Почетна » На северу Косова гласали само они који су приморани

На северу Косова гласали само они који су приморани

од admin
0 коментар

 

То и нису били избори јер се није бирало већ именовало, тако да је и то један од разлога ниске излазности, а изашли су само они који су натерани, уцењивани или имају директан интерес од групације која ће бити на власти, каже за Данас Петар Милетић, бивши потпредседник косовског парламента и актуелни члан Председништва Покрета слободних грађана, коментаришући ниску излазност на прекјучерашњим изборима за председнике четири општине на северу Косова, на којима су убедљиво победили кандидати Српске листе.

Прелиминарни резултати показују да је гласало око 42 одсто бирача. Радио КиМ је јуче на свом порталу пренео да су, према подацима косовске Централне изборне комисије, кандидати Српске листе освојили преко 90 одсто гласова. У северној Косовској Митровици победио је Горан Ракић, у Звечану Вучина Јанковић, у Лепосавићу Зоран Тодић, а у Зубином Потоку Срђан Вуловић. Представници осталих српских политичких организација на Косову су, подсетимо, бојкотовали изборе.

Према мишљењу Петра Милетића, „избори на северу Косова су најбесмисленији политички догађај ове године“.

– Српска листа је поднела оставке због тога што је косовска влада увела таксе од сто одсто на робу из Србије, а потом је поново учествовала на изборима, иако таксе нису укинуте, под изговором да не жели да Албанци постану председници општина. При томе, представници Српске листе су јасно ставили до знања свакоме ко би се усудио да им буде противкандидат како би могао да прође. Од Српске листе очекујем да, као и до сада, безусловно испуњава одлуке Александра Вучића, а испод стола да сарађују са коалиционим партнерима – Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем, констатује наш саговорник.

Директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је јуче да ће се председник Србије Александар Вучић у петак у Београду сусрести са представницима Српске листе и руководиоцима свих српских институција на КиМ.

– Сви даљи кораци биће повлачени у договору са изабраним представницима српског народа и представника институција Србије… Поносимо се сарадњом и односима који постоје са изабраним представницима српског народа на КиМ, рекао је Ђурић. Вучић се у недељу увече телефоном обратио представницима Српске листе, захваливши се „свим људима који су изашли на изборе на северу КиМ – у нашој земљи, у нашој Србији“.

Марија Стојановић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар