Почетна » Налазиште из неолита на Бањици под гусеницама багера

Налазиште из неолита на Бањици под гусеницама багера

од Други Пишу
0 коментар

Покрет Не давимо Београд сматра да држава мора да заштити највреднија археолошка налазишта од самовоље инвеститора уместо што се често понаша и као саучесник у уништавању културно-историјског блага. Најновији случај уништавања неолитског налазишта Усек на Бањици нам говори да се инвеститори осећају слободно да упркос инспекцијском надзору врше радове. Покрет Не давимо Београд се залаже за град и државу у ком се културно наслеђе чува, користи, афирмише и ствара, а не руши, угрожава и занемарује.

Археолошко налазиште насеља Усек на Бањици, сматра се најзначајнимим налазиштем после Винче и има статус културног добра због важних налаза који сведоче о развијеном културном и економском животу неолитске заједнице људи који су живели око 6.000 година пре нове ере.

Ово праисторијско насеље површине 63.826 квадратних метара угрожено је неометаном самовољом инвеститора, који се осећају сасвим сигурни када спроводе своје девастацијске радове без последица и упркос инспекцијским надзору, сигурни у тихо сучесништво институција и служби које су задужене да чувају наслеђе Београда.

У овом случају неопходно је стриктно поштовање Закона о културним добрима који се годинама поштује селективно, али и јачање службе заштите која је, што недовољним кадром, што лошом управом изгубила свој интергритет и самосталност.

Покрет Не давимо Београд се залаже за увођење транспарентних процедура које ће поштовати мишљење стручњака, како би заштитили културно-историјске целине које представљају идентитет Београда, и спречили неповратно уништавање његовог јединственог, вредног и дуготрајног наслеђа.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар