Почетна » Народна странка: Кандидатура Београда за Зелену престоницу Европе је лоша шминка

Народна странка: Кандидатура Београда за Зелену престоницу Европе је лоша шминка

од admin
0 коментар

 

„Загађеност ваздуха у Београду готово да обара све рекорде. Тек 10 одсто комуналног отпада се рециклира, док се чак 90 одсто отпадних вода улица директно у Саву и Дунав, такозвани европски Амазон“, навео је Анђелковић у ауторском тексту „Европски Амазон“, објављеном у листу „Данас“.

„Београд је данас, у 21. веку, у којем канализацију нема 400.000 становника, односно готово четвртина укупног броја становника. Око 50 одсто канализационе мреже је старије од 30 година. Велики део ужег центра града и даље добија воду кроз азбестне (канцерогене) цевоводе, а модернизација водоводне и канализационе мреже се не назире“, додао је Анђелковић.

Анђелковић је истакао да се „еколошки новац којим Град управља ненаменски троши годинама уназад.

„У паду је и проценат зелених површина, а власт се залаже за еколошки неодрживе пројекте – јарбол, гондола, фонтане… Планирана је градња депоа метро станице и града величине Вршца на водоизворишту, уз смањење за више од 90 одсто зелених и обрадивих површина на том локалитету. За потребе изградње гондоле, ’Зеленило Београд’ је марта 2019. године противзаконито посекло 155 стабала на ушћу и Калемегдану“, навео је Анђелковић.

Анђелковић је додао да се недалеко од ушћа налази тачка бујања илегалне градње викендица које озбиљно угрожавају Нови Београд.

„Савски насип штити највећу општину од поплава, а сада је трајно оштећен услед нелегалног ископавања ровова зарад постављања инсталација за викендице, сплавове и стамбене објекте на обали реке“, објаснио је Анђелковић.

„Београд је данас град у којем је ваздух прекомерно загађен и чији су становници безмало тиме животно угрожени, град набујале дивље градње, град посечених здравих стабала, град девастираних зелених површина. Да ли такав град има право да буде кандидат за Зелену престоницу Европе, ма колико га сви ми волели“, упитао је Анђелковић.

Анђелковић је додао да су велики проблеми и најављена урбанизација заштићеног подручја Великог ратног острва, сеча плана уз Дунавски кеј у Земуну, спалионица у Винчи, изградња стадиона на сурчинском водоизворишту…

Можда ти се свиди

Оставите коментар