Почетна » На самиту Кримске платформе у Загребу више од 40 земаља, али без Србије

На самиту Кримске платформе у Загребу више од 40 земаља, али без Србије

од Други Пишу
0 коментар

Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић и председник украјинске Врховне раде Руслан Стефанчук отворили су у Загребу први парламентарни самит Кримске платформе уз поруку да се не посустаје у пружању помоћи Украјини.

На самиту учествују 42 делегације из 32 државе, а 11 држава учествоваће видео поруком, укључујући Француску, Мађарску, Јапан и Канаду.

Србија је позвана на самит, али се није одазвала позиву, пренела је Хина. Председник украјинске Раде Стефанчук је рекао да је уверен да ће данашњи скуп „бити продуктиван и плодоносан“ и захвалио Хрватској на суорганизацији самита јер га није било могуће одржати у Кијеву због „свакодневних агресивних напада на Украјину“.

„Иницијатива украјинског председника Володимира Зеленског постала је општеприхваћена и географски се шири. Наш циљ је јасан, враћање Крима под украјински интегритет“, рекао је Стефанчук.

Јандроковић је рекао да ће са загребачког скупа којим је успостављена парламентарна димензија Кримске платформе бити послата „снажна порука јединства, солидарности и подршке Украјини у јеку руске агресије“ и позвао земље да се јасно определе и стану на украјинску страну.

Он је рекао и да га је ;“дух украјинског народа подсетио на дух хрватског народа од пре тридесетак година“ када је и Хрватска „свој понос, домољубље и одважност ставила сучелице војно надмоћном агресору“.

„Том ;ратном походу претходила је темељна припрема лажних наратива и манипулирања информацијама од стране великосрпског агресора“, навео је и додао да „Хрватска својим ратним искуством и на све друге начине стоји на располагању Украјини“.

Кримска платформа је украјинска иницијатива за обједињавање међународних напора за враћање Крима у састав Украјине. Први смаит на нивоу шефова држава или влада одржан је у августу 2021. у Кијеву, а наредни ове године у августу, у виртуалном формату.

На први парламентарни самит Кримске платформе у Загреб је дошла и председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси.

На крају скупа коме ће се обратити и хрватски премијер Андреј Пленковић и украјински председник Володимир Зеленски, видео линком, биће усвојена и заједничка изјава.

Хина, Н1 Загреб

Можда ти се свиди

Оставите коментар