Почетна » На овим изборима напредњаци покушали поштено и доживели дебакл

На овим изборима напредњаци покушали поштено и доживели дебакл

од Други Пишу
0 коментар

На недавно одржаним изборима за Савет месне заједнице у месту Радановци, крај Косјерића, представници Српске напредне странке убедљиво су поражени од локалних опозиционара. Учесници ове изборне трке нису користили имена својих партија и лидера током кампање, већ су покушали да придобију бираче кандидујући своја имена и презимена. То је на крају резултирало дебаклом кандидата блиских СНС.

У недељу, 3. јула, мештани места Радановци гласали су за своје представнике у локалној Месној заједници. Овим изборима су, како наводе саговорници Нове, претходиле активности владајуће странке која је на све начине покушавала да олакша учешће својим кандидатима.

Ипак, изостало је оно што годинама виђамо на свим изборним нивоима – име председника Србије, Александра Вучића није се нашло испред имена кандидата владајуће странке због чега је резултат по њих био поражавајућ.

Опозиција ће у Савету МЗ имати седам од укупно девет представника.

Како су „пали“ СНС кандидати

Колико је победа била убедљива најбоље илуструје разлика у подршци коју су добили опозициони кандидати у односу на оне блиским власитма – првопласирани, Обрад Јаковљевић, добио је укупно 139 гласова, другопласирани, Владимир Муњић, освојио је 137, док је наш саговорник, Слободан Јаковљевић, добио 135 гласова.

“У селу је препознато да ми радимо добре ствари, невезано за политику. То је у доброј мери превагнуло да ми победимо. Сигурно би ситуација била другачија да су се они кандидовали користећи име Александра Вучића, јер би део гласача био обманут и преварен”, објашњава Богићевић на почетку разговора за наш дневни лист.

Уз Богићевића, као четвртопласирани на изборима са 124 гласа, мандат у Савету МЗ је добио и Александар Антонијевић, петопласирани је Милан Петровић са 121 гласом подршке, а на шестом месту је Драган М. Мијаиловић са 117 гласова. Седмо место освојио је Славиша Николић са 103 гласа подршке, док су осмо и девето место освојили Драган Раковић (27 гласова) и Ђорђе Вукосављевић (16 гласова).

Наш саговорник додаје да су опозициони кандидати сви који су освојили преко стотину гласова. Резултат је утолико важан, ако се, како каже он, има у виду подршка коју је локална општинска власт пружала кандидатима који су блиски СНС.

“Првих пет кандидата на листи су били њихови. Они су рачунали да ће тако доћи до већине и да ће бити довољно – да кажу људима да заокруже првих пет, јер би то чинило већину у новом сазиву. Колико су покушавали да им помогну показује и то што је један дан ЈКП ‘Елан’ из Косјерића послао два скипа и два камиона да насипају путеве у засеоцима који се налазе у близини оних који су блиски СНС. Међутим, то је код грађана изазвало само контраефекат”, објашњава Богићевић.

Он додаје да се сумња да су потписи подршке за кандидатуре представника власти на овим изборима незаконито прикупљени, односно фалсификовани и да је због тога обавестио надлежне и руководство Општине Косјерић.

“Претпостављам да нису користили име СНС и свог председника због тога што су претходно направили тај проблем са потписима и нису смели да ризикују”, каже Богићевић.

Мрдаљ: Отпор је могућ, остатак Србије мора то да схвати

Политиколог, Младен Мрдаљ, истиче да овај пример показује да је отпор могућ и да је на остатку Србије да то схвати.

Mesto: BEOGRAD
Datum: 2021-05-16 06:37:52.0
Dogadjaj: EVROSERVIS/KVAKA 23 – inetrvju FoNetu politikologa Mladena Mrdalja u okviru serijala razgovora Kvaka 23
Fotoreporter: Božana Pavlica
Ličnosti: Mladen Mrdalj
Izvor: FoNet

“Ово што се десило и оно што се десило прошле године на Лиману, такође током избора за Савет МЗ, показује да испод површине СНС доминације постоје много дубље струје у народу које себи нађу пут. На овом примеру ми видимо како се једна критична маса људи створила на једној малој локацији и сад је питање да ли ће остатак Србије видети да је отпор могућ и да је овај пример нешто што се може поновити”, истиче Мрдаљ.

Они наводи да није само важно скинути СНС са власти, већ укинити систем којим се само подразумева ко припада којој партији.

Мрдаљ се осврнуо и на то што се неретко на изборима за Савете месних заједница појављује име председника Србије, Александра Вучића и како то утиче на опредељење бирача.

“Кад бисмо имали већински изборни систем, могли би да се појаве независни кандидати који би помели један део Вучићевих присталица да гласају, можда чак и несвесно, за кандидате који би били против напредњака. У неколико наврата сам рекао – нек Вучић буде председник до краја живота, али да не контролише кандидатску листу СНС. Ту се он онда враћа у своје уставне окриве, јер преко контроле кандидатске листе контролише и Скупштину, што ефективно уништава поделу власти у земљи”, закључује он.

Војислав Милованчевић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар