Почетна » Народна странка: Нови Закон о обновљивим изворима омогућава огромну пљачку

Народна странка: Нови Закон о обновљивим изворима омогућава огромну пљачку

од admin
0 коментар

 

„Бруталну пљачку за рачун приватних инвеститора, због које би држава и грађани могли да плаћају чак 21 пут скупљу енергију, форсира министарка енергетике Зорана Михајловић као економиста и потпуно нестручна особа у области електроенергетике. А као економиста се уско специјализовала у максимизацији приватних профита на штету националних интереса“, наводи се у саопштењу Одбора Народне странке за енергетику.

У саопштењу се истиче да ће, док приватни инвеститори буду наплаћивали 150 евра по мегават часу, генератори у Хидроелектрани „Ђердап 1“ бити на минимуму ангажовања како би се обезбедила резерва за балансирање ветроелектрана и вода Дунава ће се преливати преко Ђердапске бране.

Одбор Народне странке за енергетику је навео да цену од 150 евра за мегават час чине тржишна цена од 45 евра, премија од 30 евра и трошкови балансирања од 75 евра.

„Нацртом закона о обновљивим изворима енергије предвиђено је да се приватним произвођачима електричне енергије сваки произведени мегават час плаћа по тржишној цени плус премија коју они добијају у поступку аукције које спроводи Министарство рударства и енергетике“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да се, међутим, кроз закон „на перфидан начин провлачи“ да гарантовани снабдевач, односно Електропривреда Србије (ЕПС), преузима балансну одговорност.

„Шта то значи? Производња енергије планира се сходно очекиваној потрошњи, али се и у производњи и у потрошњи дешавају одступања од плана. Балансна енергија је енергија којом се покривају одступања од планиране производње или потрошње“, наводи се у саопштењу.

Ако ветар не дува предвиђеним интензитетом и ветроелектране не производе планирану количину електричне енергије или нема довољно сунчеве светлости за соларне фарме, онда неко мора да надокнади тај мањак, и тада се користе регулационе електране, а у електроенергетском систему Србије 90 одсто регулације ЕПС обезбеђује највећом хидроелектраном „Ђердап 1“, истиче Народна странка.

„Чак и када хидроелектране производе довољно јефтиније енергије за планирану потрошњу и не постоји потреба да се преузима струја из приватних ветропаркова и соларних фарми, од њих ипак мора да се узме скупља струја, па и по цену да се прелива вода државних хидроелектрана“, наводи се у саопштењу.

„Држава Србија ће преливати воду на ђердапској брани не производећи себи најјефтинију могућу струју само да би обезбедила балансну енергију за приватне произвођаче. У том балансирању и лежи кључ перфидно смишљене пљачке државе“, додаје се.

Одбор Народне странке за енергетику истиче да „све наведено нема никаквог смисла ни са аспекта искоришћења обновљивих извора у Србији“.

„Да би се искористио ветар као обновљиви извор на једној страни, мора се други обновљиви извор, вода Дунава, просипати на другој страни како би се обезбедила балансна енергија за ветроелектране. Ово је буквално пресипање из шупљег у празно са аспекта искоришћења обновљивих ресурса, али за рачун приватних инвеститора и уз огромну штету државе Србије“, закључује се у саопштењу.

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар