Почетна » НАЈБОЉЕ НАМЕРЕ КОМПЛЕТНИХ ИДИОТА Зашто се Вучић плаши патке?

НАЈБОЉЕ НАМЕРЕ КОМПЛЕТНИХ ИДИОТА Зашто се Вучић плаши патке?

од admin
0 коментар

Сваки владар који тежи ка апсолутној моћи, највећег савезника има у страху поданика, људи који ће га беспоговорно слушати и који ничим неће доводити у питање његову (само)вољу.

Међутим, проблем настаје кад постоје људи који не пристају на улогу послушне масе и који траже поштовање закона и својих права. Е, зато се у Србији води прљава кампања против грађана који протестују због незаконитог рушења објеката у београдској Савамали и по јавне интересе штетног „Београда на води“, који у ствари и јесте непосредан повод све масовнијих протеста, а чији је симбол жута патка.

„Најбоље намере комплетних идиота“…

Та кампања је све бестиднија, пропорционално повећању броја људи који протестују, а њих је у суботу 11. јуна било близу 30.000. Власти и њени сателити покушавају све што је у њиховој моћи. Прво је министар полиције, популарни „Небојша из Београда“ изрекао бројку од око 2.000 протестаната, што су касније здушно понављали таблоиди и други медији који су, у најмању руку, наклоњени власти.

Затим је и неизбежни Александар Вулин изјавио да истина о рушењу у Савамали никога не интересује, већ да је протест политички. Сам премијер Вучић је о рушењу прво ћутао, па је покушавао да умањи значај целог случаја, да би онда изрекао антологијску реченицу да су све то извели „комплетни идиоти“ и даље упорно обмањујући јавност да у рушењу објеката нема ничег спорног, само га је требало спровести дању. Вучић је такође рекао и да је све рађено у „најбољој намери“, заборављајући да спомене фантомке и везивање чувара, као и чињеницу да је без дозволе „почишћена“ нечија приватна својина.

Међутим, истина је следећа. На протесту је било преко 10 пута више учесника од цифре коју су испаљивали припадници владајуће структуре (као илустрацију навешћемо пример: када је врх колоне дошао до трга Славија, зачеље још није ни ушло у Београдску улицу из Булевара краља Александра). На протесту није било дозвољено истицање страначких симбола, а учесницима нису дељени чак ни „чувени“ сендвичи, као што је случај са скуповима подршке Александру Вучићу, када су присталице организовано довођене аутобусима из целе Србије, као на екскурзију.

Теза о шачици „страних плаћеника“ које финансирају британски и амерички амбасадор и који хоће силом да сруше Владу Србије такође пада у воду, јер су међу окупљеним „шетачима“ биле заступљене све генерације људи којима на памет није пало никакво насиље, а међу њима, рецимо и легендарни кошаркашки тренер Дуда Ивковић, у чији патриотизам ваљда чак ни Вулин не сумња…

Душан Ивковић на протесту

Сам премијер тврди да у позадини приче о Савамали стоји пројекат „Београд на води“. Управо то открива суштину целог проблема, на шта је указао и један од говорника на суботњем протестном скупу, Драгољуб Бакић из Академије архитектуре, наглашавајући да приобаље Београда припада свим грађанима, а да је једна приватна инвестиција, то јест, пројекат „Београд на води“, проглашена јавним интересом.

Тај пројекат је Вучићевом режиму очито толико важан да се због њега доносе посебни закони, крше процедуре и правила, мењају постојећи и доносе нови урбанистички планови, а примедбе грађана и струке одбацују се без расправе као злонамерне. Врхунац узурпације правног система било је доношење посебног закона, тзв. Lex specialis-а којим је први пут омогућена експропријација јавне имовине за потребе приватног (комерцијалног) интереса.

Показало се да је једини пут ка спречавању самовоље власти, без обзира ко је вршио, истрајност на тражењу истине, правде и поштовања закона. Зато не смемо да ћутимо и морамо стално да подсећамо властодршце да су дужни да раде у интересу народа, а не разноразних тајкуна, па били они домаћи или „белосветски“. А патке ће и даље пловити Савом…

 

П. Вранешевић, Вести

Можда ти се свиди

Оставите коментар