Почетна » Могерини: Било је криза, становништво Балкана жели у ЕУ

Могерини: Било је криза, становништво Балкана жели у ЕУ

од admin
0 коментар

Федерика Могерини је рекла да су ове године тензије на Балкану забрињавајуће расле, у различитим тренуцима у различитим државама.

„Имали смо неке тренутке кризе, акутне кризе, али су на крају дана наши партнери на Балкану увек успевали да потврде жељу и способност да напредују на европском путу, на њиховом путу ка Европској унији. Увек“, нагласила је Могеринијева на отварању конференције амбасадора ЕУ.

Висока представница ЕУ је навела да им је Унија помагала, али да је то била њихова заслуга.

„Зашто? Због тога што верујем да њихово становништво, њихово младо становништво то тражи од својих лидера и лидери то врло добро знају“, напоменула је Могеринијева.

Можда ће бити тешко, можда ће бити изазов, можда ће бити болно с времена на време радити на помирењу и добросуседским односима, али ако на крају дана то људи траже од вас (пут ка ЕУ), то морате да обезбедите, истакла је шефица европске дипломатије.

„И ми смо ту да омогућимо да то обезбеде“, рекла је Могеринијева.

Навела је да Балкан није двориште Европе, већ сама Европа, те је истакла да се наљути сваки пут када се „пријатељима Уније на Балкану“ каже да су „на путу ка Европи“.

Подсетила је и да ће ускоро састати са председником Србије Александром Вучићем и косовским председником Хашимом Тачијем, како би се наставио дијалог између Београда и Приштине.

„И мислим да треба да поставимо као наш сопствени циљ до краја овог мандата да видимо значајне кораке за сваког балканског партнера на путу ка ЕУ“, рекла је Могеринијева.

Шефица европске дипломатије нагласила је да следи још посла, како унутар тако и изван ЕУ, али сматра да је то реалан и амбициозан, али могућ и потребан циљ у наредним годинама.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар