Почетна » Напредњаци јуре људе по парковима нудећи им новац да дођу на СНС митинг: Скуп ће морати да увеличају и управници и чувари у затворима

Напредњаци јуре људе по парковима нудећи им новац да дођу на СНС митинг: Скуп ће морати да увеличају и управници и чувари у затворима

од Други Пишу
0 коментар

И поред притисака, уцена и спискова по предузећима и установама широм Србије, напредњаци очигледно имају проблем да попуне квоте за контрамитинг 26. маја. Осим радника јавних предузећа и установа, за потребе попуњавања броја присталица Александра Вучића на скупу, биће ангажовани управници и чувари у затворима, а траје и „врбовање“ грађана по парковима и кафићима, односно непознате особе им прилазе нудећи новац за учешће на митингу.

На хиљаде корисника мобилне телефоније јуче је добило идентичну СМС поруку:

„Председник Александар Вучић Вас позива да учествујете на великом народном скупу „Србија наде“ у Београду, испред Народне скупштине, у петак, са почетком у 19х. Уверени смо да Вашим присуством можете помоћи у одбрани Србије од оних који желе да је сруше. За потврду доласка, одговорите са ДА“.

Поједини чланови СНС-а који нису могли да испуне квоте, прибегли су алтернативним и посве необичним решењима – прилазећи непознатим људима по парковима и кафићима, и нудећи им новац, сендвич и киселу воду, за долазак у Београд на скуп „Србија наде“.

Такво искуство је јуче имао Владан Славковић из Локалног фронта у Краљеву. Наиме, он је био у Новом Саду, и добио неочекивану понуду за пут у Београд.

„Само што сам сео у кафић…“

– Само што сам сео у кафић са пријатељем, пришла ми је жена и одмах кренула са причом. Питала нас је да ли бисмо у петак ишли у Београд на митинг СНС-а, рекавши да ће нам за то бити плаћено по 4.000 дианара, као и да ћемо добити сендвич и киселу воду – прича Славковић.

Каже да су прво мислили да је у питању нека шала, међутим, жена је била озбиљна.

– Питао сам је одакле им новац да плаћају људима, на шта је она одговорила да је то од донатора СНС-а. То је новац грађана Србије, рекао сам, али она није марила. И још се наљутила што нећемо да прихватимо њену понуду – каже Славковић.

Кроз шалу додаје да му је жао што краљевачки ботови добијају само по 1.500 динара за долазак у Београд, док новосадски добијају чак 4.000.

Новосађанка је након обиласка кафића обилазила и паркове, прилазећи људима на клупама, са „примамљивом“ понудом и списком у рукама.

Новинар новосадског портала 021.рс Жарко Богосављевић каже за Данас да су им се током јучерашњег дана јављали бројни читаоци, наводећи да им је непозната жена прилазила и нудила одлазак на митинг у Београд. Како каже, онима којима је прилазила понављала је и да њихово присуство на скупу не плаћа „председник од својих пара“, већ симпатизери и партија. Једини услов за одлазак је био да сте пунолетна особа.

У Новом Саду јуре запослене

– У Новом Саду јуре запослене по државним служама, али тако је било увек. Нисмо чули за нешто специфично, што се разликује од ранијих митинга. А ово за парк нам смешно, јер је несвакидашње. Вероватно жена мора да поведе одређен број људи, али није успела да их накупи, па је одлучила да проба на улици да испуни квоту – сматра Богосављевић.

Адвокат Никола Лакић истиче за Данас да је контрамитинг који организује Александар Вучић самом себи, још један од доказа колико он од Србије прави државу заробљених институција.

– Тог дана Србија стаје, али не због туге, нагомиланог насиља или емпатије због трагедија које су нас задесиле, већ због тога што помахниталом вођи долазе да аплаудирају и кличу његови симпатизери, због пољуљаног самопоуздања и рејтинга. Тог дана неће радити општине, јавна предузећа, смањеним капацитетом радиће болнице и домови здравља, али први пут у историји заводи за извршење кривичних санкција – затвори, имаће само минимум рада јер су управници добили наређење да запослени у затворима морају на митинг подршке Алесандру Вучићу. Једино је добро што се још увек нису сетили да поведу и затворенике са чуварима – указује Лакић.

Он додаје да је СНС за митинг закупио 3.600 аутобуса, међутим, како каже, имају проблем да их напуне, тако да је у току опсежна акција прикупљања присталица, „где се не преза од разних претњи, уцена и плаћања грађана како би дошли на тај тужни скуп“.

Апсурдна ситуација

– Апсурдна је и ситуација да се режим Александра Вучића спрема да сруши стару аутобуску станицу због изградње Београда на води, и годинама не успева да заврши нову на Новом Београду, али да ће први аутобуси на незавршеној станици бити аутобуси са присталицама Александра Вучића, који ће на дан митинга бити паркирани на тој незавршеној станици – наводи Лакић.

Професор права Бојан Пајтић каже за Данас да, према његовим информацијама, у већини јавних предузећа и установа установљена је обавеза запослених, да, без обзира на политичке уверења, оду на митинг СНС.

– Ради контроле, људима се забрањује да на скуп оду својим аутомобилима и приморавају их да сви за Београд оду у “покретним торовима”, то јест аутобусима у које ће моћи да се уђе, али не и изађе без дозволе и налога. Све ово, укључујући и чињеницу да поједине особе по Новом Саду отворено нуде пролазницима новац за одлазак на митинг напредњака, говори у коликој је паници режим и колико, у том страху, нису спремни да покажу рационалност. Посебан је проблем што су ограничавање слободе кретања и поткупљивање грађана кривична дела – указује Пајтић.

Спискови у јавним предузећима

Подсетимо, Данас је писао да се многим јавним предузећима, болницама и здравственим центрима, вртићима, школама праве спискови запослених који ће ићи на митинг СНС-а 26. маја, уз прећутну сагласност или директну наредбу да је одлазак обавезан.

Пошта Србије је отишла најдаље, па ће запослени бити у обавези не само да се уписују пре поласка на скуп „Србија наде“, већ ће морати да се уписују и непосредно након завршетка митинга, како неком не би пало на „одшета“ током скупа.

Многе опозиционе партије, синдикати и адвокати, позивали су грађане који су приморани да иду на напредњачки митинг, нудећи им правну помоћ уколико им директор или послодавац прети отказом или их уцењује.

foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

Катарина Живановић    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар