Почетна » „Можда Вучић одустане од напуштања места председника СНС“

„Можда Вучић одустане од напуштања места председника СНС“

од Други Пишу
0 коментар

Аналитичар и програмски директор Демостата Зоран Пановић каже да ће наредна Влада бити Влада континуитета, коју ће, према његовом мишљењу, чинити СНС и СПС. Могуће је да Ивица Дачић буде министар, додао је. На питање ко ће бити премијер, каже да је увек много спекулација, а да фигурирају два имена – Ана Брнабић и Синиша Мали. „Мали је за економију најбитнији човек ове власти и што је битно – иако има афере – он политички не иритира на идеолошком плану толико. Он није онај први који виче „усташе, усташе“ и можда би амортизовао на неки начин тензију“, наводи.

Каже да га ништа што је чуо у данима када су обављане консултације није изненадило. Свако је, оцењује он, то покушао маркетиншки да искористи. Неке партије су процениле да је боље да иду, друге (маркетиншки процениле) да не иду, наводи гост емисије Н1 Студио Ливе. Најбоље је у тим маркетиншким проценама прошао, каже, СНС, јер је већина ишла на консултације, па су оне као такве успеле.

Добићемо Владу континуитета, Владу СНС са СПС, уверен је Пановић. Каже да није видео дилему до сада да социјалисти буду део власти. Ипак, политички поштеније би било, како каже, да је СНС направио мањинску Владу, са својим кадровима, „да воде политику какву желе, да их нико не омета“. „А мислим да би СПС и ССП сигурно давали подршку у одређеним виталним питањима са стране државе. Очигледно да је процена СНС и Вучића да им социјалисти требају“, рекао је он за Н1, подсећајући да је Дачић рекао да је постигнут висок степен сагласности, „што значи да су остале само техничке ствари“.

Упитан да ли Влада континуитета значи и исти став према Русији, Пановић каже – „немојте мислити да је Дачић толики русофил као што је показао у кампањи“. Навео је да је лидер СПС имао у каријери занимљивих ствари, на пример када је Србија добила безвизни режим са ЕУ, подсећа да је Дачић тада добио специјално признање из Брисела. Он је веома флексибилан политичар, а СПС има довољно простора за маневар, наводи.

Пановић додаје да је мало претерано да Дачић буде премијер, али је могуће да буде министар. Констатује да се СПС одржала, иако је „у једном тренутку постојала велика опасност неке јединствене листе“, што је, како каже, могла да буде катастрофа за СПС – да постане нека врста СПАС-а која се утапа. Али, ипак су опстали и одржали неку дозу препознатљивости, додаје.

Пановић, враћајући се на 2012. годину, каже да је Дачић био нека врста „бајпаса“ у транзицији власти. Он прави поделе на период до 2016. године и од 2016. године.

„Имате једну фазу СНС која је била много лабералнија него ова, када су напредњаци били на фону своје „беле књиге“ из 2011, убрзање европских интеграција итд. Од 2016. године се стање са демократијом нагло погоршава у Србији и долази до једног евидентног процеса решешељизације СНС, тако да кад се прича, да не будем циничан, ко би заменио Вучић на месту председника СНС, то би комотно могао да буде – ако не премијер или министар полиције како предлаже иронично Владимир Ђукановић – Војислав Шешељ. У многим стварима се изгубио смисао разлике између СНС и СРС. Шешељ је имао мањи резултат на овим изборима, нису прешли цензус, али је добар део његових идеја и његове политике уграђен у садашњу политику СНС“, каже Пановић.

Вучић је, додаје, до добре мере „решешељизовао партију и пузајући вратио много кадрова из времена Слободана Милошевића и Владе Мирка Марјановића“. „Могуће да се они поново да се уједине, а могуће да у неким расплетима нас Вучић уведе у ЕУ. И то би био највећи парадокс – да је најбољи Шешељев ученик увео Србију у ЕУ“, рекао је, додајући да ћемо видети шта ће се десити по питању односа те две странке.

Можда Вучић и одустане….

Када каже да би Шешељ могао да заузме место председника СНС, наводи да на то не мисли буквално него симболички. Упитан о томе да ли ће председник СНС напустити то место у странци као што је обећао у више наврата, Пановић наводи да Вучић, као искусан политичар и технолог власти, зна да је партија извор и темељ легитимитета у политици и да је напустити је – прилична доза ризика, нарочито овакву партију.

Пановић подсећа да је градоначелник Новог Сада и функционер СНС Милош Вучевић пустио спот са политички јасним порукама којима позива председника Вучића да не напушта место председника СНС у овако тешким околностима. Видећемо да ли је то његов лични позив или кампања у СНС, која ће довести да Вучић поново одустане од напуштања, каже Пановић.

Он је сигуран да ако Вучић напусти партију, личност која буде премијер СНС, неће бити председник СНС. А може да буде, каже, и неко в.д. стање. Сматра да на пример Дарко Глишић може да заузме то место.

Мали политички не иритира

На питање ко може да буде премијер, Пановић каже да све зависи од Вучићеве процене, подсећајући да је увек доста спекулација. Вучић се, како истиче, у политици понаша као хитмејкер – воли да избацује нека изненађења и хитове. „Мали је за економију најбитнији човек ове власти и што је битно – иако има афере – он политички не иритира на идеолошком плану толико. Он није онај први који виче „усташе, усташе“ и можда би амортизовао на неки начин тензију“, каже, наводећи да фигурира и Ана Брнабић.

Упитан да ли ће парламент да искористи свих 90 дана по закону или ће бити краћи рок за Владу, Пановић наводи да је и то питање политичке процене. „Вучић свакако прати ситуацију са ратом у Украјини и то може да буде фактор“, додао је.

Опозиција мора организационо да се уозбиљи

Говорећи о посланицима опозиције, каже да скупштина треба да буде као онај парламент из 1990. када је било мало посланика опозиције (ДС, СПО), „али су били квалитетни, били су добри говорници и одлично су парирали тој великој већини СПС“. Опозициони полсаници треба да искористе скупштину за своју промоцију и да наметну теме битне за ово друштво, каже.

Сматра да опозиција мора да се организационо уозбиљи, да смањи број ентитета – партија, покрета – да направе мање добро организованих партија, да их буде две, три… Процес иде у другом правцу, власт то стимулише, каже и додаје да је „Вучић мајстор фрагментација“, али и да Вучић њима не брани да се скупе негде и удруже и направе велику партију. „Они то очигледно не могу да ураде. Данас се бавити опозиционом политиком, није лако, али другог пута нема“, каже Пановић.

И даље српска демократија више зависи од Вучићеве рационалности, него од снаге опозиције, закључио је.

Погледајте комплетно гостовање Зорана Пановића у емисији Н1 Студио Ливе:

 

Н1  Београд/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар