Почетна » Циркус над Газиводама: Трамп “добио” мост и језеро

Циркус над Газиводама: Трамп “добио” мост и језеро

од admin
0 коментар

 

Према тренутно доступном видео и фото материјалу, који се дели преко друштвених мрежа, транспарент да је мост Трампов је развучен преко лукова моста. На самом путу на мосту се налази и још један транспарент на којем такође на енглеском пише “Председниче Трамп косовски Срби Вам се захваљују што сте донели мир“, преноси портал Коссев.

Да се транспаренти заиста и налазе на мосту, за КоССев су потврдили читаоци који се налазе у Брњаку.

 

С друге стране, у краткој изјави за КоССев, градоначелник Зубиног Потока, Срђан Вуловић, рекао је да нема сазнања о овој иницијативи, те да због приватних обавеза није тренутно у Зубином Потоку.

Брњачки мост преко језера Газиводе један је од заштитних знакова општине Зубин Поток а налази се на двомеђи КиМ-а и централне Србије.

Висећи мост неуобичајеног изгледа за овај горштачки крајолик са два висока бела лука, дужине око 120 метара, међу Колашинцима познат је као Љубичићев мост – чувеног генерала некадашње ЈНА у СФРЈ Николе Љубичића који је дао иницијативу за градњу овог моста.

Вашингтонска деоба Газивода

Језеро Газиводе, односно студија о изводљивости “дељења Газивода као поузданог извора снабдевања водом и енергијом“ једна је од тачака споразума о економској нормализацији потписаног од стране Александра Вучића и Авдулаха Хотија 4. септембра у Вашингтону, у присуству председника САД, Доналда Трампа.

Ова тачка изазвала је контроверзе у косовској јавности, а коалициони партнер косовског премијера, Рамуш Харадинај, претио је и обарањем владе уколико она буде потписана. Споразум је на крају ипак био потписан.

Како се Гренелова идеја из Беле куће преселила на Брњачки мост

У једном од бројних интервјуа након потписивања споразума, специјални изасланик председника Трампа за мировне преговоре Београда и Приштине, Доналд Трамп, Ричард Гренел, чак је и коментарисао да је у жару расправе о томе да ли у споразуму Газиводе треба да буде ословљено као тако или по албанском позиву “Ујман“, он у шали предложио да се и језеро назове Трампово језеро.

Срби подржали“ Трампа 2016, Трамп сада “донео мир“
Подсећамо, ово није први пут да се у општинама на Северу “мистериозно“ појављују поруке подршке америчком председнику. Билборди који су носили поруке подршке Трампу преплавили су већински српске општине на северу и новембра 2016. када је Трамп освојио председничке изборе, али ни тада није нико преузео одговорност за ово.

 

“Срби су стајали уз њега све време!“, “Срби су подржали“ – биле су поруке тада на билбордима, непосредно по Трамповој победи у новембру 2016. Тако се по први пут један амерички председник нашао на месту на којем се до тада налазио “почасни грађанин Косова и Метохије“ – Владимир Владимирович Путин.

Његов амерички колега сада се налази у новој предизборној трци за други мандат. Управо због споразума о економској нормализацији, заједно са косовском и српском владом, налази се у још једној трци – за Нобелову награду за мир.

Овај лауреат у истој категорији номинован је и за мир између Израела и УАЕ.

Коссев Портал/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар