Почетна » НАПРЕДОВАЊЕ НАПРЕДНОГ ЛЕШТАНЦА! Од дељења летака преко директора фирме у којој се сливају милиони до БИА-е!

НАПРЕДОВАЊЕ НАПРЕДНОГ ЛЕШТАНЦА! Од дељења летака преко директора фирме у којој се сливају милиони до БИА-е!

од admin
0 коментар

Његово име је Симо Чулић. Млађани Симо је рођен 1989. године. Електротехничку школу 2008 године, након чега је због лошијих оцена уместо ЕТФ-а уписао Вишу туристички школу.

Званична биографија му прескаче детаље попут тога да је био продавац кафе у Costa Caffee-у, али ипак упркос свом труду да се прикаже као полиглота (говори српски, босански, хрватски… језик), није успео да је попуни неким валидним достигнућима.

Од већих достигнућа Симо наводи рад у ПР канцеларији Српске напредне странке, где је провео готово две године. Млађани Чулић са активистима напредњака делио је пропагадни материјал свуда по Србији, а највише у његовом Општинском одбору- Гроцкој.

Након избора 2012 године и његовог бот ангажмана, запошљавају га као сарадника за медије при Генералном секретаријату Председника Републике Томислава Николића.

У изборној 2014. години је постао један од шефова Интернет тима, односно званична титула је гласила „Интернет менаџер у кампањи“. Награда за ботовање на овим изборима је било место Одборника у граду Београду.

Уочи председничких избора у Србији један од најзначајнијих елемената кампање биће и начин на који ће се кандидати представљати на интернету. Странка која је 2012. године преузела власт у Србији предност интернет маркетинга искористила је још тада. Из истраживања Н1 види се да је СНС помоћ имала у компанијама из иностранства.

То што се на истом месту налазе заједно Александар Вучић и Томислав Николић с Хашимом Тачијем и Едијем Рамом – у овом случају значи само једно – да су својевремено, сва четворица, за изборе, ангажовали исту румунску маркетиншку агенцију Мажоритас – бар ако је судити по сликама клијената које су поставили.
Оснивач те агенције је извесни Лучијан Флорин Деспоју, иначе власник још једне маркетиншке агенције, Кондимент, која се такође, на званичној интернет страни, посебно хвали једним својим клијентом: Српском напредном странком. У студији случаја СНС-а објашњавају да их је та странка позвала за изборе 2012. и да су тада 80 одсто буџета уложили у кампању на друштвеним мрежама.

„Формиран је српски интернет тим који је био у сталној вези с нашим интернет стручњацима. У тиму је било 15 људи, од чега седморо Срба. Пред сам крај кампање формиран је Тим специјалаца који је боравио у Београду“, наводи се на сајту компаније.

Румунска фирма Кондимент од 2012. има своје седиште и у Београду. Нема законске заступнике, али има једног прокуристу – управо Симу Чулића. Агенција се 2013. преселила на Врачар.

Првобитно седиште румунске фирме Кондимент наазило се у насељу Лештане, надомак Београда, у Улици Бранка Ћопића која се овде и буквално завршава. Према подацима АПР-а, седиште фирме је на броју 36, иако се у катастру Србије ова парцела води као шума друге класе.

Симо Чулић није једини који се доводи у везу с директором румунске компаније Кондимент. Са њим се 2012. сликао и Марио Малетић, интернет заједници такође познат као један од активнијих чланова СНС-а на Твитеру и Фејсбуку, сада запослен у Министарству правде. Директор Лучијан Деспоју сарадњом са Србијом хвалио се и на једном предавању.

Када је ту причу у јануару ове године открио Н1, Симо Чулић, члан СНС-а и њен одборник у скупштини града Београда, демантовао је да има било какве везе с фирмом Кондимент, иако се у АПР- води као њихов прокуриста, што је нека врста законског заступника.

Н1: Какве су ваше везе с румунском маркетиншком фирмом Кондимент?
„Немам никакве везе с тим, питајте централу СНС“, рекао је Симо Чулић (СНС) 26.1.2017.

Тог 26. јануара тврдио је да нема никакве везе с румунском фирмом, а само дан раније – 25. јануара – Симо Чулић је покушао да се избрише из регистра.

„Увидом у пријаву и достављену документацију утврђено је да се пријавом тражи брисање прокуристе Симо Чулића на основу Изјаве којом он подноси неопозиву оставку“ – АПР


АПР је, међутим, одбацио Чулићев захтев јер није доставио сву потребну документацију, нити је платио половину износа прописане накнаде за регистрацију, тачније 1.400 динара.

Четири месеца касније, друга агенција – за борбу против корупције – поднела је прекршајну пријаву против Српске напредне странке, јер јој нису доставили податке о ангажовању румунских маркетиншких агенција.

Једна од њих – Кондимент – на сајту наводи да, поред седишта у Букурешту, Минхену, Никозији и Чикагу, канцеларију има и у Београду и то на адреси: Нови Београд, Стари Меркатор, ИИ спрат.

Занимљиво је да се у истој улици, у истом тржном центру, само спрат изнад налази и седиште Српске напредне странке.

Иако би то значило, да кад крене у Српску напредну странку сваки пут прође и поред канцеларије румунске фирме Кондимент, високи функционер СНС-а и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић за њено име чуо је, каже, само у медијима.

„Пре свега, не знам детаље око тога, нисам сигуран ни да постоји званична сарадња између нас и тих компанија, али је СНС као и увек пријавила све оно што је био предмет нашег деловања у кампањама, све оно што смо потрошили, сваки динар врло транспарентно, и за разлику од многих других, што чини ми се не интересује Агенцију за борбу против корупције“, навео је Стефановић.

Чулић у БИА?

У међувремену, према незваничним информацијама, Симо Чулић добио је посао у Безбедносно-информативној агенцији.

Када смо га позвали да проверимо да ли је то тачно, упутио нас је на Председништво Србије, где међутим не ради од дана када је дошао нови председник, потврђено нам је на Андрићевом венцу.

 

За Жиг Инфо:
Жељко Маторчевић/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар