Почетна » Народна странка: Младима државни кредити за стан, прва рата доспева за 20 година

Народна странка: Младима државни кредити за стан, прва рата доспева за 20 година

од admin
0 коментар

 

„Млади брачни парови морају да добију бескаматне државне кредите за учешће за банкарски стамбени кредит за први стан и то са одложеним периодом доспелости прве рате тог државног кредита за најмање 20 година“, навео је Доклестић у ауторском тексту објављеном у листу „Данас“.

Доклестић је додао да би део и цео државни кредит за учешће могао да буде отписан по основу броја деце које добије тај брачни пар, и као пример навео да би брачном пару са троје деце било отписано пола тог кредита, док би брачном пару са петоро деце био отписан цео кредит.
„Недавно усвојена одлука Владе Србије о новчаној помоћи младим паровима за куповину прве некретнине је очигледно предизборног карактера и ограничена је само на 2022. годину по принципу ’држи буре воду док избори оду’. Ова мера промашује и циљ који би требало да оствари – стимулисање породица са троје и више деце, јер ако се новчана помоћ бесповратно оствари већ за рођење првог детета, онда се не решава проблем негативног природног прираштаја“, навео је Доклестић.

Доклестић је истакао да би држава морала да широм земље гради станове солидарности за младе брачне парове који би били доступни за дугорочни закуп или куповину кроз бескаматне стамбене кредите које би одобравала држава.

„За породице са троје и више деце потребно је спровести 10 приоритетних мера породичне политике“, навео је Доклестић.

Прва од тих мера је, како је додао, увођење бенефицираног пензијског стажа за мајке троје и више деце по прогресивном систему (што више деце то већа бенефиција), а затим смањење опорезивања зарада за родитеље троје и више деце кроз повећање неопорезивог дела зараде, такође прогресивно у зависности од броја деце.

„Потребно је увести могућност скраћеног радног времена за мајке троје и више деце од 36 часова недељно, при чему би држава плаћала накнаду зараде за часове скраћеног радног времена (два радна дана месечно) у висини просечне зараде у Србији, а затим и увести забрану прековременог и ноћног рада за мајке троје и више деце, као и предвидети обавезно увећање трајања годишњег одмора за треће дете и свако наредно“, навео је Доклестић.

Доклестић је истакао да би мајке са троје и више да деце требало да добијају значајно увећану отпремнину код отказа по основу вишка запослених и да се за родитеље троје и више деце уведе продужена накнада за време незапослености код Националне службе за запошљавање.

„Неопходно је обезбедити и бесплатне уџбенике за сву децу за основну школу, увести ослобођење од пореза на закуп стана или куће који се користе за становање породице са троје и више деце и увести обавезу државе да уплаћује доприносе за пензијско осигурање на минималну зараду за време незапослености мајки троје и више деце“, закључио је Доклестић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар