Почетна » МУП и Кабинет председника без коментара на фотографије

МУП и Кабинет председника без коментара на фотографије

од admin
0 коментар

Објављене су фотографије на којима се виде нападачи на новинаре и грађане који су протестовали на дан полагања заклетве председника Александра Вучића. Шеф посланичке групе СНС одбио је да одговори да ли је у питању страначко обезбеђење, МУП се није оглашавао, а упркос упиту Н1 из Кабинета председника није било коментара.

Док је у Скупштини Србије, новоизабрани председник на Уставу и верној копији Мирослављевог јеванђеља полагао заклетву да ће чувати јединство и мир, изван ње тог 31. маја мира није било за новинаре и противнике власти.

Наиме, непозната лица физички су малтретирала новинарку листа Данас, Лидију Валтнер и учесника протеста „Против диктатуре“ Марка Радосављевића. Питање је где су фотографије о томе биле до сада?

„Фотографије су се појавиле тек сада, зато што су се јуче на једном сајту, који је јавно доступан и на коме могу да се купе фотографије, те фотографије и појавиле. И нама је један човек анонимни, мејлом скренуо пажању да ми можемо контактирати тај сајт и купити фотографије“, каже Дража Петровић, уредник дневног листа Данас.

Ко су мушкарци крупне грађе, са кратким фризурама и наочарима за сунце? Шеф посланичке групе СНС-а, Александар Мартиновић на питање да ли су у питању чланови страначког обезбеђења, одговара питањем да ли је лист Данас и суд и тужилаштво:

Мартиновић: А то су фотографије из листа Данас, а они су познати по истинитом и објективном информисању.

Н1: Да ли је на фотографијама обезбеђење СНС-а?

Мартиновић: А шта сте ви? Тужилац, шта? Јел’ ово саслушање? Каже – „откривени насилници са митинга подршке Александру Вучићу“ Значи Данас је већ открио те насилнике, па шта ја ту да кажем? Значи Данас је и суд и Тужилаштво, шта ће нам онда државне институције, кад имамо Данас.

Државна институција која нападе осуђује је Канцеларија Заштитника грађана. Поступак нису покренули, јер притужба још увек није стигла на њихову адресу: „Ми ћемо размотрири да ли су створени услови за вођење поступка заштитника грађана, а уколико јесу покренућемо поступак према органима управе“, каже Милош Јанковић, вршилац дужности заштитника грађана.

У осуди напада придружују се и новинарска удружења:

„Удружењу новинара је драго да су те фотографије објављене јер сада на основу њих можемо да видимо ко су те особе које су малтретирале физички новинаре и ми тражимо од полиције да сада јавно саопшти да идентификује особе које су малтретирале новинаре и да јавно саопшти у ком својству су они били тамо“, наводи Кристина Ковач, УНС.

Из листа Данас додају да чуди што ниједна надлежна институција до сада није реаговала, јер ако су новинари дошли до фотографија, засигурно их има и полиција: „Прошло је од те инаугурације скоро 15 дана, да се ове слике нису појавиле, то би отишло у заборав, као и Савамала“, каже Дража Петровић.

Без коментара током дана било је и МИнистарство унутрашњих послова, а на питања Н1 коментара није било ни у кабинету председника Александра Вучића.

Маја Ђурић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар