Почетна » Мирослав Ивановић, брат убијеног председника Грађанске инцијативе СДП и судија Апелационог суда Косова Оливер није случајна жртва, реч је о политичком убиству

Мирослав Ивановић, брат убијеног председника Грађанске инцијативе СДП и судија Апелационог суда Косова Оливер није случајна жртва, реч је о политичком убиству

од admin
0 коментар

Сасвим је сигурно из прича које се појављују на друштвеним мрежама и у медијима да је против Оливера Ивановића вођена озбиљна кампања и да је то било, како називају, „цртање мете“ на његовом челу.

Међутим, то подразумева да се извршилац убиства налази у маси која је поведена таквим стварима и да се неко нашао побуђеним да донесе неку пресуду и правду. Ја не мислим да је тако. За мене је ово, као што је и првог момента изговорено, смишљено, професионално изведено убиство са политичком позадином дефинитивно. Оливер није имао личног непријатеља, није био ни у каквим другим, изузев политичким односима са људима око себе. Наравно искључујући то што је, као сваки грађанин, имамо пријатељска дружења и виђања, што се сасвим сигурно не би изродило оваквом последицом. Дефинитивно, Оливер је политички уклоњен, јер је политички сметао. Не верујем у приче о томе да је тек одабрана жртва с циљем да се постигну одређени ефекти. Ово је било директно усмерено против Оливера, зато је на овај грозан начин уклоњен са политичке сцене и са овог простора – каже у разговору за Данас Мирослав Ивановић, брат убијеног председника Грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ Оливера Ивановића.

Од Ивановићевог убиства прошло је седам месеци, а његов брат, иначе судија раније Вишег суда у Косовској Митровици, а сад Апелационог суда Косова, напомиње да породица нема никакве информације о току истраге.

* Како Ви не само као члан породице, већ и судија гледате на истрагу?

– Што се тиче тока поступка који се евидентно води и у Београду и Приштини немам никаквих информација, изузев да су у одређеном моменту чланови породице били саслушани, чак и код специјалног тужиоца у Приштини. Очигледно да се судски поступак одвија пре свега у јавности – видим да се политички лидери и Београда и Приштине изјашњавају на ту тему, чак су у одређеним моментима говорили да је буквално на домак откривање извршиоца, налогодаваца и комплетне политичке позадине убиства. Међутим и са тим се стало. Да ли су то биле можда исхитрене изјаве или адекватне, по њиховом поимању, неком политичком тренутку – не знам. Али, даље од тога се није одмакло, иако морам напоменути да су те изјаве биле толико концизне и сугестивне да се малтене могло претпоставити да ће се само још име објавити.

* Да ли сте у протеклих седам месеци имали контакте са државним представницима у Приштини и Београду – Александром Вучићем, Хашимом Тачијем, Рамушем Харадинајем…, који су се такмичили једно време у тим изјавама?

– Не, нисам ни са ким на ту тему разговарао. У ствари нико се није ни обратио. Радо бих се одазвао, посебно уколико би ико од њих имао шта да ми наговести, јер од првог момента говорим, што као професионалац у том послу не могу да пренебрегнем, да се детаљи истраге не могу тек тако износити у јавност, јер то може да наруши ток истраге. Међутим, знам и другу ствар – знам да се поуздано могло разговарати са мном или са било ким у породици на ту тему и да се макар покаже нека озбиљност у томе, да неко заиста жели да дође до краја поступка.

* Да ли Вам је као судији било чудно то што је истрага из Окружног тужилаштва у северној Митровици пребачена у Специјално тужилаштво у Приштини у тренутку кад се очекивало да се утврди коме су током увиђаја после убиства телефонирала двојица српских припадника КПС, против којих је подигнута кривична пријава због ометања истраге, а који су потом враћени на посао?

– У праву сте, али реално могу само да кажем да то коинцидира једно с другим, а једно од званичних образложења јесте да је истрага пресељена у Приштину да би била професионалније сачувана од увида јавности. Међутим, ништа даље од тога не знам. И ја спадам у посматрача са стране који на основу чињеница, које медији објављују, може да анализира, па и у свему томе да утврђује неке нелогичности или можда погрешне кораке.

* Сад су главна политичка тема подела и разграничење на КиМ и у вези са тим појавила се теза да је Ваш брат заправо „склоњен“ као могући противник оваквог решења на које би могао да утиче својим добрим везама са страним званичницима. Шта мислите о томе?

– Сасвим могуће. Ја сам иначе доста резервисан човек у изговарању коначних закључака, али дефинитивно Оливер јесте имао другачији политички став о подели и разграничењу и он се о томе већ изјашњавао на много места и прилика. То се може видети на интернету у његовим гостовањима, посебно у другој половини 2017, практично пред крај његовог живота. Сад је сасвим јасно и сигурно, јер је он увек износио своје мишљење недвосмислено, јасно и концизно, да је то опонентни став и као такав један од или искључиви разлог за ово што се десило.

* У појединим београдским политичким круговима има поборника теорије да је био жртва најављене обнове судског процеса за ратне злочине над косовским Албанцима.

– То је питање које такође стоји, али не бих рекао да то може да буде мотив убиства. Судска одлука је укинута и враћена на поновни поступак. У току тог судског поступка, Оливер и сви ми око њега који смо представљали неку линију одбране, рекли смо оно што смо имали да кажемо и уз још неколико финеса, које би могле да се изговоре и преиспита још понешто. Међутим не мислим да би то био разлог да се он на такав начин уклони. Истина о Оливеру, што се тиче те судске приче, више је него евидентна и ја ни после његове смрти нисам имао прилике да сретнем човека који другачије мисли. Можда сад није прилично, али имао сам прилике да у разговору с једним новинарем чујем да је један од високих званичника Еулекса за Оливерову оптужницу рекао да је то „исконструисана ствар“. Моја спонтана реакција била је: „Срам га било, што није смогао храбрости и изашао у јавност да каже да је то ‘конструкција’.“

* Да ли страхујете да би истина о убиству Вашег брата могла да буде ствар политичке трговине између Приштине, Београда и међународне заједнице?

– Ја мислим да ће то тако управо бити. Јер кад говорим о томе да не мисле искрено да ће се коначна истина сазнати икада, мислим да ће онај моменат у ком се у одређеним круговима то буде искристалисало сасвим јасно, бити тренутак за ту политичку трговину. У томе видим њихов далеко већи интерес, него да се народу открије ко је, шта и зашто ово урадио.

* Део београдске штампе тврди да Приштина до сада ништа није учинила да се открије убица. Ви сте били међу првим српским судијама који су се после Бриселских споразума интегрисали у косовски правосудни систем. Како процењујете његову способност и потенцијал да заврши овај случај до краја?

– Мислим да има потенцијала, али до правосуђа се мора доћи. Пре свега полиција и тужилаштво морају да заврше свој део посла, а то би подразумевало да је цела прича већ озбиљно елаборирана и да се као таква изнесе пред правосуђе да оно о њему да коначну реч. Мислим да косовско правосуђе, полиција и тужилаштво то могу, једино је потребно да то искрено и хоће.

Радоичић, Српска листа, нова питања

* После убиства многи су због ширења психозе страха на северу КиМ прозвали контраверзног бизнисмена Милана Радоичића. Како сте доживели то што је Радоичић преко ноћи постао потпредседник Српске листе?

– Страшно, то ми отвара бујицу питања у глави. Тражећи одговоре на сва та питања, мислим да сам буквално запамтио сваку изговорену реч везану за тог човека. Не могу да схватим како имају смелости као људи, а да не говорим као професионалци или политичари у свом звању, они који су то покушавали да објасне. На крају то су толико јасне ствари, али и даље ми остаје једна страшна недореченост – да ли је додела те функције заправо требало да буде алиби или оправдање за нешто зашта се многи одговори нису дати пре тога. Не знам, али управо сумњам на то. Међутим, то име се везује за Српску листу која је под најдиректнијим могућим утицајем Београда. Утолико су и сва моја питања већа и сложенија.

Косовско тужилаштво ћути

Лист Данас ни после неколико дана чекања из Канцеларије главног тужиоца Косова није добио одговор на питање да ли се после седам месеци од убиства Оливера Ивановића јавности могу саопштити било какви детаљи и резултати истраге. Без одговора су остала и питања: да ли је директна сарадња и контакт српског и косовског тужилаштва убрзала истрагу и да ли су тачне информације да су стране обавештајне службе – САД, Велика Британија, Немачка – преузеле све доказе прикупљене на терену после Ивановићевог убиства. У Специјалном тужилаштву Косова, које води истрагу, тврде да је за новинарска питања о овом случају надлежан главни тужилац Косова.

Свеће испред СДП-а

Паљењем свећа испред седишта СДП, на месту где је убијен њен председник ова иницијатива обележиће данас седам месеци од убиства Оливера Ивановића. У СДП кажу да им истражни органи још нису вратили рисивер за камере, који су узели на дан Ивановићевог убиства 16. јануара, а да о току истраге ћуте сви – Приштина, Београд и међународна заједница.

Јелена Тасић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар