Почетна » Мистериозни „Јадран“ је нова омиљена фирма власти: Добијају и по 4 уносна државна посла на дан – за кошење траве 220 милиона!

Мистериозни „Јадран“ је нова омиљена фирма власти: Добијају и по 4 уносна државна посла на дан – за кошење траве 220 милиона!

од Други Пишу
0 коментар

Фирма “Јадран” вероватно је рекордер по броју добијених послова од државе, јавних предузећа и институција. Тако је у само једном месецу добила чак девет уговора, а у једном дану уговорила четири посла. На тендерима учествује углавном у конзорцијумима, неретко као једини понуђачи, а на први поглед чини се да раде готово све – од сече траве и растиња, преко изградњи, санација и одржавања путева.

Некад су на порталу јавних набавки, где су побројани тендери јавних предузећа и институција, по броју добијених и вредних послова у очи упадале добро познате фирме Миленијум тим или Нови Пазар пут, које су очигледно блиске власти. Међутим, када се пажљиво анализирају одлуке о доделама уговора, огроман број послова чак и за високе стандарде поменутих компанија, добија и “Јадран”.

Реч је о компанији која је у готово стопроцентном власништву Николе Малбаше, а која би по подацима са сајта Агенције за привредне регистре требало да се бави завршним радовима у грађевинарству, антикорозивном заштитом, спољном и унутрашњом трговином. Ако се погледа број добијених послова током 2022, може се закључити да су и више него успешни.

Тако им је само у августу прошле године додељено чак девет уговора, од којих четири у једном дану. Успешан месец за њих је био и у марту када су добили чак осам уговора.

Највећи број послова у августу и почетком септембра Јадран је добио од ЈВП Војводина Воде, на чијим тендерима је та компанија наступала са фирмом “Тамиш Дунав”.
Чак четири уговора “Војводина воде” доделиле су им 31. августа. Реч је о радовима на уређењу каналске мреже у функцији одводњавања пољопривредног земљишта. Уговори су склопљени за општине Ковин, Ковачицу, Алибунар и Пландиште, а њихова вредност кретала се између 9,6 милиона динара до 18,8 милиона.

За само четири месеца ЈКП “Војводина воде” са Јадраном је потписала чак осам уговора, бар судећи по подацима са портала јавних набавки.

Сарадња са Миленијум тимом, десетак послова од ЕПС-а

За ову фирму плодоносан месец био је и новембар 2022. Тада им је на тендерима додељено чак седам послова. Укупна вредност највреднијег, који су добили у конзорцијуму са Миленијум тимом и фирмом Телесец, износи око 5,3 милијарде динара или око 45 милиона евра.

Реч је о јавној набавци “израде техничке документације и радова на изградњи Центра за рани развој деце и инклузију”, коју је расписало Министарство за јавна улагања. Иако је реч о веома вредном послу, за овај тендер пристигла је само једна понуда и то она у којој је учествовала и фирма Јадран.

Вредан уговор у истом месецу та компанија склапала је и са ЕПС-ом. На тендеру за “набавку материјала и замену ватросталног озида и скеларско излатерске радове на капиталном ремонту блока А5 ТЕНТ-а” Јадран је учествовао у групи са још три понуђача – “Про тентом”, “ПДВ Инжењерингом” и компанијом “ИЗО Екомонт”, а одређене су и три фирме као подизвођачи. Укупна вредност тог посла износила је око 840 милиона динара без ПДВ-а или око 7,1 милиона евра.

ЕПС је “Јадрану” доделио посао и 31. октобра у вредности од око 2,9 милиона динара без ПДВ, као и 24. августа у вредности од око 800.000 динара.

Такође, истраживање “Нове” показује да је током прошле године иста фирма од Електропривреде Србије добила близу 10 послова у конзорцијумима. Највреднији је склопљен у групи понуђача са компанијама “Енерготехна Јужна Бачка”,  “Hidro Tan” i “Securiton”и то за “напајање ОДГ система сабирница 21КВ Б1 и Б2”. Укупна вредност овог посла је 526.995.624 динара са ПДВ-ом или око 4,5 милиона евра.

За кошење траве око 220 милиона динара

Јадран је за ЕПС обављао послове антикорозивне заштите опрема и уређаја, молерско – фарбарске радове или радове на изградњи складишта за привремено одлагање отпада.

Самостално или у конзорцијумима иста фирма добијала је уговоре и од Електромреже Србија, а вредност уговора кретала се од око 61 милиона динара до 373 милиона.

Највреднији је склопљен за АКЗ радове у марту прошле године, а у очи упада и висина суме које је Јадран добио за кошење траве. Та услуга ЕМС је коштала чак 221,7 милиона динара са ПДВ-ом или око 1,9 милиона евра. Слично је и са сечењем растиња, коју је иста државна компанија платила 199,6 милиона динара или око 1,7 милиона евра.

Када се сабере вредност свих послова које је Јадран добијао у конзорцијуму са другим фирмама или самостално, долази се до цифре веће од 100 милиона евра само у 2022.години.

До сада није било речи о вези ове фирме са странкама на власти. Ипак, имајући у виду број послова које је добила у земљи Србији, тешко је поверовати да та веза не постоји.

Наташа Латковић, Бојана Анђелић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар