребно много новца, јер су у питању изузетно скупе летелице. Ми смо ремонтовали више хеликоптера укључујући и оба М17 од којих је један пао. Имали смо план да купимо два нова хеликоптера која би служила искључиво за потребе пружања медицинске помоћи. План је био да се они финансирају из Војног здравственог фонда.

Борис Тадић (министар 2003- 2004): Није било новца

– У то време није купљен ниједан хеликоптер из врло простог разлога. Није било новца, Тада је на буџету био далеко већи број људи и приоритет је био да им се обезбеде плате и храна. То је толико очигледно да се оваквим питањем само скреће пажње са одговорних за сумануту одлуку да се дете пребацује хеликоптером у болницу у Београду, Интервенција је могла бити обављена и у ближим болницама, а трагедија би била избегнута да су доносиоци ове одлуке имали тачне и одговорне процене – каже Тадић.

Хеликоптер који нам је преостао…

Зорица Лазаревић, Марко Р. Петровић     Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар