Почетна » „НАОРУЖАНИ ДО ЗУБА, МАЛТРЕТИРАЈУ КОГА СТИГНУ“ Сурова свакодневица Срба са Косова опкољених албанским специјалцима

„НАОРУЖАНИ ДО ЗУБА, МАЛТРЕТИРАЈУ КОГА СТИГНУ“ Сурова свакодневица Срба са Косова опкољених албанским специјалцима

од admin
0 коментар

У јеку још једних неуспешних преговора у Бриселу, стање за Србе који живе на Косову и Метохији постало је још теже, с обзиром на то да су мета константног малтретирања косовске полиције и специјалних снага из јединице РОСУ.

Како прича саговорник „Блица“ из Грачанице, последњих дана косовски специјалци наоружани дугим цевима патролирају српским насељима и шиканирају становништво.

„Малтретирају кога стигну“

– Ситуација постаје неподношљива. Малтретирају жене, тинејџере, кога год стигну. Патролирају наоружани до зуба, заустављају људе који су кренули до продавнице и пропитују их, претресају, вичу… Затим оду, врате се после два сата и раде то исто, истим тим људима које су зауставили пре само пар сати – прича наш саговорник који је из разумљивих разлога желео да остане анониман.

Саговорник „Блица“ каже да из страха више не сме аутотмобилом да изађе из дворишта.

– Ја сам Србин, живим у Србији, возим аутомобил са српским таблицама и не желим да узмем косовске таблице. Недавно, када сам изашао из дворишта и кренуо на посао, после свега неколико стотина метара су ме зауставили, извели из аутомобила, претресли ме као да сам криминалац. Након тога су ми повадили седишта, практично ми демолирали аутомобил и отишли. Само дан касније, урадили су исту ствар. Од тада не излазим колима из дворишта – каже овај становник Грачанице.

„Опкољени смо албанским специјалцима“

Он наводи да је читава српска енклава практично опкољена албанским специјалцима, који Србе држе у тампон зони, наводно под изговором „опасности по безбедност“.

– Ситуација је из дана у дан све гора, не знам докле ћемо овако моћи да издржимо. Живот, ово мало што га је остало овде, постаје неподношљив – наводи наш саговорник.

Gračanicom patroliraju nekoliko puta dnevno i šikaniraju građane

Грачаницом патролирају неколико пута дневно и шиканирају грађане

Харадинај, Трамп и протести у Приштини

Због природе свог посла, саговорник „Блица“ ради са многим Албанцима. Из њихових прича сазнао је да се ситуација додатно погоршала након америчких избора.

– Они се овде куну у Американце. У Клинтона су гледали као у бога, а тако и у његову супругу. Након што је изгубила на изборима, на улице Приштине изашле су хиљаде људи да протестују против Доналда Трампа. Можете ли да верујете? Они стварно мисле да ће Трамп сада магичним штапићем да врати Косово Србима. Након тога тензије су поново почеле да расту. Шиканирање, погрдно добацивање, увреде, полицијско малтретирање… од новембра је постало још горе. Када је ухапшен Харадинај, о томе да не причам. Нисмо излазили из куће по неколико дана – истиче наш саговорник.

Атмосфера га, каже, подсећа на ону из 2004. године, када су Срби били на мети страховитог насиља Албанаца.

Nakon hapšenja Ramuša Haradinaja tenzije su porasle

Након хапшења Рамуша Харадинаја тензије су порасле

– Не слути на добро. Све делује као ситуација пред погром 2004. године. И тада су нас неколико месеци овако малтретирали, а онда су ишли на то да нас буквално истребе. Заиста се надам да то неће бити случај и сада – каже момак из Грачанице.

Пропаганда Хашима Тачија и ратно хушкање

За свакодневно шиканирање српског становништва умногоме је одговорна и пропаганда коју у последње време форсира Хашим Тачи, председник Косова.

– Почели су да снимају неки документарни филм о томе како Срби гомилају војску на северу Косова. Можете ли да верујете? Па ми овде живимо као грађани не другог, него трећег реда, основна права немамо, а они пуне главу људима о некаквој војсци. Таква негативна кампања додатно распламсава мржњу према Србима, припрема терен за ново насиље. Надам се да то неко види – закључује наш саговорник.

М.В.   Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар