Почетна » Млада нада СНС: Од борбе за село до стана у БГ на наш рачун

Млада нада СНС: Од борбе за село до стана у БГ на наш рачун

од admin
0 коментар

 

Наиме, Ивана Поповић је дипломирани економиста и по занимању је предузетница која се из родног Београда вратила на породично имање и основала фирму која се бави производњом џема.

У изборној кампањи говорила је да ће њен циљ, као народног посланика, бити да брани “глас људи из руралне средине, малих предузетника, младих људи, жена и пољопривредника”.

 

О томе је говорила и у свом првом говору у Скупштини, када се јавила за реч, а тема је било новоформирано Министарство за бригу о селима. Поповић је наступила самоуверено говорећи о себи као неком “ко је град заменио за село, ко је себе и свој посао преместио и преселио из једне урбане средине у руралну”.

“Баш зато ја знам шта значи бити жена у селу, шта значи покренути посао у једној руралној средини”, рекла је тада ова млада предузетница.

Посланике је подсетила да Србија није само Београд и да у селу, како је напоменула тада, “имате свеобухватни живот и пуно других аспеката на које се до сада можда није полагало довољно пажње”.

Међутим, изгледа да је све предности живота на селу ова млада предузетница са погоном за производњу џема у селу Кржава код Крупња брзо заборавила јер је само десетак дана након тог инспиративног говора затражила новац за стан како би убудуће живела у Београду.

А да се њен прелазак у главни град могао наслутити види се из реченице коју је прочитала за скупштинском говорницом – “ми имамо велики одлив становништва из наших села и то није случајно, то је из простог разлога што живети на селу није уопште лако”.

Да ли се то Ивана Поповић предомислила или посустала у својој намери да се бави предузетништвом остаје да се види, као и то како ће успети да прави џемове пошто ће имати и додатних обавеза у скупштини. Наиме, Поповићева није само народни посланик, она је и члан Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду, Одбора за културу и информисање, као и Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику.

 

У захтеву за одобравањем трошкова за изнајмљивање стана у престоници Ивана Поповић није једина. Одбор за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања одобрио је трошкове и то у износу од 35.000 месечно за исту намену за још два посланика – Мају Гојковић (СНС) и Дубравку Краљ (СПС).

Иначе, посланик који не живи у главном граду има право на новчану накнаду на месечном нивоу на име закупа стана у месту заседања Скупштине и њених радних тела. Подсећања ради, Гојковић је ту услугу користила и у претходном сазиву и то од 3. августа када су посланицима потврђени мандати до 28. октобра, односно избора ове Новосађанке за министарку културе и информисања.

А колико је до сада новца пореских обвезника потрошено за накнаде за долазак посланика до Народне скупштине сопственим колима, за изнамљивање станова или смештај и пут у земљи или иностранству показује база Колико кошта посланик Центра за истраживачко новинарство Србије – ЦИНС.

Према њиховој анализи, те повластице од почетка 2016. године до сада користило је 283 посланика, а из буџета је за те намене издвојено 299 милиона динара.

Само за изнајмљивање соба у хотелу са четири звездице или за изнајмљивање стана у престоници, на основу рачуна или уговора са станодавцем који се достављају скупштинској Служби за финансије, од 2016. до краја 2019. шест посланика из буџета добило 6,3 милиона динара.

Међутим, ЦИНС ипак није добио податке за све посланике. Скупштина, којој је у два мандата председавала управо Маја Гојковић, није доставила податке о трошковима њене председнице.

Неком стан, а неком и дупла функција

Поред тога што је за три народна посланика одобрио трошкове за изнајмљивање стана и то онима који не желе да путују, нити да користе услуге хотела, Одбор за административно -буџетска питања је одобрио и да 11 посланика и три скупштинска функционера обављају убудуће дупле функције.

Тако ће убудуће, социјалиста Ђорђе Милићевић, осим што ће присуствовати скупштинским заседањима бити и саветник директора ЈП “Србијашуме”, Владимир Маринковић (СНС) ће и даље бити директор Високе струковне школе за предузетништво, а Вељку Одаловићу, генералном секретару Скупштне Србије, одобрено је да поред те функције буде и члан Републичке изборне комисије.

Остали народни посланици ће углавном бити још и чланови у управним одборима или одборници у градским или општинским скупштинама.

Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар