Почетна » НАРОДНА СТРАНКА – БОРОВИЋ Борислав – Ребалансом до кризног буџета

НАРОДНА СТРАНКА – БОРОВИЋ Борислав – Ребалансом до кризног буџета

од Други Пишу
0 коментар

Неизвесна јесен и зима чекају и Србију и то захтева прецизан план амортизовања негативних последица који могу угрозити виталне функције државе. Од снадбевања енергентима до сервисирања јавног дуга. Додатно питање је: Како сачувати стандард грађана у ситуацији високе инфлације која једе њихова примања?

Зато предстојећи ребаланс буџета мора имати карактер кризног буџета, са озбиљним редуковањем свих трошкова који нису неопходни за функционисање државе. Неопростиве грешке је направила влада код функционисања система попут ЕПС-а које су коштале државу милијарде евра само у овој години и довели нас у позицију увозника струје по високим ценама и неизвесним снадбевањем.

Али држава сада мора кроз ребаланс наћи начин да обезбеди новац за набавку тих енергената пре свега, помоћ аграру и угроженом становништву кроз елементе фискалне политике. Прерасподела у корист аграра даје ефекте са одложеним дејством због карактера пољопривредне производње, али је неопходна јер ће глобална криза хране бити присутна и током следеће и свих следећих година.

Сваки динар ће бити важан за ове намене и нема „малих“ буџетских ставки за ову сврху. Шта ће Србији пет потпредседника владе и два министра без портфеља, са свитом бирократа у њиховим кабинетима? Шта ће нам трошкови за медије за промоцију Владе, за усавршавање постављених лица, за владине канцеларије које ничу као печурке после кише..?

Али свакако у ваквој ситуацији нема места ни за градњу Националног и осталих стадиона, за наставак изградње ауто – пут ка Приштини, за набавку службених аутомобила, субвенције страним инвеститорима, неповратна средства фирмама блиским режиму, рушење Сајма у корист Београда на води.., фигуративно али и буквално.

И буџет за 2023. мора бити конципиран на сличан начин, али са уграђеним елементима нове економске стратегије и развојне политике, потпуно другачијим него до сада. Свет се мења пред нашим очима, са успоставлањем нове глобалне монетарне архитектуре, променама у трговачкој размени и диструбуцији, са глобалном кризом у производњи хране и енегената.

Али не треба паничити, него се на време припремити. Народна странка је одговорна и државотворна странка и оштар критичар режима због погрешне политике коју води читаву деценију, али није опонент држави и њеним грађанима. Зато и упозорава и нуди решења које ће њени посланици и конкретно изнети у Скупштини када се буде расправљало о буџетима са ову и следећу годину.

Можда ти се свиди

Оставите коментар